Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Στη δημοσιότητα το Ευρωβαρόμετρο για το 2017 | Αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάσταση των εθνικών οικονομιών |Για πρώτη φορά, η τρομοκρατία θεωρείται η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ | Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και η Κλιματική αλλαγή σχετικά χαμηλά


Δημοσιεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 2017 τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε 20-30 Μαΐου του 2017 σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 5 υποψήφιες για ένταξη. Συνολικά στις συνεντεύξεις συμμετείχαν 33.180 άτομα.
Η έρευνα πραγματοποιείται κάθε χρόνο και καταγράφει τις απόψεις των κατοίκων της Ε.Ε. για την πολιτική και την προοπτική της ΕΕ., τα προβλήματα κ.λπ.

Το Ευρωβαρόμετρο του 2017 (Standard Eurobarometer 87) καταγράφει:
  1. Αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάσταση των εθνικών οικονομιών. Η πλειονότητα των απαντησάντων (56%) αισιοδοξούν για το μέλλον της ΕΕ – αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το φθινόπωρο του 2016. Οι πλέον σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στη Γαλλία (55%, +14 μονάδες από το περασμένο φθινόπωρο), στη Δανία (70%, +13 μονάδες) και στην Πορτογαλία (64%, +10 μονάδες).
  2. Για πρώτη φορά, η τρομοκρατία θεωρείται η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Η τρομοκρατία αποτελεί σήμερα το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ (44%, +12 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016). Η μετανάστευση, η οποία ήταν η κορυφαία ανησυχία από την άνοιξη του 2015, αποτελεί πλέον το δεύτερο συχνότερα αναφερόμενο πρόβλημα (38%, -7 μονάδες).
  3. Το μέλλον της Ευρώπης — Έρευνα για τις απόψεις χωρών εκτός ΕΕ. Για πρώτη φορά, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αξιολόγησε την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έντεκα χώρες εκτός ΕΕ[1]. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 49% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 61% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στις τρεις πιο πυκνοκατοικημένες από τις εν λόγω χώρες (Κίνα, ΗΠΑ και Ινδία), τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των απαντησάντων έχουν θετική άποψη για την ΕΕ.
Διαβάστε στα Ελληνικά την παρουσίαση - περίληψη ΕΔΩ. | Δεξιά επάνω τα βασικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα σε infographics.

Διαβάστε όλη την έρευνα στα αγγλικά ΕΔΩ.

Από μια πρώτη ανάγνωση του Ευρωβαρόμετρου διαπιστώσουμε ότι το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Πολιτών για το περιβάλλον παραμένει σχεδόν σταθερό αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα α) Για το Περιβάλλον 6 μονάδες β) Για το Κλίμα 8 μονάδες.
------------
Χαμηλό το ενδιαφέρον για το Περιβάλλον και την Κλιματική αλλαγή στις χώρες της Ε.Ε.
Υπάρχουν όμως αρκετά θέματα που χρειάζονται μελέτη και ανάλυση όπως καταγράφονται στη σελίδα 8 του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία η εικόνα είναι διαφορετική όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν ποια είναι τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους. 
Οι απαντήσεις που παρουσιάζονται είναι:
  1. Ανεργία 29 μονάδες
  2. Μετανάστευση 22 μονάδες
  3. Υγεία και κοινωνική προστασία 20 μονάδες
  4. Τρομοκρατία 19 μονάδες
  5. Οικονομική Κατάσταση 16 μονάδες
  6. Τιμές - Κόστος ζωής 15 μονάδες
  7. Συνταξιοδοτικό 13 μονάδες
  8. Εγκληματικότητα 12 μονάδες
  9. Εκπαιδευτικό Σύστημα 12 μονάδες
  10. Κυβερνητικό χρέος 10 μονάδες
  11. Στεγαστικό 8 μονάδες
  12. Περιβάλλον - Ενέργεια - Κλιματική αλλαγή 7 μονάδες
  13. Φορολογία 7 μονάδες
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρουσίαση του θέματος γίνεται για ενημερωτικούς λόγους και στο πλαίσιο της Επιμορφωτικής Πολιτικής που έχει το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, και όχι για να εκθειάσει ή να καταγγείλει την έρευνα.
Η θέση μας είναι ότι πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις έρευνες που γίνονται και αναλόγως να αξιοποιούμε ή όχι τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται.

Από την πρώτη ανάγνωση που κάναμε στα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για το 2017 διαπιστώνουμε το σταθερό και χαμηλό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για το Περιβάλλον και την Κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό  το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας  Περιβαλλοντικής παιδείας, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, με παράλληλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου