Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

38 ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) γράφουν στον πρόεδρο Juncker σχετικά με τη συλλογική προσφυγή | Αναφέρονται τα θέματα α) Dieselgate της Volkswagen και β) η ακύρωση πτήσεων της Raynair


[Οι ΦτΦ και ο SOSTE έχουν πάρει θέση για το θέμα του Dieselgate της Volkswagen, το Νοέμβριο του 2015, όταν έστειλαν μαζί με 45 άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς, την Ανοικτή Επιστολή προς τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα "Dieselgate (Το σκάνδαλο αερίων ρύπων) – Ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την προστασία των πολιτών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την χειραγώγηση και τις παραβατικές συμπεριφορές της αυτοκινητοβιομηχανίας" [ΕΔΩ]. 

Επειδή το θέμα για εμάς δεν έχει κλείσει, αλλά και επειδή το θέμα των καταναλωτικών δικαιωμάτων μπαίνει υψηλά στην ατζέντα μας παρουσιάζουμε σήμερα την επιστολή που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) προς τον πρόεδρο Juncker | ΦτΦ - NFGR]

------

38 ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) γράφουν στον πρόεδρο Juncker σχετικά με τη συλλογική προσφυγή 

11 Οκτωβρίου 2017 ΝΕΑ ΤΟΥ BEUC 

11.10.2017 Σήμερα 38 ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο Juncker για να του ζητήσουν να εισαγάγει ένα σύστημα συλλογικής προσφυγής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι ευρωβουλευτές προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και χώρες. Το κάλεσμα για συλλογική προσφυγή πραγματοποιήθηκε ενόψει της ομιλίας του Προέδρου της Επιτροπής για την κατάσταση της Ένωσης, όπου εξέφρασε την έκπληξή του σχετικά με την σκόπιμη παραπλάνηση των καταναλωτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της είναι τα κατάλληλα όργανα που μπορούν και οφείλουν να συνθέσουν μια πρόταση που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συσσωματώνονται και να ζητούν αποζημίωση από εταιρείες που έχουν προκαλέσει μαζική ζημία. 

Η Volkswagen έχει εμμείνει στην άρνησή της να αποζημιώσει καταναλωτές στην Ευρώπη που επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο εκπομπών «dieselgate». Πάνω από 8 εκατομμύρια καταναλωτές από ολόκληρη την ΕΕ έχουν επηρεαστεί, αλλά μόνο σε 4 χώρες έχει γίνει δυνατή η πραγματοποίηση μιας συλλογικής αγωγής κατά της VW. Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο αυτές οι χώρες διαθέτουν σχετικά εύρυθμα συστήματα συλλογικής προσφυγής. Ακόμη κι όταν εθνικά σχήματα είναι διαθέσιμα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενες διαδικασίες είναι υπερβολικά επαχθείς και οι καταναλωτές αφήνονται εκ των πραγμάτων χωρίς καμία ρεαλιστική επιλογή για να αποζημιωθούν. Υπάρχει συνεπώς ένας σαφής λόγος, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει. 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών ελπίζει πως αυτό το από-κοινού κάλεσμα θα ωθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει και να προτείνει ένα εφαρμόσιμο, πανευρωπαϊκό σύστημα συλλογικής προσφυγής. 

Διαβάστε την επιστολή στα αγγλικά ΕΔΩ και στη γλώσσα μας ΕΔΩ 

Μετάφραση: Γιώργος Κασσιτερίδης
Για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου