Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: "Η δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ και το φακέλωμα είναι πολιτικά φαινόμενα"


Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com – xpolis@gmail.com| Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/9/2017

«Η δυσοσμία  από τα ΕΛΠΕ και το φακέλωμα είναι πολιτικά φαινόμενα»

Απόσπασμα από την έκθεση, σελίδα 19, της oneteam για τα ΕΛΠΕ:
«Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα» μετρούσε 3.572 μέλη -  Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από…»

Με αφορμή την πολιτική και επιχειρηματική «δυσοσμία» - φακέλωμα πολιτών, που αναδύεται ταυτόχρονα και παράλληλα με τη δυσοσμία που προέρχεται από τις τρεις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη (Δήμος Κορδελιού – Εύοσμου) και στη Δυτική Αττική (Ελευσίνα – Ασπρόπυργο), για να καλύψει τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες πολιτών, φορέων, πρωτοβουλιών, το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece δηλώνει τα εξής:

1. Επιβεβαιώνεται από τις καταγγελίες ότι υπάρχει διαχρονικά δυσοσμία προερχόμενη από τις τρεις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στο Κορδελιό – Εύοσμο Θεσσαλονίκης, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. [«Τυχαίο – Όχι, δεν νομίζω;»)

2. Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών, φορέων, πρωτοβουλιών από διαφορετικές περιοχές της χώρας για την αναδυόμενη δυσοσμία από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Διαμαρτυρίες και κινήματα πολιτών που καταγράφονται λεπτομερώς στη Θεσσαλονίκη π.χ. στη σελίδα 19 αναφέρει η έκθεση της oneteam για τα ΕΛΠΕ: «Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα» μετρούσε 3.572 μέλη - Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από…»

3. Παρά τις υπεύθυνες καταγγελίες που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, επωνύμως και εγγράφως, και που στηρίζονται με φωτογραφίες, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες όπου καταγράφεται η δυσοσμία, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο τόσο από τα ΕΛΠΕ όσο και από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ.ά). Στην περιοχή της Δυτικής Αθήνα καταγγελίες για τη δυσοσμία έχουν κάνει ECOELEUSIS, Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ κ.ά.

4. Τα ΕΛΠΕ μετά το σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση της έρευνας ισχυρίζονται ότι «Το φερόμενο ως κείμενο των ΕΛΠΕ δεν αποτελεί κείμενο του Ομίλου, αλλά εσωτερικό κείμενο εργασίας γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας (σ.σ. oneteam), στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση πρότασης για ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης», το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στον Όμιλο στις 31 Οκτωβρίου». 
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ αντικρούουν τον ισχυρισμό των ΕΛΠΕ γιατί α) Η έκθεση της εταιρείας επικοινωνίας oneteam, 105 σελίδων, έχει στην πρώτη σελίδα το λογότυπο των ΕΛΠΕ β) Είναι πάγια τακτική ο αναθέτων μια έρευνα (εδώ τα ΕΛΠΕ) στον ανάδοχο (εδώ εταιρεία oneteam), να δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τα μέσα, τον χρόνο, τον τόπο, το δείγμα και την αξιοποίηση στοιχείων, και τέλος να παρακολουθεί τα στάδια διεξαγωγής της έρευνας, μέσω περιοδικών εκθέσεων προόδου (progress report). Για τους λόγους αυτούς, δεν δεχόμαστε τους ισχυρισμούς των ΕΛΠΕ ότι «δεν έχει παραδοθεί το κείμενο στον Όμιλο».

5. Τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους, όχι χρησιμοποιώντας μέσα «για τη φθορά των συνειδήσεων», αλλά λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια της εργασίας και της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις τους.

6. Η Κυβέρνηση πρέπει να στελεχώσει την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, να την εξοπλίσει και να επιμορφώσει τα στελέχη της. Η ΕΥΕΠ θα πρέπει να διαθέτει τα μέσα αλλά και να έχει τις σωστές πολιτικές κατευθύνσεις από το ΥΠΕΝ, για να παίξει το ρόλο της.

7. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σύλλογοι των περιοχών όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, οφείλουν να πάρουν θέση με γνώμονα την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος και να απεξαρτηθούν από τις χορηγίες και τις δωρεές.

8. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση (Σεπτέμβριος 2017) του Corporate Europe Observatory/COE and Lobby Control «τα εταιρικά λόμπι και οι δεξαμενές σκέψεις έχουν προχωρήσει σε συντονισμένη επίθεση σε όσους αντιτίθεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Αν και η έκθεση του COE αναφέρεται κυρίως στις εμπορικές συμφωνίες CETA TiSA, τα συμπεράσματά της ισχύουν και στην περίπτωση των ΕΛΠΕ.

------------------------
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο. 
Οι ΦτΦ/NFGR α) Είναι εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό β) Συμμετέχουν στο Διεθνές Κίνημα για το δίκαιο εμπόριο Our World Is Not For Sale και στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA γ) Συμμετέχουν στο   Δίκτυο UNITED κατά του εθνικισμού, ρατσισμού, φασισμού και της υποστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων δ) Είναι σωματείο καταχωρημένο στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με  ΑΜ 3358 ε) Έχουν υιοθετήσει τη «Διακήρυξη των Βάσκων - Νέες Πορείες για τις Πόλεις και τις Κωμοπόλεις της Ευρώπης - Για τη δημιουργία παραγωγικών, βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων για μια Ευρώπη ευημερίας και ανεκτικότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου