Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

11 Δεκεμβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού - Τα βουνά υπό πίεση: Κλιματική αλλαγή, Πείνα, Εγκατάλειψη | International Mountain Day - Mountains under Pressure: climate, hunger, migration | Δύο εκδηλώσεις για τα βουνά


11 Δεκεμβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού
Τα βουνά υπό πίεση: Κλιματική αλλαγή, Πείνα, Εγκατάλειψη  
International Mountain Day - Mountains under Pressure: climate, hunger, migration

[Δύο εκδηλώσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ]

Η ανακοίνωση του Food and Agriculture Organization, FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βουνού αναφέρει:

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ορεινές περιοχές και πάνω από το ήμισυ του ανθρώπινου πληθυσμού εξαρτάται από τα βουνά για το νερό, τα τρόφιμα και την καθαρή ενέργεια. Ωστόσο, τα βουνά απειλούνται από την αλλαγή του κλίματος, την υποβάθμιση της γης, την εκμετάλλευση και τις φυσικές καταστροφές, με δυνητικά σοβαρές και καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις ορεινές κοινότητες όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα βουνά είναι πρώιμοι δείκτες της αλλαγής του κλίματος και καθώς το παγκόσμιο κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, οι άνθρωποι του βουνού - μερικοί από τους πιο πονεμένους και φτωχότερους στον κόσμο – αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες λιώνουν τους παγετώνες των βουνών με πρωτοφανείς ρυθμούς, επηρεάζοντας τις ποσότητες γλυκού νερού για εκατομμύρια ανθρώπους στις χαμηλότερες των βουνών περιοχές. Ωστόσο, οι ορεινές κοινότητες έχουν πληθώρα γνώσεων και στρατηγικών που έχουν συγκεντρωθεί από γενιά σε γενιά, σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές.

Η κλιματική αλλαγή, η μεταβλητότητα του κλίματος και οι καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα, σε συνδυασμό με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση, αυξάνουν την ευπάθεια των κατοίκων των βουνών στην έλλειψη τροφίμων και την ακραία φτώχεια. Σήμερα, περίπου το 39% του πληθυσμού των ορεινών περιοχών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ήτοι 329 εκατομμύρια άνθρωποι, εκτιμάται ότι είναι ευάλωτα στην επισιτιστική ανασφάλεια.

Καθώς αυξάνεται η ευπάθεια των πληθυσμών των ορεινών περιοχών, η μετανάστευση αυξάνεται τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς τα αστικά κέντρα. Όσοι παραμένουν είναι συνήθως γυναίκες, οι οποίες παραμένουν για τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά με μικρή πρόσβαση σε πιστώσεις, κατάρτιση και δικαιώματα κατοχής γης. Η μετανάστευση από τις ορεινές περιοχές θα οδηγήσει επίσης σε ανεκτίμητη απώλεια όσον αφορά την προστασία των οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της πολιτισμικής και αγροδιατροφικής ποικιλίας. Οι επενδύσεις και οι πολιτικές μπορούν να ανακουφίσουν τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των ορεινών κοινοτήτων και να αντιστρέψουν τις τάσεις εξόδου από τις ορεινές περιοχές.

Η Διεθνής Ημέρα του Βουνού 2017 δίνει την ευκαιρία για να τονιστεί πώς η αλλαγή του κλίματος, η πείνα και η μετανάστευση των κατοίκων επηρεάζουν τις ορεινές περιοχές και πως για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ατζέντα του 2030 και στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.

Φέτος, το θέμα συνδέεται επίσης με την Παγκόσμια Σύνοδο Ορεινής Εταιρικής Σχέσης/ Mountain Partnership Global Meeting, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Δεκεμβρίου 2017 στην έδρα του Food and Agriculture Organization, FAO ( Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας) στη Ρώμη της Ιταλίας, η οποία θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην αειφόρο ορεινή ανάπτυξη και θα ξεκινήσει ένα πλαίσιο δράσης να στηρίξουν συγκεκριμένες δράσεις και να θεσπίσουν πολιτικές που να ενισχύουν την ανθεκτικότητα των λαών και του περιβάλλοντος των βουνών.

Στο τέλος της ανακοίνωσης του FAO σημειώνεται ότι  ενώ το θέμα  «Τα βουνά υπό πίεση: Κλιματική αλλαγή, Πείνα, Εγκατάλειψη» είναι το προτεινόμενο σύνθημα για το 2017, οι χώρες, οι κοινότητες και οι οργανισμοί είναι ευπρόσδεκτοι να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα του Βουνού μέσω της επιλογής ενός διαφορετικού θέματος που μπορεί να τους ενδιαφέρει περισσότερο.
---------------------------

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού υπογραμμίζει την αναγκαιότητα 
α) να προστατευτούν τα Ελληνικά βουνά και το έδαφος από τις καταστροφικές «επενδύσεις» όπως π.χ. Σκουριές Χαλκιδικής, εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια, εξόρυξη πετρελαίου στην Πίνδο, πυλώνες υψηλής τάσης στη Λακωνία κ.ά.   
β) να αναβαθμιστούν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών 
γ) να δρομολογηθεί πολιτική πραγματικής προστασίας και ανάδειξης των ρεμάτων και των ποταμών  εντός του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.

Οι ΦτΦ σε συνεργασία με τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου διοργανώνουν ήπια τρίωρη ορεινή πεζοπορία και ξενάγηση στο Όρος Αιγάλεω, Ποικίλο την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και στηρίζουν την εκδήλωση του ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής που είναι αφιερωμένη στον ορειβάτη Κώστα Τζιβελέκα 11.12.2017. [ΕΔΩ]

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 
  1. Επισκεφτείτε τη σελίδα των ΦτΦ στο Facebook στην οποία θα αναρτούμε θέματα για το βουνό. [ΕΔΩ]
  2. "ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ και ξενάγηση στο Όρος Αιγάλεω, Ποικίλο" | Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 - ώρα 09:30 | Συνάντηση: Λ.Αθηνών 374 Χαϊδάρι, στο περίπτερο έξω από το Ψυχιατρείο Δαφνίου. ΧΑΡΤΗΣ ΕΔΩ. | FACEBOOK EVENT [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου