Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ: 4+1 βιβλία για τη ΦΥΣΗ, την Οικολογία, τον Πολιτισμό

Γκρο Φρεντερίκ [Gros Frederic]
["Το βιβλίο της φύσης ή η φύση του βιβλίου" - Παρουσιάζουμε πέντε βιβλία που έχουν σχέση με τη φύση, την οικολογία και τον πολιτισμό γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τουλάχιστον την ύπαρξή τους, αν δεν τα αγοράσουμε. Διαβάστε τις σύντομες παρουσιάσεις γιατί πρέπει να τα γνωρίζουμε.... ΦτΦ/NFGR]

 Frederic Gros: "ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ"  [ΕΔΩ ΕΔΩ]

"Οι μόνες ιδέες που αξίζουν είναι όσες σου έρχονται περπατώντας" υποστήριζε ο Νίτσε, και δεν ήταν μόνος - ο Καντ, ο Ρουσώ, ο Θορώ, ο Ρεμπώ, ο Χαίλντερλιν, όπως και πολλοί άλλοι περπατούσαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και με τον δικό του τρόπο.
Ο Frederic Gros, εμπεριστατωμένα και ιδιοφυώς, διαπραγματεύεται το βάδισμα από το σημείο Α στο Β ως μια πνευματική άσκηση, πολυδιάστατη και αυθεντική, που διεγείρει συναισθήματα και διανοήματα υψηλού φιλοσοφικού μεγέθους. Μια φιλοσοφική πραγματεία που υπερβαίνει τα παραδοσιακά όρια και μαζί μια διαυγής και ακριβής περιγραφή των μορφών που κρύβονται στο βάδισμα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Murray Bookchin: Η οικολογία της ελευθερίας – Η ανάδυση και η διάλυση της ιεραρχίας [ΕΔΩ]
Η Οικολογία της Ελευθερίας είναι το σημαντικότερο έργο του Μάρεϊ Μπούκτσιν, του μεγάλου αυτού αμερικανού στοχαστή που άνοιξε τον δρόμο της πολιτικής οικολογίας. Σ’ αυτό το βιβλίο ο Μπούκτσιν θέτει τις βάσεις της κοινωνικής οικολογίας, της θεωρίας του δηλαδή, την οποία προτείνει ως εργαλείο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, ούτως ώστε αυτή να έχει έναν ξεκάθαρα και ριζοσπαστικά οικολογικό και μη ιεραρχικό χαρακτήρα. Για να το επιτύχει αυτό, αντλεί στοιχεία από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως η ανθρωπολογία, η οικολογία και η πολιτική θεωρία, παρουσιάζοντας την ανάδυση της ιεραρχίας που αποτέλεσε το δομικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων κοινωνιών. Τα οικολογικά προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι άσχετα με τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών μας, γι’ αυτό και ο Μπούκτσιν γράφει ότι, «Η τάση του ανθρώπου να κυριαρχεί πάνω στη φύση είναι επακόλουθο της τάσης του να κυριαρχεί πάνω στον άνθρωπο».

Σοφία Παυλάκη: Μικροί ΔασοΝόμοι [ΕΔΩ]
Το βιβλίο, με τρόπο απλό, δημιουργικό και κυρίως ευχάριστο, απευθύνεται στους αυριανούς πολίτες, τα παιδιά, με στόχο να τα μυήσει στην προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος υπό το πρίσμα της επιστήμης του δικαίου. Απευθύνεται όμως και στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και σε όλους όσους ασχολούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, προτρέποντάς τους να διαβάσουν το βιβλίο μαζί με τα παιδιά και να συζητήσουν στη συνέχεια για τα ζητήματα που αναδεικνύονται.

IBÁÑEZ JORGE G. HERNÁNDEZ-ESPARZA MARGARITA DORIA-SERRANO CARMEN FREGOSO-INFANTE ARTURO MOHAN SINGH MONO: 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ - Θεμελιώδεις έννοιες [ΕΔΩ]
Η Περιβαλλοντική Χημεία είναι ένα διεθνώς καθιερωμένο διδακτικό εγχειρίδιο σε ένα σχετικά καινούργιο επιστημονικό πεδίο που όμως αναπτύσσεται ραγδαία σε ερευνητικό και παιδαγωγικό επίπεδο.
Πρόκειται για το πρώτο διδακτικό εγχειρίδιο στο συγκεκριμένο πεδίο που συνδυάζει τις θεωρητικές έννοιες της Χημείας και τις εφαρμογές τους στη κατανόηση των περιβαλλοντικών φαινομένων. Το βιβλίο ξεκινά με μια περιεκτική, αλλά εις βάθος, ανασκόπηση όσων εννοιών της Χημείας είναι απαραίτητες για την ενδελεχή περιγραφη των πιο σημαντικών περιβαλλοντικών χημικών και βιοχημικών διεργασιών. Στη συνέχεια το βιβλίο επικεντρώνεται στη μελέτη της δράσης και του γίγνεσθαι των χημικών ρύπων στην ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα, τη λιθόσφαιρα και τη βιόσφαιρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται επίσης σημαντική αναφορά στις φυσικές, βιολογικές και φυσικοχημικές μεθόδους απορρύπανσης. Τέλος, γίνεται μια εισαγωγή στην «πράσινη χημεία» και στις παραγωγικές δια­δικασίες που είμαστε πλέον σε θέση να χρησιμοποιούμε για την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης, ή και για την πλήρη αποτροπή της.
 
ΦΑΟΥΣΤ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ – Μετάφραση: Αριστομένης Προβελέγγιος | Αναστατική επανέκδοση της πρώτης ελληνικής έκδοσης του 1887 [ΕΔΩ]
Ένα διαχρονικό οντολογικό-ανθρωπολογικό «παραμύθι», όπου ο μεσαίωνας συναντά την αναγέννηση και τον διαφωτισμό, το προπατορικό αμάρτημα την επικούρεια αναζήτηση της ηδονής, η μαγεία και η μεταφυσική την ανθρώπινη διάνοια, η υπαρξιακή αγωνία για την τραγικότητα της ζωής τον έρωτα και το χιούμορ: ο Φάουστ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, ένα αγκωνάρι του ευρωπαϊκού πολιτισμού, «αφηγείται», με τη μορφή θεατρικού έργου, την αναμέτρηση του ανθρώπου με τους θεούς και τους δαίμονες, τη φύση και την κοινωνία, το ασυνείδητο και τη γνώση.
Οι Εκδόσεις Φαρφουλάς παρουσιάζουν την αριστουργηματική έκδοση του 1887, σε μια άφθαστη σε ποιητικότητα και αμεσότητα μετάφραση του Αριστομένη Προβελέγγιου, την πρώτη στην ελληνική γλώσσα. Τα σχόλια και η ανάλυση του Προβελέγγιου, που τον κατατάσσουν στους κορυφαίους μελετητές του μύθου του Φάουστ, και η εκπληκτική αυθεντική εικονογράφηση του Κρέλιγγ –που δίνει την αίσθηση πραγματικού θεατρικού σκηνικού, απολύτως ταιριαστού με το έργο– είναι δύο ακόμη λόγοι που καθιστούν αυτή την έκδοση πραγματικό απόκτημα.
Γκρο Φρεντερίκ [Gros Frederic]
Γκρο Φρεντερίκ [Gros Frederic]
Γκρο Φρεντερίκ [Gros Frederic]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου