Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

4 Νοεμβρίου 2016: Τέθηκε σε ισχύ η παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή | "Πράσινο" το Ελληνικό Κοινοβούλιο και όλα τα σημαντικά κτήρια στις πρωτεύουσες | ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ "Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν φτάνει μόνη η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα - χρειάζεται να εφαρμοστούν οι 17 στόχοι του ΟΗΕ"

Ο   ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon ανακοινώνει ότι τέθηκε σε ισχύ η παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. 
Προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία ήταν τουλάχιστον 55 χώρες, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, να έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσής της. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν από κοινού την κύρωση της συμφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, επικύρωσε επίσημα τη συμφωνία στις 5 Οκτωβρίου 2016
Σημειώνεται ότι μέχρι χθες (3-11-2016), 97 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 69,21% των παγκόσμιων εκπομπών έχουν επικυρώσει την συμφωνία των Παρισίων. Από ΕΕ, έχουν επικυρώσει εκτός από την Ελλάδα και οι: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία.
Η Ελληνική Βουλή κύρωσε τη  «Συμφωνία των Παρισίων» για την Κλιματική Αλλαγή, με το Νόμο 4414/2016 και με τα άρθρα 41, 42, 43,44,45. ΦΕΚ 149/Α/9-8-2016.
Ωστόσο πολλά έχουν να γίνουν σε εθνικό επίπεδο και κυρίως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα,  που σημαίνει όχι νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. 
Η COP22 που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο 7-18 Νοεμβρίου 2016 ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για να ισχύσει στην πράξη η Παγκόσμια Συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Η Γαλλία, ως θεματοφύλακας της Συμφωνίας,πρότεινε σε όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη, την φωταγώγηση ενός επιλεγμένου σημαντικού κτιρίου στις πρωτεύουσες των Συμβαλλομένων κρατών, με πράσινο χρώμα, τις νυκτερινές ώρες, την Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να προβληθεί, με συμβολικό τρόπο, η σπουδαιότητα της θέσης σε ισχύ, της σημαντικής αυτής Συμφωνίας για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.
Η Ελλάδα επέλεξε το Εθνικό Κοινοβούλιο. [ΦΩΤ. ΑΠΕ]
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece με αφορμή τη δήλωση του Γραμματέα του ΟΗΕ  κ. Ban Ki-moon ότι τέθηκε σε ισχύ (04.11.2016) η παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. επαναλαμβάνει τις βασικές του θέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:
  1. "Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν φτάνει μόνη η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα - χρειάζεται να εφαρμοστούν παράλληλα και οι 17 στόχοι του ΟΗΕ, η AGENDA 2030" [ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ]
  2. «Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα»
  3. «Αν και οι 17 στόχοι / SPGs της «Ατζέντας 2030» προβλέπονται να έχουν πιαστεί έως το έτος 2030, σήμερα, ένα χρόνο μετά την υιοθέτησή τους,  κανένα μέτρο δεν έχει δρομολογηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Για ορισμένους από τους 17 στόχους, όπως π.χ. η εξάλειψη της φτώχειας, η καλή υγεία, οι καλές δουλειές και ορθές πρακτικές, η μείωση των ανισοτήτων, μέτρα για την κλιματική αλλαγή, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη έχουν δρομολογηθεί οι Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες TTIP CETA TiSA που όχι μόνο δεν προωθούν  τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά αντιθέτως την υπονομεύει.
    Καλούμε τους ηγέτες της Ε.Ε. και την Ελληνική κυβέρνηση να μη ψηφίσει τη συμφωνία CETA στις 27 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα και να ζητήσει τη διακοπή των συζητήσεων για τις δύο συμφωνίες TTIP TiSA.
    Καλούμετους πολίτες, τα σωματεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δικαστές και τους νομικούς της χώρας μας, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να πάρουν μέρος στον αγώνα ενάντια στις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες. Μετά την απομάκρυνση του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Τα μνημόνια ίσως σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν, οι εμπορικές συμφωνίες όμως θα μας αλυσοδέσουν στο άρμα των πολυεθνικών για δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου