Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο Όρος | ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ: Νίκος Νέζης, Δημήτρης Χατζόπουλος (ΜΠΟΕΜ), Χρήστος Ενισλείδης (Στρατοκόπος), Γιώργος Ντούρος (Κλωνάρας), Ειρήνη Βαλιανάτου, Κώστας Φωτεινάκης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού, 11 Δεκεμβρίου, και λίγο πριν από την επίσκεψη, πεζοπορία, ξενάγηση στο Ποικίλο Όρος "δοξάζουμε" το βουνό με ορισμένες περιγραφές και έρευνες από τις πολλές που έχουμε στη διάθεσή μας. 

Ακόμα περισσότερα για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία κ.λπ. της "ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" προγραμματίζουμε για  2018, έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.



[Η Λίμνη Κουμουνδούρου (αρχαία Λίμνη των Ρειτών) από το Ποικίλο Όρος. Στην επάνω φωτογραφία διαβάζουμε στην πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας "Αρχαιολογικός Χώρος Ρειτών Ιερά Οδός" είναι ακριβώς στην ίδια τοποθεσία που κάθεται ο αρχαιολόγος Ιωάννης Τραυλός (1936?] ο οποίος δημοσίευσε στα Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρείας (1937) "Ανασκαφαί Ιεράς Οδού"]



Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Νέζη, "Τα Βουνά της Αττικής", 2002, το Ποικίλο Όρος (απόσπασμα): 
...Από τη μελέτη των παραπάνω (που είναι αποτέλεσμα παρανοήσεων, άγνοιας, προχειρότητας και πολλαπλών αντιγραφών) διαπιστώθηκε ότι όλη η ονομαζόμενη στους επίσημους χάρτες οροσειρά Αιγάλεω χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα: 

α. Το Κεντρικό τμήμα από Δαφνί μέχρι Σχιστά και Αμφιάλη, όπου και η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς στη Θέση «Πυροβολεία», με ύψος 463μ. που η ονομασία της είναι Κούκος. Το βραχώδες Α-ΒΑ τμήμα του (που χωρίζεται από τον Κύριο όγκο με το Σχιστό Κορυδαλλού) όπου και λατομεία, λέγεται Κορυδαλλός και έχει τρεις Κορυφές, τον Κανιάρη 269μ., το Κακοσούλι 260μ. και τον Κορυδαλλό 284μ. Το χαμηλό ύψωμα (231μ.) νότια του Δαφνιού λέγεται Δαφνοβούνι. Το δυτικό τμήμα του συγκροτήματος, πάνω από τα Σχιστά, με κορυφή 359μ., λέγεται βουνό του Σκαραμαγκά ή γενικά υψώματα Σκαραμαγκά. Η χαμηλή κορυφή (268μ.) βόρεια της Αμφιάλης λέγεται Κοκκινόβραχος. 

β. Το ΝΔ Τμήμα από Σχιστό Αμφιάλης μέχρι το στενό της Σαλαμίνας και το Πέραμα, το καθαυτό αρχαίο Αιγάλεω. Μία σειρά βράχινων απότομων κορυφών, μεταξύ Νέου Ικονίου και Περάματος, με ύψος 277μ., 246μ. και 264μ. λέγεται Τρίκορφο. 0 χαμηλές κορυφές (219μ. και 193μ.) πάνω από το Νέο Ικόνιο λέγονται Κέρατα (η κορυφή 193μ. λέγεται και Ξέρξης) και η κορυφή Πάνω από το Πέραμα (198μ.) λέγεται Μεγάλο Προσήλιο. 

γ. Το ΒΑ τμήμα, από Άνω Λιόσια μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας, είναι στο σύνολό του ανώνυμο και πρέπει να θεωρηθεί ξεχωριστό βουνό, όπως και στην πραγματικότητα είναι, με δική του ονομασία, γιατί και το όνομα (η ετυμολογία) Αιγάλεω δεν το αντιπροσωπεύει. 
Έτσι το ανώνυμο βουνό (Το εξεταζόμενο ΒΑ τμήμα της οροσειράς) πήρε την ονομασία Ποικίλο που είναι μεν αυθαίρετη και λανθασμένη, πλην όμως πλήρως δικαιολογημένη γιατί πράγματι το βουνό είναι ξεχωριστό και καθαρά ξεκομμένο από τα άλλα δύο τμήματα της οροσειράς με την ονομασία Αιγάλεω.

[Λίγο όμως παραπάνω στο κείμενό του ο Νίκος Νέζης αναφέρει ότι:]
Ο Παυσανίας δεν αναφέρει καθόλου την ονομασία Αιγάλεω, αλλά στα «Αττικά» του γράφει για το Ποικίλον όρος, όπου και το ιερό του (Πυθίου) Απόλλωνα (στην περιοχή της σημερινής Μονής Δαφνίου). Μάλλον δεν γνώριζε την ονομασία Αιγάλεω (δεν την αναφέρει ούτε στα «Αττικά», ούτε στα «Μεσσηνιακά») και ονόμασε το βουνό πάνω από το ναό του Απόλλωνα Ποικίλον, δηλ. πυκνό όπως πράγματι ήταν και είναι σε σχέση με τα γύρω υψώματα και όχι με την ερμηνεία ποικίλο = ζωγραφιστό (όπως π.χ. ποικίλη στοά δηλ. ζωγραφισμένη με τοιχογραφίες και επιγραφές στοά), γιατί δεν αναφερόταν στο ναό αλλά στο βουνό.

Δημήτρης Χατζόπουλος (ΜΠΟΕΜ): ΤΟ ΔΕΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ (1922) [ΕΔΩ]

Χρήστος Ενισλείδης (Στρατοκόπος): Κορυδαλλός - Αιγάλεως - Ποικίλο (1933) [ΕΔΩ]

Γιώργος Ντούρος (Κώστας Κλωνάρας): "Ένα φυσικό άλσος καταστρέφεται στις δυτικές συνοικίες της Αττικής" (Δεκέμβριος 1985) [ΕΔΩ] | Τελικά το Ποικίλο Όρος δεν καταστράφηκε, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο ίδιος ο δασολόγος Γιώργος Ντούρος ο οποίος για υπηρεσιακούς λόγους έγραφε και έκανε παρεμβάσεις με ψευδώνυμα, όπως σε αυτό το άρθρο, με το όνομα Κώστας Κλωνάρας.

Ειρήνη Βαλλιανάτου: "Αιγάλεω - Ποικίλο: Η κρυμμένη βιοποικιλότητα σε ένα βουνό έκπληξη", 2010 [ΕΔΩ]

Κώστας Φωτεινάκης: α) "Η ζωή στο Όρος Αιγάλεω από το 10.000 π.Χ. μέχρι ως τις μέρες μας", 2010 [ΕΔΩ], β) "Να θωρακίσουμε αποτελεσματικότερα το δασικό χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω (Κορυδαλλός, Ποικίλο)", 2009 [ΕΔΩ] γ) "Τα σπήλαια και τα βάραθρα του Όρους Αιγάλεω", 2010 [ΕΔΩ] δ) "Τα ασβεστοκάμινα στο Όρος Αιγάλεω", 2010 [ΕΔΩ] κ.α΄.

ρόταση για τον χαρακτηρισμό του Οικοσυστήματος Αιγάλεω - Ποικίλου και της Λίμνης Κουμουνδούρου ως περιοχής Προστασίας της Φύσης" (2010) [ΕΔΩ] | Η πρόταση τελικά έγινε αποδεκτή και στο μεγαλύτερό της μέρος καταγράφηκε στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής [ΕΔΩ]. Ωστόσο πολλά έχουν ακόμα να γίνουν για τη θωράκιση του δασικού χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου και την ανάδειξή του. Είχε προηγηθεί η "Χάρτα Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του Ποικίλου Όρους" (Μάρτιος 2008) [ΕΔΩ]
----------


Ο Κωστής Παλαμάς για τα τέσσερα βουνά της Αττικής

«Μες στου χειμώνα την καρδιά της μυγδαλιάς τα λούλουδα, 
Από τον ήλιο ιλάρωσε κι ο θυμωμένος μήνας, 
Της ομορφιάς γύρω τριγύρω ένα στεφάνι πλέκετε, 
Ξέσκεποι βράχοι και βουνά γραμμένα της Αθήνας. 
Τα χιόνια είναι στην Πάρνηθα σαν άνθισμα κι αυτά, 
Χαϊδεύει τον Κορυδαλλό δειλή χλωράδα ονείρου, 
Του θείου του βράχου του γελά η Πεντέλη, 
Κι ο Υμηττός 
Ακούει γυρτός το ερωτικό τραγούδι του Φαλήρου» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου