Σάββατο 6 Μαΐου 2017

9 Μαΐου: Ημέρα της Ευρώπης | Europe Day | Eurobarometer 2017 | Οι θέσεις των ΦτΦ για την Ε.Ε. || Αντιφασιστική Νίκη των Λαών


Με τις αναρτήσεις στo blog του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παράλληλα με την προβολή των δικών μας θέσεων και παρεμβάσεων επιχειρούμε να παρουσιάσουμε θέματα τα οποία θεωρούμε σοβαρά, επηρεάζουν τη ζωή μας, αλλά  δεν προβάλλονται στο βαθμό που θα έπρεπε, ούτε αναλύονται επαρκώς.
Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαΐου, η οποία καθιερώθηκε το 1985, παρουσιάζουμε ορισμένα θέματα που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία κ.λπ.
Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι την ίδια ημέρα εορτάζεται η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Στις 9 Μαΐου του 1945 η ναζιστική Γερμανία αναγνώρισε την ήττα της ιδεολογίας της και της απάνθρωπης πολιτικής της και συνθηκολόγησε άνευ όρων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η καθιέρωση της 9ης Μαΐου το 1985 ως Ευρωπαϊκής Ημέρας έγινε με σκοπό να διαγράψει από την ιστορική μνήμη την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
------
Η Διακήρυξη Σουμάν - 9 Μαΐου 1950 [ΕΔΩ]



Η Διακήρυξη Σουμάν, που παρουσιάστηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν στις 9 Μαΐου 1950, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.
Η ΕΚΑΧ, της οποίας ιδρυτικά μέλη ήταν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ήταν ο πρώτος από μια σειρά υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών που τελικά μετεξελίχθηκαν στη σημερινή "Ευρωπαϊκή Ένωση".

Πώς γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα στην Ευρώπη [ΕΔΩ] [ΕΔΩ] και στην Ελλάδα [ΕΔΩ]

ΕΥΡΟΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 2017 για τη συμμετοχή των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έρευνα, την οποία ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (4 Μαΐου 2017)  και δείχνει ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι ένα θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο 57%. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Τα ποσοστά, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Περισσότερο δυσαρεστημένοι αλλά με υψηλότερες προσδοκίες από την ΕΕ οι Έλληνες. 
Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα [ΕΔΩ ΕΔΩ] και για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αναλυτική παρουσίαση του Ευρωβαρόμετρου ΕΔΩ
----------------------------------------------
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Natutefriends και η Ευρωπαϊκή Ένωση


Naturefriends International (σ.σ. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦτΦ είναι μέλος):
 Sustainability instead of Concurrence- Manifesto for a New Europe, 2017 [ΕΔΩ]

Η παραπάνω φωτογραφία με τα τρία διαφορετικά πόστερ και τίτλους "New Europe - New Deal - Another Europe" παρουσιάζει ξεκάθαρα τη βασική θέση των ΦτΦ:  η Ευρωπαϊκή Ένωση της κας Μέρκελ του κ.Σόιμπλε κ.ά. δεν μας ικανοποιεί.
Οι Εμπορικές συμφωνίες μεταξύ α) Ε.Ε. και Καναδά (CETA) β) Ε.Ε. και ΗΠΑ (TTIP) εκτιμούμε ότι αποτελούν μια ακόμα απειλή για τη Δημοκρατία, την Κοινωνία, το Περιβάλλον και για αυτό συμμετέχουμε ενεργά στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA [ΕΔΩ].  
Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. ακόμα αντέχει σε διάφορες πιέσεις των πολυεθνικών για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια τροφίμων κλπ.- δεν γνωρίζουμε όμως μέχρι πότε θα αντέχει, αυτό θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων στα όργανα της Ε.Ε. αλλά κυρίως από τις δράσεις, τις αντιστάσεις και τις "επιθετικές" πρωτοβουλίες των πολιτών.

Οι ΦτΦ έχουν κάνει μια σειρά αναρτήσεις και έχουν πάρει θέση για πολλά θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και τα όργανά της. [ΕΔΩ ΕΔΩ]
Επιλέγουμε και σας προτείνουμε να διαβάσετε τις σημαντικότερες αναρτήσεις που παρουσιάζουν με συνοπτικό τρόπο ορισμένες από τις θέσεις μας:
α) Οι Θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece για την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές, 2014 [ΕΔΩ]
β) 25 Μαρτίου 2017 | Διαδήλωση στη Ρώμη για τη "Δική μας Ευρώπη" - LA NOSTRA EUROPA | ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ: 60 Χρόνια από τις Συνθήκες της Ρώμης [ΕΔΩ
γ) 151 οργανισμοί, μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υπέγραψαν δήλωση με την οποία καλούν την "ΕΕ να προβεί σε μια ριζική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και των συναφών πολιτικών" [ΕΔΩ]
δ) Κώστα Φωτεινάκη: Πρώτες σκέψεις για το BREXIT και την Ευρωπαϊκή Ένωση | «Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει διαφορετικά θα βουλιάξει» [ΕΔΩ]
ε) Γιώργος Εμμανουήλ (μέλος των ΦτΦ): "Η ΕΕ ή θα γίνει δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη ή θα αποσυντεθεί σε κοινή αγορά οικονομικών εθνικισμών" [ΕΔΩ]

Ο συντονισμός και η κοινή δράση των  Ευρωπαϊκών κινημάτων και πολιτών για μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις που έχουν συναντηθεί και συνεργαστεί ενάντια στις Εμπορικές Συμφωνίες CETA TTIP TiSA και παλαιότερα στο πλαίσιο του Κοινωνικού Φόρουμ θα πρέπει να επεξεργαστούν και να προωθήσουν με όλα τα μέσα την πρότασή τους για μια "Νέα και Δικαιότερη Ευρώπη που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου