Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

21 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: «Να σταματήσουμε τους πολέμους τώρα πριν οι πόλεμοι καταστρέψουν την ανθρωπότητα»



[The anti war declaration in English HERE]

05.03.2018

21 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:
«Να σταματήσουμε τους πολέμους τώρα πριν οι πόλεμοι καταστρέψουν την ανθρωπότητα»

Ένα από τα συνθήματα που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι «Φίλοι της Ειρήνης» ήταν «Να καταστρέψουμε τα όπλα πριν τα όπλα καταστρέψουν την ανθρωπότητα». Στις μέρες μας το παραπάνω σύνθημα, μετά τις εξελίξεις στη Συρία, τις απειλές και τις εντάσεις στο Αιγαίο και αλλού, γίνεται περισσότερο επίκαιρο από το παρελθόν και επικαιροποιείται: «Να σταματήσουμε τους πολέμους τώρα, πριν οι πόλεμοι καταστρέψουν την ανθρωπότητα».

Δίπλα στους εμπορικούς πολέμους που προκλήθηκαν από την αδυναμία επιβολής πολυμερών διεθνών εμπορικών συμφωνιών με δίκαιους κανόνες στα πλαίσια του ΟΗΕ και του ΠΟΕ, (προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών μέσω των εμπορικών συμφωνιών TTIP, CETA, TISA κ.ά.) έχουμε νέας μορφής εμπορικούς πολέμους και περιφερειακές συγκρούσεις, που αφορούν τoν έλεγχο κυρίως των χώρων παραγωγής και διαδρόμων εμπορίας υδρογονανθράκων. Η προοδευτική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η μετάβαση σε εναλλακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, πηγές ενέργειας, μπορεί να συμβάλει στο να μειωθούν οι γεωπολιτικές πιέσεις και  οι πόλεμοι, που οδηγούν οι έρευνες και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Ιδιαίτερα μετά την «Αραβική Άνοιξη» του 2011 παρατηρούμε μία νέα ένταση των Περιφερειακών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ουκρανία καθώς και εθνικιστικές προστριβές στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική της Ε.Ε. για τη δημιουργία εναλλακτικών δρόμων προμήθειας υδρογονανθράκων από Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, Αδριατική και Βαλκάνια, μαζί με την παρέμβαση Αμερικάνικων Πολυεθνικών  έφεραν αντιμέτωπους κυρίως Ρωσία- Τουρκία- Ιράν με ΗΠΑ - ΕΕ στους χώρους ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών υδρογονανθράκων και στους μελλοντικούς χώρους διαδρομής τους προς την Ευρώπη.

Αντί οι επιμέρους διαφορές να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο Δίκαιο της θάλασσας και στην Εθνική Ανεξαρτησία και Εδαφική κυριαρχία των κρατών, με συνεργασία προς όφελος των λαών, βλέπουμε να αναπτύσσονται καταστροφικές περιφερειακές συγκρούσεις. Αυτές περιλαμβάνουν, είτε απόπειρες ακύρωσης διεθνών αποφάσεων του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ για ίδρυση και αρμονική συνύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους με το Ισραήλ, είτε με την αναθεώρηση διεθνών συνθηκών π.χ. της Λωζάνης από την Τουρκία που εισέβαλε στρατιωτικά στο Συριακό και Κουρδικό Αφρίν και με πολεμικά πλοία της στην ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας, είτε επαναχάραξης συνόρων μέσω στρατιωτικής ισχύος και μέσω πολεμικών συγκρούσεων τρίτων χωρών που συνεχίζονται επί επτά χρόνια στην Συρία.


Οι τρομοκρατικές ομάδες του ISIS συντρίβονται στα πεδία των μαχών, αλλά η τραγωδία του πολέμου με τον βομβαρδισμό αμάχων και παιδιών συνεχίζει να προκαλεί στην Συρία εκατοντάδες  χιλιάδες αθώους νεκρούς και εκατομμύρια προσφύγων.

Το ΝΑΤΟ είναι ένα κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου που δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρηνικής συνύπαρξης και δίκαιας συνεργασίας στο σύγχρονο κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε αρνείται να υποδεχθεί στο σύνολο των χωρών της μέρος αυτών των προσφύγων και να προωθήσει πολιτικές ενσωμάτωσής τους, είτε έχει θεσμική αδυναμία και έλλειψη προοδευτικής πολιτικής βούλησης και συνοχής για μια παρέμβασή της προς ειρηνική επίλυση των διακρατικών διαφορών στην βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του, ως ένας οργανισμός στον οποίο οι χώρες που συμμετέχουν έχουν δεσμευτεί από την ίδρυσή του το 1954, να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια. Και ενώ ο ΟΗΕ για πρώτη φορά λόγω της Κορεατικής κρίσης ψήφισε στην ολομέλεια (ακόμη και από τις αντιμαχόμενες χώρες) την Ολυμπιακή Εκεχειρία, λίγες μέρες μετά η Τουρκία παραβίασε με τον «κλάδο ελαίας» την Εκεχειρία, που μόλις είχε υπογράψει. Χωρίς να υπάρξει αντίδραση από τον ΟΗΕ η Τουρκία προέβη σε επιθετικές πράξεις στο Αιγαίο και ακολούθησαν οι νέες πολυεθνικές επιδρομές στη Συρία.

Οι μόνοι κερδισμένοι αυτής της Ευρωμεσογειακής και Ανατολικής κρίσης είναι οι εταιρείες πώλησης όπλων και το ξενοφοβικό ρεύμα που θρέφουν τη φτώχεια, τον θάνατο, τους εθνικισμούς και την ακροδεξιά.

Εκτιμούμε ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιεθνικιστικό κίνημα των πολιτών και  των λαών της Ευρωπαϊκής και Μεσογειακής περιοχής. Ένα κίνημα με διασύνδεση  με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που θα αξιοποιεί τις υπάρχουσες διεθνείς κινήσεις ειρήνης, όπως π.χ. το «Διεθνές Γραφείο Ειρήνης», «Το πλοίο της Ειρήνης»,  International Physicians for the Prevention of Nuclear War,  International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)  που βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 2017, Bertrand Russell Peace Foundation καθώς και κάθε άλλη πρωτοβουλία σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό Επίπεδο.

Άμεσα όμως χρειάζεται μια πρωτοβουλία η οποία θα:
  •  Απαιτεί να σταματήσει η σφαγή των αμάχων στη Συρία και στις εμπόλεμες ζώνες.
  •  Καταγγέλλει τις επιλογές του ρατσισμού των διχαστικών εθνικισμών και των πολέμων στις εμπορικές, διακρατικές και διεθνείς σχέσεις
  •  Προβάλλει τις αξίες της φιλίας, της ισότιμης και δίκαιας εμπορικής και πολιτιστικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών προς όφελος των σημερινών και επόμενων γενεών στην βάση του διεθνούς δικαίου, των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ καθώς και της διατήρησης, της προστασίας των φυσικών πόρων και των κοινών αγαθών.

Πρώτες υπογραφές:
  • Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece (μέλος των Naturefriends International)
  • Εναλλακτική Κοινότητα ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ
  • Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
  • Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία
  • Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής /Greek Affiliate of IPPNW (Μέλος του «International Physicians for the Prevention of Nuclear War» (ΙPPNW)
  • Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
  • Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο
  • Πράσινο Ινστιτούτο
  • Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
  • Οικολογική Κίνηση Δράμας
  • EcoCorfu ΟικοΚερκυρα
  • Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών/ ΠΑΚΟΕ 
  • Συνεταιρισμός Παραγωγών - Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων, ΟΙΚΟΖΩΗ (Κέρκυρα) 
  • ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Εθελοντική Δράση "ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ", Λάρισα
  • Φίλοι της Γης Θεσσαλίας
  • Ίδρυμα Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου (κύκλος Θεσσαλίας)
  • Οικολογική Θεσσαλία
  • Οικολογική Ομάδα Ροδόπης
  • Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων ΜΚΟ Θεσσαλίας 
  • Φίλοι Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς Λάρισας
[το κείμενο παραμένει ανοικτό για προσυπογραφή]

Επικοινωνία: naturefriendsgreece@gmail.com maria.sotirop@gmail.com



 To χαρακτικό "Αλληλεγγύη" είναι της Γερμανίδας Kathe Kollwitz, 1932


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου