Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Η Ευρώπη προειδοποιεί για ισχυρό κύμα ζέστης με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40C | Extreme heat warnings issued in Europe as temperatures pass 40C

[A cyclist waits to cross a road next to a thermometer showing 41C in Valencia, eastern Spain. Photograph: Manuel Bruque/EPA]

Jon Henley: Extreme heat warnings issued in Europe as temperatures pass 40C
ΠΗΓΗ: theguardian

Η Ευρώπη προειδοποιεί για ισχυρό κύμα ζέστης με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40C

Έντεκα χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες εν μέσω ενός σφοδρού καύσωνα, που ονομάζεται “Εωσφόρος”,  ενώ κάτοικοι και τουρίστες καλούνται να λάβουν προφυλάξεις και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Οι αρχές σε χώρες όπως, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Βοσνία, Κροατία και Σερβία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δίκτυο προβλέψεων Meteoalarm, ενώ περιοχές της νότιας Ισπανίας και νότιας Γαλλίας βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο.

Καθώς οι θερμοκρασίες σε πολλά σημεία έφτασαν ή υπερέβησαν τους 40C (104F) στον πιο εκτεταμένο καύσωνα της περιοχής από το 2003, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τίθενται σε κατάσταση αναμονής, ενώ οι άνθρωποι κλήθηκαν να “βρίσκονται σε επιφυλακή”, να παραμείνουν στα σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μεγάλες διαδρομές, να πίνουν πολλά υγρά και να ακούν τις συμβουλές έκτακτης ανάγκης των υπηρεσιών υγείας.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη ζέστη, εκ των οποίων ο ένας στη Ρουμανία και ο άλλος στην Πολωνία, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω ηλίασης και άλλων σχετικών με τη ζέστη προβλημάτων. Οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι το ποσοστό των νοσηλευόμενών της ήταν 15% υψηλότερο από το φυσιολογικό και ζήτησε από τους πληγέντες να ταξιδέψουν μόνο εφόσον το ταξίδι τους κρινόταν απαραίτητο. Μέλη των πολωνικών αρχών προειδοποίησαν για ανεπαρκείς υποδομές.

Εκπρόσωπος του βρετανικού οργανισμού ταξιδιωτικών πρακτορείων, Abta, συμβούλεψε τους παραθεριστές να λαμβάνουν λογικές προφυλάξεις, να ενυδατώνονται πίνοντας άφθονο νερό, να μένουν μακριά από τον ήλιο το μεσημέρι, καθώς και να ακολουθούν τις συμβουλές που εκδίδουν οι υγειονομικές αρχές σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Αυτό το κύμα καύσωνα, το οποίο διανύει τώρα την τέταρτη μέρα του και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ακολουθώντας μια προηγούμενη περίοδο ακραίων θερμοκρασιών τον περασμένο μήνα, προκάλεσε μεγάλες πυρκαγιές, επιδείνωσε ξηρασίες στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ κατέστρεψε και τις καλλιέργειες.

Η υψηλότερη θερμοκρασία την Πέμπτη ήταν 42C στην Κόρδοβα της Ισπανίας και στην Κατάνια της Ιταλίας. Το Split στην Κροατία σημείωσε επίσης 42,3C την Τετάρτη. Η ζέστη προβλέπεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες 46C ή υψηλότερες στην Ιταλία καθώς και σε κάποια τμήματα των Βαλκανίων.

Οι αρχές της Ιταλίας, η οποία υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία της τα τελευταία 60 χρόνια, προειδοποιούν 26 πόλεις για ακραίο καύσωνα, συμπεριλαμβανομένης της Βενετίας και της Ρώμης. Πολλά από τα σιντριβάνια της Ρώμης έχουν απενεργοποιηθεί, ενώ την περασμένη εβδομάδα η πόλη παρά λίγο απέφυγε τη δραστική διανομή νερού.

Στη Φλωρεντία, η γκαλερί Uffizi έκλεισε προσωρινά την Παρασκευή, όταν το σύστημα κλιματισμού κατέρρευσε. Στην Ουγγαρία, οι κτηνοτρόφοι στο ζωολογικό κήπο της Βουδαπέστης δρόσιζαν δύο πολικές αρκούδες που υπέφεραν από τη ζέστη, με τεράστια κομμάτια πάγου.

Οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Αδριατικής ακτής της Κροατίας, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπρόβνικ, αναμένονταν να φτάσουν τους 42C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη Σερβική πρωτεύουσα του Βελιγραδίου υπήρξαν αναφορές για άτομα που υπέφεραν από τη ζέστη.

Προειδoποίηση για ακραίες θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη καθώς η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40C

Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών παραθεριστικών θέσεων στην Costa del Sol και στη νήσο Μαγιόρκα, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 43C αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ προβλέπονται και ακραίες συνθήκες στη Σεβίλλη, τη Μάλαγα και τη Γρανάδα. Στην Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα η θερμοκρασία θα φτάσει έως 42C, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet.

Ενώ το υψηλότερο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη είναι οι 48C, που είχε φτάσει στην Αθήνα το 1977, οι σημερινές θερμοκρασίες σε πολλά σημεία είναι 10-15C υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή του χρόνου και πιθανόν να οδηγήσουν σε πολλούς θανάτους, ανέφεραν οι ειδικοί.

Ο καύσωνας-ρεκόρ για την Ευρώπη το 2003 είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 20.000 θανάτους που σχετίζονταν με την υψηλή θερμοκρασία και έπληξε κυρίως ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες, εκ των οποίων 15.000 στη Γαλλία, όπου οι αρχές εγκατέστησαν προσωρινά νεκροταφεία σε φορτηγά ψυγεία.

Αυτό το κύμα ζέστης στη Νότια Ευρώπη θα μπορούσε να μας προϊδεάσει για τα μελλοντικά γεγονότα. Γάλλοι ερευνητές τον περασμένο μήνα προέβλεπαν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες οι συνθήκες σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της ηπείρου θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικά δυσκολότερες.

Γράφοντας στο περιοδικό Environmental Research Letters, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι εάν ένας παρόμοιος--σε σχέση με αυτόν του 2003--"μέγας καύσωνας" συμβεί στα τέλη του αιώνα, όταν οι μέσες θερμοκρασίες αναμένεται να είναι αισθητά υψηλότερες μετά από δεκαετίες υπερθέρμανσης του πλανήτη, η θερμοκρασία θα μπορούσε να υπερβεί τους 50C.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα κλιματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη επιρροή αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση του καύσωνα στην Ευρώπη και δήλωσαν ότι σύμφωνα με τις έρευνές τους, μέχρι το 2100 οι θερινές θερμοκρασίες αιχμής θα μπορούσαν να αυξηθούν από 6C έως 13C σε σχέση με αυτές του παρελθόντος.

Το χωριό Conqueyrac της Γαλλίας έφτασε τους 44,1C δύο φορές το καλοκαίρι του 2003 και ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι "η μέγιστη θερμοκρασία ρεκόρ θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τους 50C μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα" όπως σημείωσαν οι επιστήμονες.

Οι σημερινές ακραίες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους προκαλούν πυρκαγιές που έχουν επιφέρει ήδη περισσότερους από 60 θανάτους αυτό το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει ευρείες ζημιές στη νότια Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Περίπου 300 πυροσβέστες μαζί με μέλη του στρατού, επιχειρούσαν την κατάσβεση 75 πυρκαγιών την Παρασκευή στην Αλβανία, ενώ οι πυροσβέστες βρίσκονται και στη Σερβία, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία, την Ελλάδα και το γαλλικό νησί της Κορσικής.

Στην κεντρική περιοχή του Abruzzo στην Ιταλία, μια 79χρονη γυναίκα τυλίχτηκε στις φλόγες της πυρκαγιάς και οι αρχές αναγκάστηκαν κλείσουν τον κύριο αυτοκινητόδρομο Via Aurelia που εκτείνεται προς Βορρά, από τη Ρώμη προς στην ιταλική Ριβιέρα.

Οι οινοποιοί της χώρας άρχισαν να συγκομίζουν τα σταφύλια τους εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω της ζέστης. Ο ιδρυτής του κινήματος Slow Food, Carlo Petrini, δήλωσε ότι η συγκομιδή δεν είχε αρχίσει ποτέ πριν από τις 15 Αυγούστου στα χρονικά.

Το κύμα καύσωνα είναι πιθανό να κοστίσει στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας δισεκατομμύρια ευρώ, με 11 περιοχές να αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις νερού. Οι σοδειές της ελιάς σε ορισμένες περιοχές προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 50%, ενώ σε ορισμένες περιοχές η παραγωγή γάλακτος έχει ήδη μειωθεί κατά 30%.

Οι αρχές της Βοσνίας αναφέρουν ότι ο καύσωνας και η ξηρασία είχαν σχεδόν εξαντλήσει τη γεωργική παραγωγή, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, ενώ η Σερβία διευκρίνισε ότι η παραγωγή καλαμποκιού της θα μπορούσε να μειωθεί κατά ένα τρίτο.

Μετάφραση: Ευαγγελία Βορδογιάννη
Για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου