Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής "Ακούστε τις φωνές της νεολαίας" | World Wildlife Day


Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28/2/2017

3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής "Ακούστε τις φωνές της νεολαίας"
και αλλάξτε πρότυπα κατακτητικής συμπεριφοράς προς τη φύση 

Η περσινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής είχε ως θέμα «Το μέλλον της άγριας ζωής βρίσκεται στα χέρια μας». Στο Δελτίο Τύπου των ΦτΦ το 2016 υπογραμμίζαμε ότι «Η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας δεν είναι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο» και για την Ελλάδα υπογραμμίζαμε ότι «Το παράνομο κυνήγι, και ιδιαίτερα των άγριων ωδικών πτηνών που γίνεται με δίχτυα, ξόβεργες κ.λπ., «η σκλαβιά» τους σε κλουβιά και η εμπορία τους από ειδικά καταστήματα αλλά και ανοιχτές αγορές και παζάρια (π.χ. Σχιστό Σκαραμαγκά) συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται με σχετική νομοθεσία όπως π.χ. με  Ν. 1335/83 Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης.

Το 2017 ο ΟΗΕ έχει αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής στη νεολαία και μας προτρέπει «να ακούσουμε τη φωνή της». Από το Σεπτέμβριο του 2016 τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης CITES που συγκεντρώθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά τη 17η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP17),  ενέκρινε το πρώτο ψήφισμα/ έκκληση (σ.9 - «Youth engagement») για την μεγαλύτερη εμπλοκή και την ενδυνάμωση της νεολαίας για τη διατήρηση και την προστασία της άγριας ζωής.

Ωστόσο οι εκκλήσεις για την εμπλοκή της νεολαίας στον αγώνα για την προστασία της άγριας ζωής  δεν αρκούν, όταν προβάλλονται  πρότυπα «κατάκτησης και υποταγής» της φύσης με τζιπ 4Χ4, όπως έγινε το Φεβρουάριο του 2017  στη Λίμνη Καλλιδρόμου στην περιοχή της Λαμίας, και όπως γίνεται καθημερινά σε όλα τα βουνά και τα δάση της Ελλάδας με τις μηχανές ENDURO.

Οι ΦτΦ εκτιμούν ότι ενώ υπάρχει το Εθνικό και Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία της άγριας ζωής (Ν.3937/2011 για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας άρθρο 13 παρ.4   και το παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη Διατήρηση των Οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας) δυστυχώς οι «κατακτητές» της φύσης με θορυβώδη και υπερμεγέθη τζιπ και μηχανές ENDURO «οργώνουν» κυριολεκτικά τη έδαφος, ανοίγουν ή και προεκτείνουν δρόμους μέσα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Αν δεν αλλάξουμε πρότυπα και αν δεν εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομολογία για τη φύση, καμία έκκληση προς τη νεολαία για να εμπλακεί δεν θα είναι αρκετή για την προστασία της άγριας ζωής.

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece λειτουργεί με τη νομική μορφή σωματείου. Ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο. Οι ΦτΦ/NFGR α) Είναι εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να xαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό β) Συμμετέχουν στο Διεθνές Κίνημα για το δίκαιο εμπόριο Our World Is Not For Sale και στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA γ) Συμμετέχουν στο   Δίκτυο UNITED κατά του εθνικισμού, ρατσισμού, φασισμού και της υποστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου