Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Κώστα Φωτεινάκη:Πρώτες σκέψεις για το BREXIT και την Ευρωπαϊκή Ένωση | «Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει διαφορετικά θα βουλιάξει»



  [Σύμφωνα με το EUROBAROMETER μόνο το 36% των Ευρωπαίων πολιτών εκτιμά θετικά την Ε.Ε. Στην Ελλάδα το 83% των πολιτών εκφράζεται αρνητικά για την ΕΕ. Η θετική άποψη για την ΕΕ στην Ελλάδα κατρακυλάει στο 15% (Μέσος Όρος στην Ε.Ε. 36%).]
 ----------
Πρώτες σκέψεις για το BREXIT και την Ευρωπαϊκή Ένωση

του Κώστα Φωτεινάκη*


Κατά αρχάς δεν πρέπει να συγχέουμε την Ευρώπη με την Ε.Ε. Ορισμένα δεδομένα τα οποία θα ήταν χρήσιμο να έχουμε υπόψη μας:
1.      Το BREXIT είναι η κορυφή του παγόβουνου της αμφισβήτησης της χρησιμότητας της Ε.Ε. με την μορφή που την γνωρίζουμε, για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων Πολιτών.
2.      Σύμφωνα με το EUROBAROMETER μόνο το 36% των Ευρωπαίων πολιτών εκτιμά θετικά την Ε.Ε. Στην Ελλάδα το 83% των πολιτών εκφράζεται αρνητικά για την ΕΕ. Η θετική άποψη για την ΕΕ στην Ελλάδα κατρακυλάει στο 15% (Μ.Ο. στην Ε.Ε. 36%).
3.      Τρεις φορές που έγιναν δημοψηφίσματα για θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και τις τρεις φορές τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Συγκεκριμένα α) Οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας αποφάσισαν αρνητικά για το ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ [2005] β) Ο λαός της Ελλάδας απάντησε αρνητικά και παρά τις απειλές από τους ηγέτες της Ε.Ε. (ΟΧΙ δεν συμφωνούμε με τις προτάσεις της Ε.Ε.) τον Ιούλιο του 2015 γ) Το 52% των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
4.      Το κίνημα ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις του, στο σύνολό του μπορεί να θεωρηθεί ότι αμφισβητεί την Ε.Ε.

Έχοντας υπό όψη μας τα ανωτέρω δεδομένα εκτιμούμε ότι το σημερινό οικοδόμημα της ΕΕ, έτσι όπως λειτουργεί, κυρίως στον οικονομικό τομέα, με δυσμενείς όμως επιπτώσεις στον κοινωνικό τομέα, η  παρατεταμένη κρίση που είχε διαπιστωθεί θα οξυνθεί και θα επιταχυνθεί. Είναι πολύ πιθανό το BREXIT να λειτουργήσει ως ντόμινο εξελίξεων και αποδόμησης της σημερινής και για αρκετούς αποκρουστικής  Ε.Ε. 

Η κρίση βεβαίως της Ε.Ε. και οι συζητήσεις για μια «Οικολογική, Κοινωνική, Δίκαιη και Αλληλέγγυα Ευρώπη» δεν προέκυψε χθες. Υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Υπενθυμίζουμε την έκδοση του «Manifesto for a New Europe»/ 2007 αλλά και άλλες αποφάσεις των Naturefriends International  καθώς και άλλων Οικολογικών, Κοινωνικών οργανισμών και κινημάτων.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω πραγματικά απορούμε από τη διαπίστωση της ανοικτής επιστολής των GREEN10  την οποία μεταφράσαμε  και αναρτήσαμε αρχικά ασχολίαστη, που αναφέρει ότι

«…..όπως και πολλοί άλλοι πιστοί στο όραμα μιας ισχυρής και πλήρως ενοποιημένης Ευρώπης, νιώθουμε σοκαρισμένοι και λυπημένοι από το γεγονός ότι το 52% των άγγλων ψηφοφόρων επέλεξαν να ψηφίσουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ….»

Για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο  ήταν αναμενόμενο. Εκτιμούμε δε ότι σε όποια χώρα της Ε.Ε. γίνει δημοψήφισμα τα επόμενα χρόνια, χωρίς να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της Ε.Ε. προς όφελος των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τις Βρυξέλλες.

«Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει διαφορετικά θα βουλιάξει»

Οι ΦτΦ έχουν επεξεργαστεί θέσεις από το 2014, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην επεξεργασία θέσεων για την Ευρώπη και την Ε.Ε. σε οικολογική, κοινωνικά δίκαιη και αλληλέγγυα μεταξύ των κρατών κατεύθυνση, στη βάση των 17 στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη/ SDGs .

*Ο Κώστας Φωτεινάκης είναι πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου