Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Μικρό Πρωτοχρονιάτικο αφιέρωμα στο μεγάλο ζωγράφο Νικόλαο Γύζη ο οποίος γράφει την Πρωτοχρονιά του 1879 από το Μόναχο | Η κυκλοφορία του πρώτου συλλεκτικού νομίσματος στην Ελλάδα με χρήση χρώματος που απεικονίζει τη μορφή του Νικόλαου Γύζη και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ |


1η Ιανουαρίου 1879 (Ο Νικόλαος Γύζης γράφει από το Μόναχο στον κουνιάδο του Νικόλαο Νάζο) 
«…Το κλίμα των Αθηνών πολλάκις ενθυμούμεθα διά τας πολλάς καλλονάς του... Ημείς είμεθα πάντοτε μαζί σας και εις τας γνωστάς σας θέσεις, δηλ. Χαϊδάρι, ∆αφνί, εις του Κουμουνδούρου την λίμνην… Εύχομαι πράγματι να μας οδηγήσετε με το αμάξι σας εις αυτά τα τόσον ποθητά μέρη…»

Διαβάστε ένα τμήμα της αλληλογραφίας του Νικολάου Γύζη  ΕΔΩ

Σύντομο βιογραφικό του μεγάλου ζωγράφου ΕΔΩ

Ορισμένοι από τους επισκέπτες του blog ίσως αναρωτηθείτε τι σχέση μπορεί να έχει ο μεγάλος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης με τους ΦτΦ. Έχει  γιατί ο Νικόλαος Γύζης εντάσσεται στο πρόγραμμα των ΦτΦ με θέμα "... πάμε Δυτικά της Αθήνας" το οποίο έχει ξεκινήσει πιλοτικά να υλοποιείται με τις επισκέψεις στο Ποικίλο Όρος και στη Μονή Δαφνίου (5.1.2018).

Το πρόγραμμα "... πάμε Δυτικά στην Αθήνα" περιλαμβάνει και τη θεματική "Νικόλαος Γύζης οι Τέσσερις Εποχές στο Παλατάκι και οι μεγάλοι Ζωγράφοι". 
----------------
Περιγραφή και πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διάθεση του συλλεκτικού νομίσματος

• Ξεκίνησε η διάθεση στο κοινό ενός blister με συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη 
• Είναι το πρώτο που παράγει το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος με χρήση χρώματος 

Tο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος στo πλαίσιo του νομισματικού του προγράμματος για το 2017 προχώρησε στην παραγωγή ενός blister με συλλεκτικό νόμισμα, αφιερωμένο στα 175 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γύζη. Πρόκειται για το πρώτο νόμισμα που παράγει το Νομισματοκοπείο με χρήση χρώματος. Η διάθεσή του στο κοινό ξεκίνησε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 και εξαντλήθηκε τις πρώτες ημέρες.


Το συλλεκτικό νόμισμα απεικονίζει την προτομή του Νικολάου Γύζη στην εμπρόσθια όψη και μια ζωγραφική παλέτα με την υπογραφή του στην οπίσθια όψη. To φιλοτέχνησε ο βραβευμένος χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος.

Ο Νικόλαος Γύζης (1842-1901), ένας από τους κορυφαίους νεοέλληνες ζωγράφους, γεννήθηκε στην Τήνο αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Σχολείον των Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών). 
Το 1865 έλαβε υποτροφία για σπουδές στην περίφημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου αφομοίωσε την άψογη τεχνική και τα διδάγματα του ακαδημαϊκού ρεαλισμού. Με εξαίρεση μικρά διαστήματα που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του κυρίως στο Μόναχο, όπου έγινε τακτικός καθηγητής της Ακαδημίας. 

Μετά το ταξίδι του στη Μικρά Ασία μαζί με τον Νικηφόρο Λύτρα, το έργο του εμπλουτίζεται χρωματικά και στρέφεται κυρίως σε ελληνικά ηθογραφικά θέματα. Στην ύστερη φάση της, η τέχνη του είναι περισσότερο ποιητική και ιδεαλιστική, εμπνεόμενη συχνά από την ελληνική μυθολογία και θρησκευτικά θέματα, με εμφανή την επίδραση του συμβολισμού.

Το Video [ΕΔΩ] - Περισσότερες πληροφορίες για την κυκλοφορία και τη διάθεση [ΕΔΩ]



Η διάθεση του στο κοινό ξεκίνησε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 και εξαντλήθηκε τις πρώτες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου