Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Κιβωτός ιδεών στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» | Παρουσίαση από τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


[Ο πρόεδρος των ΦτΦ στην ΚΙΒΩΤΟ - Φωτ. ΑΠΕ  || Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Τρίτση | Οι ΦτΦ παρουσιάζουν το θέμα "ΚΙΒΩΤΟΣ - Παλιοί Σπόροι, Νέες Καλλιέργειες" | Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Ιουνίου στις 11:00 & 13:00 | World Enviroment Day ΕΔΩ]
------------------
Κιβωτός ιδεών στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

[ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ]

Μια σύγχρονη κιβωτός μήκους 12 μέτρων, πλάτους 2,7 μέτρων και ύψους σχεδόν 3,5 μέτρα έχει «αράξει» σε έναν ειδικό χώρο του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» από το 2011, αφού πρώτα ταξίδεψε στην 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε της Βενετίας το 2010 με θέμα «Οι άνθρωποι συναντούν την αρχιτεκτονική» κι έκανε μια στάση στο Μουσείο Μπενάκη.

Πρόκειται για μια διαφορετική κιβωτό ιδεών, τεχνών, συλλογικότητας, αυτάρκειας, την «Κιβωτό των σπόρων», που υποδέχεται εκείνους που θέλουν να υιοθετήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

«Όχι να απομακρυνθούν και να αποκοπούν από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι μια μικρογραφία του σύγχρονου κόσμου που εστιάζει στην έννοια της αυτάρκειας, αλλά χωρίς να κρατά τον άνθρωπο μακριά από την πραγματικότητα, την τεχνολογία και την επικοινωνία του με τον κόσμο, καθώς εκτός από παραδοσιακούς σπόρους της ελληνικής γης, τρόφιμα (λάδι, κρασί, ελιές, βότανα), ο επισκέπτης μπορεί να δει ότι υπάρχει και κασετόφωνο και φορητός υπολογιστής» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος των «Φίλων της Φύσης».

Καλωσορίζοντας και ξεναγώντας το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην «Κιβωτό των σπόρων», ο κ. Φωτεινάκης είπε ακόμα ότι «η Κιβωτός δίνει την ευκαιρία να δει κάποιος παλαιούς σπόρους για νέες καλλιέργειες, πώς μπορεί να ζει με σεβασμό προς το περιβάλλον, να μην παρασύρεται από τα καταναλωτικά πρότυπα, να επιλέγει τη διατροφή του».


Όπως εξηγεί, η «Κιβωτός των σπόρων είναι ένα project, μια κατασκευή, ένα σκάφος χωρίς να έχει βέβαια τα χαρακτηριστικά του σκάφους. Σκοπό έχει να αναδείξει την αξία των σπόρων, των ντόπιων ποικιλιών, αλλά παράλληλα και την σημασία και τον ρόλο της αυτάρκειας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μην εξαρτώνται από βιομηχανίες σπόρων, από μεγάλες αγορές, να επιλέγουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες», ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι «συνδυάζει πολλές τέχνες μαζί. Είναι ένα εικαστικό συλλογικό έργο από ομάδα ανθρώπων (βιολόγων, αρχιτεκτόνων, σκηνοθετών και γραφιστών, εικαστικών, αλλά και ναυπηγοκατασκευαστών)».

Πάντα χαμογελαστός ο κ. Φωτεινάκης υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στην αρχή για μένα ήταν μια κιβωτός, τροφή για σκέψη, μια κιβωτός-τράπεζα σπόρων και τράπεζα ιδεών. Αλλά είναι ένα έργο τέχνης μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα διαφορετικά, να συνδυαστεί με πολλά στοιχεία. Προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση παρουσιάζοντας διάφορα θέματα από την κλιματική αλλαγή μέχρι την υγιεινή διατροφή, από την αυτάρκεια μέχρι την αυτοπαραγωγή. Έχει παρά πολλές αναγνώσεις».

Την δική τους εκδοχή είχαν την ευκαιρία να αποδώσουν και οι 250 μικροί και μεγάλοι επισκέπτες που πέρασαν από την Κιβωτό στο πλαίσιο του επιστημονικού και περιβαλλοντικού τριημέρου στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

«Οι εντυπώσεις ήταν ποικίλες. Κάποιοι θέλησαν να περιηγηθούν στον "μικρόκοσμο" της Κιβωτού, ενώ κάποιοι άλλοι θέλησαν να επεξεργαστούν την κατασκευή της. Για τα πιτσιρίκια ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, σα να πήγαιναν στη λαϊκή αγορά με τη μαμά τους, ενώ κάποια άλλα εντυπωσιάστηκαν από το εξωτερικό της μεγάλης βάρκας, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά», δήλωσε ο κ. Φωτεινάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ομάδες πολιτών που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την «Κιβωτό των σπόρων» θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο φορέα, τον φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», για να ορίσουν το δικό τους ραντεβού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου