Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας: 21.03.2018 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΠΗΓΩΝ

[Αφίσα για την ημερίδα που διοργάνωσε το "Δίκτυο Πολιτών για την προστασία της Πάρνηθας το 2010". Στο Δίκτυο συμμετείχαν και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και είχαν το συντονισμό της ημερίδας. ΕΔΩ]
---------------

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας:  
21.03.2018 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΠΗΓΩΝ

ΠΗΓΗ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΣΙΜΙΔΙ-ΤΑΤΟΪΟΥ
ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΜΑΧΟΥΝΙΑ-ΤΑΤΟΪΟΥ
ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΚΙΘΑΡΑ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΣΚΙΠΙΖΑ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΧΑΡΑ-ΜΟΛΑ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΦΥΛΗ-ΧΑΣΙΑ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΕΡΑΜΙΔΙ
ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΠΛΑΤΑΝΑ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΒΙΛΛΙΑΝΙ
ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΜΠΑΦΙ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΜΕΣΣΙΑΝΟ ΝΕΡΟ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΠΗΓΑΔΙ ΛΟΙΜΙΚΟΥ
ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΠΗΓΑΔΙ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
ΚΟΝΤΙΤΑ-ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ
ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ






















Σε δύο(2) πηγές: α) Κυρά(Φλαμπούρι) στην Πάρνηθα και β) Πλάτανος στο Τατόι διαπιστώθηκε μηδενική ροή νερού.

Για να κατεβάσετε τα αρχεία των μικροβιολογικών αναλύσεων των πηγών του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας (σε μορφή rar) ,

παρακαλώ πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗ: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας [ΕΔΩ]

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ παρουσίασαν τις δράσεις τους και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά



Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 οι ΦτΦ παρουσίασαν τις δράσεις τους με τη διαδικασία του Learning Café στο Πανεπιστήμιο Πειραιά που είχε οργανώσει το Γραφείο Διασύνδεσης [ΕΔΩ ΕΔΩ].

Οι ΦτΦ επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ  και ιδιαίτερα στον 11ο στόχο για τις Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες.

Οι ΦτΦ παρουσίασαν:
α) τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης "Εγώ και η πόλη μου" [ΕΔΩ
β) Ορισμένες από τις  δράσεις τους για τον 11ο στόχο [ΕΔΩ
γ) Την εκστρατεία "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή" [ΕΔΩ]
δ) Το πρόγραμμα "Πάμε δυτικά - Ανακαλύπτουμε τη δυτική Αθήνα" (θα επανέλθουμε)
ε) Τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2018 - 2022 με υπότιτλο "Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα" [ΕΔΩ], ο οποίος μεταξύ των άλλων βασίζεται και στους 17 ΣΒΑ.




Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

38ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού στις 12 και 13 Μαϊου 2018

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είναι υποστηρικτής του Πανελλήνιου Περάσματος του Βουραϊκού]


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ   ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
25001  Καλάβρυτα   Αχαΐας                                    από το 1931
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ (Ε.Ο.Ο.Α)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ (Ε.Ο.Χ.)

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ FRIENDS OF NATURE

Τηλ. 26920.22.346 – 26920.22.611- Κιν. 6946.17.58.53–Fax. 26920. 23.042
e-mail: xarilaosermeidis@gmail.com | https://www.facebook.com/ΕΟΣ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ALPINE CLUB  ** KALAVRITA  ACHAIAS ** FROM 1931 ** SKI CLUB
MEMBER OF THE HELLENIC FEDERATION OF MOUNTAINEERING AND SKIING
FOUNDING MEMBER OF THE GREEK NETWORK OF FRIENDS OF NATURE
Tel. 26920.22.346 – 26920.22.611 -  Mob.6946.17.58.53 - Fax. 26920. 23.042


Eos0327-13

1931 – 2018 | 87ΧΡΟΝΙΑ               «ΠΑΝΤΑΨΗΛΑ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
38ο   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ   ΠΕΡΑΣΜΑ
ΣΤΟ  ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ  ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ  ΠΟΤΑΜΟΥ
12 ΚΑΙ 13 ΜΑΪΟΥ 2018

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Όχι άλλα απόβλητα: Εισαγωγή στους νέους ευρωπαϊκούς νόμους περί αποβλήτων | Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους νόμους για την μείωση των αποβλήτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης


[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece από το 2017 έχει προωθεί την εκστρατεία "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή" και έχει δημιουργήσει το ομώνυμο ενημερωτικό blog [ΕΔΩ]. Η ανάρτηση αυτή παρουσιάζεται και στα δύο blog γιατί θεωρούμε ότι έχει βαρύνουσα σημασία γιατί παρουσιάζει τους "νέους Ευρωπαϊκούς νόμους για την μείωση των αποβλήτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης".]
------

Εισαγωγικό σημείωμα: Ευαγγελία Βορδογιάννη 

Η εν λόγω αναθεωρημένη ευρωπαϊκή νομοθεσία αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά προβλήματα με διακρατικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της ακατάλληλης διαχείρισης των αποβλήτων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εξασφαλίζει ότι το πολύτιμο υλικό που ενσωματώνεται στα απόβλητα επαναχρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται και επανέρχεται στην ευρωπαϊκή οικονομία και, ως εκ τούτου, βοηθάει στην πορεία προς μια κυκλική οικονομία όπου τα απόβλητα χρησιμοποιούνται προοδευτικά ως πόροι και δημιουργούνται νέες οικονομικές ευκαιρίες. Αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την εισαγωγή πρώτων υλών, προωθώντας τη συνετή, αποτελεσματική και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.

Στη χώρα μας, ο τομέας διαχείρισης αποβλήτων είναι σήμερα ο πλέον ευαίσθητος και λιγότερο αναπτυγμένος. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα περιβαλλοντικά πρόστιμα. Πρόσφατα μάλιστα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο. Το πρόστιμο αφορούσε την καταβολή ποσού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ συν περιοδική χρηματική ποινή ύψους 3,28 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε εξάμηνο από τη μη εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι 20 χρόνια! 

Η αναθεωρημένη ευρωπαϊκή νομοθεσία περί διαχείρισης αποβλήτων θέτει ακόμα πιο υψηλούς στόχους, τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει με τη σειρά της να υλοποιήσει. Σημαντικό καθίσταται οι φορείς να δουν αυτούς τους στόχους σαν αφορμή για οικονομική (και πολιτιστική) ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να δημιουργήσει νέα επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, μεταξύ των άλλων, λόγω των πόρων που θα προκύψουν από τα υλικά συσκευασίας και τα άλλα προϊόντα στα οποία αναφέρεται, καθώς και μέσω της ενίσχυσης του μεταποιητικού τομέα δευτερογενούς προϊόντος. Είμαστε, ωστόσο, έτοιμοι να αποδεχτούμε την πρόκληση αυτή και να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας αφήνοντας πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος; Ένα τέτοιο βήμα πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλες πολιτικές αλλαγές που αγνοούν το πολιτικό κόστος.  
-------------------------


Όχι άλλα απόβλητα: Εισαγωγή στους νέους ευρωπαϊκούς νόμους περί αποβλήτων 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους νόμους για την μείωση των αποβλήτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Απρίλιος 2018 - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επισήμως υψηλότερους στόχους ανακύκλωσης και νέα μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ψηφοφορία έρχεται τέσσερις μήνες μετά την έγκριση των ίδιων νόμων και στόχων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο των τριμερών διαπραγματεύσεων, γνωστών και ως τριμερείς διαλόγους.

Οι υπουργοί περιβάλλοντος και των 28 χωρών της ΕΕ αναμένεται επίσης να εγκρίνουν επισήμως τη συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες, προτού οι νόμοι αυτοί μπορέσουν να μεταφερθούν επίσημα στην εθνική νομοθεσία των κρατών- μελών εντός 24 μηνών από την ημερομηνία της έγκρισης. [ΕΔΩ]

Οι χώρες της ΕΕ θα υποχρεώνονται πλέον να ανακυκλώνουν τουλάχιστον το 55% των αστικών τους αποβλήτων μέχρι το 2025, το 60% μέχρι το 2030 και το 65% μέχρι το 2035. Άλλα εγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνουν ανώτατο όριο 10% για τους χώρους υγειονομικής ταφής μέχρι το 2035, υποχρεωτική χωριστή συλλογή βιολογικών αποβλήτων και αυστηρότερα συστήματα ώστε να κάνουν τους παραγωγούς να πληρώνουν για τη συλλογή βασικών ανακυκλώσιμων υλικών. [ΕΔΩ]

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης οικονομικά κίνητρα για επαναχρησιμοποίηση, συστήματα επιστροφής των καταθέσεων, δωρεές τροφίμων και σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων που προωθούν τα απόβλητα.

Παρακάτω είναι ένας πίνακας που περιγράφει τις σημαντικές συμφωνίες. Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες ή επικοινωνήστε με το EEB για να μάθετε περισσότερα.
[Πατήστε στη φωτογραφία για να μεγεθυνθεί]

25 Απριλίου 2018 παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον θόρυβο | Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη


[Δυστυχώς θέματα όπως η ηχορύπανση, η απώλεια και η ρύπανση των εδαφών, η υποβάθμιση των τοπίων κ.λπ. δεν αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και παρεμβάσεων τόσο της πολιτείας όσο και της ΚτΠ. Έτσι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αναρτούμε την είδηση και προβάλουμε την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη]

Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για το θόρυβο -Προβολή ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας την ησυχία» (In Pursuit of Silence) πραγματοποιείται την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θόρυβο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ThessPro, νεοσύστατης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, επαγγελματιών ήχου και εικόνας. 

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής. Οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων εκτίθενται σε πολλά παραπάνω ντεσιμπέλ από το ανώτατο θεσμοθετημένο όριο και
η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. 

Το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας την ησυχία» (In Pursuit of Silence, 2015), σε σκηνοθεσία Patrick Shen, εξερευνά τις επιδράσεις του ήχου, του θορύβου και της ησυχίας στην ψυχολογία μας, στην κοινωνική μας ζωή και την υγεία μας ενώ αναδεικνύει τη σημασία της ησυχίας για την προαγωγή του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί και διακριθεί σε αρκετά φεστιβάλ.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου 3),
στις 7:00 μ.μ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Περισσότερα στη σελίδα της εκδήλωσης ΕΔΩ

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Πέμπτη 26.4.2018: Παρουσίαση του Βιβλίου του ΕΚΑΒ για τις ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στο Χαϊδάρι



Παρουσίαση από τον Οικολογικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ του Εγχειριδίου Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΑΒ που αφορά την ενημέρωση πληθυσμού για τις πρώτες βοήθειες.  

Στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την πολιτική προστασία CPP που υλοποιεί ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ («Developing Skills in Dealing with Emergencies: Civil protection for people» στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, εκπαίδευση ενηλίκων) θα παρουσιάσουμε το Εγχειρίδιο Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΑΒ που αφορά την ενημέρωση πληθυσμού για τις πρώτες βοήθειες.

Στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει ο σύλλογός μας για να ευαισθητοποιήσει τα μέλη του και τους φίλους του στο θέμα των φυσικών καταστροφών, πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για τις Πρώτες Βοήθειες και να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Οι ΦτΦ για την Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης - 22 Απριλίου | Ρύπανση και απώλεια εδαφών – Πλαστικά – Μείωση και Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων και ποίηση



22 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης
International Mother Earth Day

[Ρύπανση και απώλεια εδαφών – Πλαστικά – Μείωση και Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων και ποίηση]

«…Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα,
Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα,
Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί,
Μαζί κι ο ουρανός και η γη..»
Γιάννης Ρίτσος «Εαρινή Συμφωνία», 1938

Το σύνθημα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της «Μάνας Γης» είναι «Να σταματήσουμε τη ρύπανση από τα πλαστικά». Ωστόσο η «Μάνα Γη» δεν απειλείται μόνο από τα πλαστικά αλλά και από τη ρύπανση των εδαφών από τα βιομηχανικά απόβλητα, τις χωματερές και τις εξορύξεις, την απώλεια - τη «σφράγιση» και τη διάβρωση των εδαφών, τον εγκιβωτισμό των ρεμάτων, τα φράγματα των ποταμών κ.λπ.

Την περσινή Παγκόσμια Ημέρα της «Μάνας Γης» το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, στο πλαίσιο της εκστρατείας “people4soil”, είχε προσυπογράψει επιστολή μαζί με 500 οργανώσεις προς τον κ.Γιούνκερ με "Αίτημα: Να αναπτυχθεί το Νομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία του εδάφους". Ωστόσο οι επιστολές και οι δεσμεύσεις, με αφορμή παγκόσμιες ημέρες και επετείους, αν και είναι χρήσιμες, από μόνες τους δεν αρκούν. Χρειάζεται μια άλλη αντίληψη, μια άλλη φιλοσοφία ζωής και αλλαγή συμπεριφοράς για την προστασία της «Μάνας Γης».

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Κυριακή 22 Απριλίου: Ελπίδος 2030 - Μικρές και μεγάλες ιστορίες της πλατείας Βικτωρίας | Δράσεις - Εργαστήρια - Συναυλίες κ.ά. | Οι ΦτΦ συμμετέχουν.... | Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018


[Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχουν προβάλλοντας το στόχο 11 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. | Την ίδια ημέρα, 22 Απριλίου, είναι και η Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης | Καλούμε τους φίλους μας στις εκδηλώσεις - Ελάτε μια βόλτα στην Πλατεία Βικτωρίας, στον πεζόδρομο της Οδού Ελπίδος... θα είμαστε εκεί το απόγευμα και θα σας περιμένουμε από τις 16:00 και μετά. | Δείτε ΕΔΩ το φυλλάδιο των ΦτΦ που θα διακινήσουμε στην εκδήλωση -  περιγράφει τον 11ο στόχο για τις βιώσιμες πόλεις και ορισμένους από τους υποστόχους που έχουμε αναπτύξει δράσεις ]
------------
Ελπίδος 2030
Μικρές και μεγάλες ιστορίες της πλατείας Βικτωρίας
Κυριακή 22 Απριλίου,11:00π.μ.-22:00μ.μ.
στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018
-----------------------------------------------------

Μία μεγάλη γιορτή/ενεργοποίηση της πλατείας Βικτωρίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, 2018».

Περισσότερες από 25 οργανώσεις θα λάβουν μέρος:
Aκαδημία Επιχειρηματικότητας, ActionAid Ελλάς, Aephoria, AIESEC Ελλάς, Earth Refugee, Equal Society, Fashion Revolution Greece, PRAKSIS, Rama-Pranic Healing, Social fashion Factory, The Athens We Need, UN SDSN Greece, Victoria Square Project, World Human Forum, Αλληλεγγύη – SolidarityNow, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Εταιρεία Διογένης, ΚΑΡΙΤΑΣ Ελλάς, Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας και Αλληλεγγύης, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Οργάνωση Γη, Πολυτεχνείο Κρήτης, Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Lalibela, Φαρμακοποιοί του Κόσμου MKO, ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ
Η εκδήλωση “Ελπίδος 2030” αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη, της ActionAid Ελλάς, του Victoria Square Project και του World Human Forum.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας: 

11:00-12:00: Συναυλία και δράση για τα παιδιά από την παιδική διαπολιτισμική χορωδία της Polyphonica στην Πλατεία Βικτωρίας

11:00-19:00: Συλλογική εικαστική δράση Τέχνη μαζί / arTogether ιδέα/οργάνωση Ιωάννα Ράλλη

12:00-20:00 Παρουσίαση και ενημέρωση του κοινού για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης από οργανώσεις και φορείς στον πεζόδρομο της Ελπίδος, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος "Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους"

12:00-14:00: Εργαστήρι Fanzine για παιδιά στο Victoria Square Project (ActionAid/These Are A Few Of Our Favorite Things) 

13:00-14:00: Κηπευτική δράση σε παρτέρι της πλατείας Βικτωρίας για ενήλικες (Οργάνωση Γη) 

14:00-15:00: Θεατρικές αναγνώσεις παραμυθιών της Ροδούλας Παππά στο Victoria Square Project (Εκδόσεις Νεφέλη)

16:00 -16:30: Προβολή του ντοκιμαντέρ “One over many” στο Victoria Square Project (SOFFA)

17:00-18:30: Επιδαπέδιο παιχνίδι στην οδό Ελπίδος (Οργάνωση Γη)

18:30-20:00: Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης μιλά και συζητά για την δική του Πλατεία Βικτωρίας Café de Poetes 

18:30-20:00: Εργαστήρι Fanzine για ενήλικες στο Victoria Square Project (ActionAid/These Are A Few Of Our Favorite Things)

18:30-19:30: Μπόλιασμα στις Νεραντζιές στην οδό Ελπίδος και Μονής Προδρόμου (Οργάνωση Γη)

20:00-21:00: Συναυλία της Χορωδίας του Συλλόγου «Δόμνα Σαμίου» με την συμμετοχή της Κατερίνας Παπαδοπούλου, στη γωνία Ελπίδος και Πλατεία Βικτωρίας

21:00-22:00: Αφρικανική μουσική και χορός στο Victoria Square Project (Mandela Gals)


Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Κυριακή 13 Μαΐου η 11η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στην Αθήνα | Αίτημα αιχμής "Να υποχρεώσουμε τις δημοτικές αρχές να εκπονήσουν και να απορροφήσουν τα εγκεκριμένα κονδύλια για τα ΣΒΑΚ"

[Αφίσα και πληροφορίες ΕΔΩ]


Φωτ. από το event στο FACEBOOK.

[Οι ΦτΦ στηρίζουν, προβάλλουν και θα συμμετάσχουν στην 11η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ |]

-----------------
11η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ


ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 ΜΑΪΟΥ 2018

Τα ποδήλατα δεν το βάζουν κάτω! 
Για 11η συνεχή χρονιά, στις 13 Μαΐου 2018, βγαίνουμε στους δρόμους των ελληνικών πόλεων και ζητάμε το χώρο που μας ανήκει. Δεν είμαστε μόνο ποδηλάτισσες και ποδηλάτες. Είμαστε πεζοί, νέοι γονείς με καροτσάκια, ηλικιωμένοι που αναζητούν πεζοδρόμιο, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που αναζητούν ράμπες. Είμαστε αυτές και αυτοί που καταλαβαίνουν ότι το μοντέλο οργάνωσης των πόλεων με μοναδικό άξονα το αυτοκίνητο έχει φτάσει στα όριά του.

Οι Δήμοι έχουν πια στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία (προδιαγραφές ποδηλατοδρόμων από το Υπουργείο Μεταφορών, αναθεωρημένος ΚΟΚ με σήματα για το ποδήλατο). Έχουν ακόμη και τα χρήματα! Στους κλειστούς λογαριασμούς 162 Δήμων υπάρχουν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο για να εκπονήσουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ( Σ.Β.Α.Κ.).

Τα Σ.Β.Α.Κ. δεν είναι απλά συγκοινωνιακές μελέτες ή σχέδια διαχείρισης της κυκλοφορίας των οχημάτων. Τα Σ.Β.Α.Κ. πρέπει να είναι συνολικά στρατηγικά σχέδια για την ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης (που υπάρχουν και που προβλέπονται) με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα.

Τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Σ.Β.Α.Κ. τράβηξαν την προσοχή μας:

(α) Έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οχήματα,

(β) Θεωρούν σημαντικότερο να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η ποιότητα ζωής από το να διευκολυνθεί η κυκλοφορία και στάθμευση του μέγιστου αριθμού οχημάτων.

(γ) Βασίζονται σε συμμετοχικές διαδικασίες που εμπλέκουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ομάδες πολιτών, μια καινούρια προσέγγιση για την ελληνική πραγματικότητα.

Κάθε Δήμος που εκπονεί Σ.Β.Α.Κ. υποχρεούται να καλέσει τις οργανώσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται στα θέματα βιώσιμης κινητικότητας και να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, τις οποίες πρέπει να λάβει υπόψη στο τελικό σχέδιο.

Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει κίνδυνος να «βολευτούν» οι Δήμοι σε παλιά πρότυπα και νοοτροπίες, ξεχνώντας για μια ακόμη φορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και «βαφτίζοντας» ως Σ.Β.Α.Κ. απλές κυκλοφοριακές μελέτες.

Γι αυτό, το σύνθημα της φετινής ποδηλατοπορείας είναι

ΑΧ, Σ.Β.Α.Κ.!

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Οι ΦτΦ καταδικάζουν την πρόσφατη επίθεση της Δύσης εναντίον της Συρίας | Η ειρήνη και η δημοκρατία δεν εξασφαλίζεται με βόμβες



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. : 215 5257408 - 6932638523

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.04.2018

Οι ΦτΦ καταδικάζουν την πρόσφατη επίθεση εναντίον της Συρίας και απαιτούν να σταματήσουν οι πολεμικές επιθέσεις της Δύσης

Η ειρήνη και η δημοκρατία δεν εξασφαλίζεται με βόμβες


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει πάρει σαφή θέση ενάντια στους πολέμους, τους εξοπλισμούς, τα πυρηνικά όπλα και υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών. «Η ειρήνη και η δημοκρατία δεν εξασφαλίζεται με βόμβες». 

Η εκ τους ασφαλούς επίθεση με πυραύλους στη Συρία, στις 13 Απριλίου 2018, των ΗΠΑ, Ενωμένου Βασιλείου και Γαλλίας με την πλήρη στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή και δεν την ομαλοποιεί. 

Οι ΦτΦ καταδικάζουν την πρόσφατη επίθεση εναντίον της Συρίας και απαιτούν να σταματήσουν οι πολεμικές επιθέσεις της Δύσης. 

Στην προηγούμενη απειλή των ΗΠΑ το 2013 είχαμε προβάλει τις παρακάτω θέσεις τις οποίες και επαναλαμβάνουμε και το 2018: 
Με αφορμή την προοπτική επέμβασης των ΗΠΑ (το 2013) και των προθύμων στη Συρία, το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ παρουσιάζει επιγραμματικά τις θέσεις του 
1. ΟΧΙ στην πολεμική επίθεση στη Συρία, 

2. Ο πόλεμος και η βία βλάπτουν σοβαρά την Υγεία και το Περιβάλλον, 

3. Απαγόρευση της παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών και πυρηνικών όπλων, 

4. Η Ελλάδα να μην παρέχει καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ και σε οποιοδήποτε άλλη στρατιωτική δύναμη επιτίθεται σε άλλο κράτος, 

5. Ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων ανάμεσα στους λαούς, 

6. Η Ειρήνη και η Δημοκρατία δεν εξασφαλίζεται με βόμβες, 

7. Αγώνας κατά του Πολέμου. 

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

100 φορείς της ΚτΠ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ε.Ε.: Η Ε.Ε. συνεχίζει να ευθυγραμμίζεται με ιστορικούς ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και την Αυστραλία


Environment Council (ENVI)

Με αφορμή τη συνεδρίαση, 10-11 Απριλίου 2018, του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος στη Σόφια της Βουλγαρίας, με θέμα την πορεία προς την COP 24 (Katowice Πολωνίας, Δεκέμβριος 2018) και τη Συμφωνία των Παρισίων για την προστασία του κλίματος, 100 φορείς  της ΚτΠ έστειλαν ανοικτή επιστολή προς 
α) τον Ευρωπαίο Επίτροπο Miguel Arias Cañete
β)  τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Maroš Šefčovič και 
γ) τους υπουργούς Περιβάλλοντος 
με την οποία καλούν τους αρμοδίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν  να ευθυγραμμίζεται με ιστορικούς ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Συγκεκριμένα στην επιστολή υπογραμμίζεται:
"Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να ευθυγραμμίζεται με ιστορικούς ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και την Αυστραλία, εμποδίζοντας την πρόοδο προς μια πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων που θα μπορούσε να προστατεύσει τις συνομιλίες σχετικά με το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών από την επιβλαβή επιρροή των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και των ομάδων πίεσης που καθυστερούν και αποδυναμώνουν την πρόοδο όσον αφορά την αποτελεσματική δράση για το κλίμα."

Διαβάστε την Ανοικτή Επιστολή τη ΚτΠ ΕΔΩ

Μεταξύ των 100 Ευρωπαϊκών φορέων που προσυπογράφουν την Επιστολή είναι και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.
--------
Η τοποθέτηση του Αναπληρωτή ΥΠΕΝ κ.Σωκράτη Φάμελλου ΕΔΩ.

Η επίσημη παρουσίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος ΕΔΩ.