Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Αποδείχτηκε και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ότι το «κυλικείο» στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους λειτουργούσε για 18 ολόκληρους μήνες χωρίς την απαραίτητη άδεια από το Δήμο Χαϊδαρίου. Θα υπάρξουν συνέπειες για αυτό?



Αποδείχτηκε και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ότι το «κυλικείο» στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους λειτουργούσε για 18 ολόκληρους μήνες χωρίς την απαραίτητη άδεια από το Δήμο Χαϊδαρίου. Θα υπάρξουν συνέπειες για αυτό?
Θα αναλάβει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών και η διοίκηση του Ιδρύματος ΒΟΤΑΝΙΚΌΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ την ευθύνη και να ζητήσει τουλάχιστον συγνώμη?

Του Κώστα Φωτεινάκη (15/11/2016)

Πριν από τρεις μήνες το θέμα της λειτουργίας του «κυλικείου» στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους είχε απασχολήσει τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία.
Από τη μια μεριά μια μικρή ομάδα πολιτών και ο Δήμος Χαϊδαρίου που έλεγε ότι το «κυλικείο» λειτουργεί παράνομα (και όχι μόνο για έναν λόγο) και από την άλλη μεριά «επώνυμοι και ανώνυμοι γενικώς» που με ανεξήγητο πάθος  κάλυπταν τις παρανομίες.
Δυστυχώς το «Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ», «υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου - Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία ΒΟΤΑΝΙΚΌΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ»  όχι μόνο δεν έλαβε υπ’ όψη του τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Χαϊδαρίου αλλά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών «άσκησε παρέμβαση υπέρ του κύρους της οικείας προσφυγής της αιτούσας» (σ.σ. υπέρ της επιχείρησης του κυλικείου) και κατά της πρώτης απόφασης του Δήμου Χαϊδαρίου να σφραγίσει το κυλικείο (1/8/2016).

Η υπόθεση  σε τίτλους:

1.      Ο Δήμος Χαϊδαρίου για μια σειρά λόγους, με βασικότερο τη μη έκδοση άδειας του κυλικείου από τις υπηρεσίες ως καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξαγγέλλει τη σφράγιση του κυλικείου (1/8/2016)
2.      Η κυρία Μαρία Λυμπουσάκη (ιδιοκτήτρια της επιχείρησης) καταθέτει αίτηση αναστολής του σφραγίσματος του κυλικείου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (3/8/2016).
3.      Το «Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ», «υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία ΒΟΤΑΝΙΚΌΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ»  «άσκησε παρέμβαση υπέρ του κύρους της οικείας προσφυγής της αιτούσας»(α.α2).
4.      Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών συνήλθε σε συμβούλιο (τμήμα 13ο Τριμελές) στις 26 Αυγούστου. «Η κρίση του Δικαστηρίου» περιγράφεται στη δεκασέλιδη απόφασή του και καταλήγει ως εξής: «… η χορήγηση της αιτούμενης αναστολής αποκλείεται, διότι η αναστολή θα είχε ως συνέπεια τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης της αιτούσας χωρίς άδεια…»
5.      Με δεδομένη τη δικαίωση του Δήμου Χαϊδαρίου (αλλά και πολιτών)  από την υπ.αριθμό Ν2650/2016 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ο Δήμαρχος κ.Μιχάλης Σελέκος υπόγραψε τη δεύτερη σφράγιση (13/11/2016) η οποία και πραγματοποιήθηκε.

 6.      Συνέπεια α) της απόφασης Ν2650/2016 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών β) της  δεύτερης και οριστικής σφράγισης του καταστήματος από το Δήμο (α/α 5) - το ΕΚΠΑ και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΒΟΤΑΝΙΚΌΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ καθώς και οι υπεύθυνοι του κυλικείου οφείλουν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση άδειας από το Δήμο Χαϊδαρίου ως καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, και προφανώς αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις θα την πάρουν.
7.      Το ΕΚΠΑ και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΒΟΤΑΝΙΚΌΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ οφείλουν επίσης να σεβαστούν το δασικό νόμο όπως δημοσιεύεται στο  ΦΕΚ 170/14.3. 1995, άρθρο Δ ’Επιτρεπόμενα έργα, α/α 15: «Η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται σαν αναψυκτήρια, μη επιτρεπομένης της λειτουργίας τους μετά τη δύση του ηλίου ή σε καθαρά επιχειρηματική βάση. (Απλή διάθεση αναψυκτικών, σάντουιτς κ.λπ. για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου). Με άλλα λόγια το «κυλικείο» να κλείνει με τη δύση του ηλίου και να παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με την περιγραφή του νόμου.
8.      Η θέση των ΦτΦ για το "κυλικείο" είναι γνωστή, έχει δημοσιευτεί και την επαναλαμβάνουμε: "...είναι απαραίτητο ένα κυλικείο στο χώρο του Βοτανικού Κήπου, σύμφωνα όμως με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προδιαγράφει η δασική νομοθεσία και το δημόσιο συμφέρον και όχι η επιχειρηματική δραστηριότητα.."

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturegriens Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου