Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος | ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣγια την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: "Περιβάλλον δεν είναι μόνο το πράσινο και ο αέρας που αναπνέουμε"



Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016
 «Περιβάλλον δεν είναι μόνο το πράσινο και ο αέρας που αναπνέουμε»

«…Εάν θέλουμε να ζήσουμε αρμονικά με τη φύση
πρέπει να εναρμονίσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας
 και να εξαλείψουμε την ιεραρχία..... 
Η αντίληψη αυτή μας επιτρέπει
να ανακαλύπτουμε σημεία με το ειρηνιστικό κίνημα,
το φεμινιστικό κίνημα, τα κινήματα γειτονιάς,
τα κινήματα τοπικής δράσης και το περιβαλλοντικό κίνημα…»
Μάρεϊ Μπούκτσιν για την Κοινωνική Οικολογία

Σύντομος δημόσιος απολογισμός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016.

Την περσινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»/ΠΗΜ οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece την είχαν αφιερώσει στην 21η Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι (COP21 Paris 2015). Υπογραμμίζαμε πριν από ένα χρόνο πως «Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι παγκόσμιο. Οι λύσεις όμως είναι τοπικές. Οι λύσεις είναι αντίσταση στη κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, είναι η μη ανοχή στο ρίσκο πετρελαιοκηλίδων, είναι η αποφυγή εργασίας στα ανθρακωρυχεία και η παύση χρηματοδοτήσεων προς επέκταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας…».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι ασκήσαμε έντονη κριτική στην «πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ.Αλέξη Τσίπρα για τις εκπομπές αερίων στη ναυτιλία» και υπογραμμίσαμε ότι «Η COP21 είναι απαραίτητο να υιοθετήσει την πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού «TRANSPORT & ENVIROMENT»/ T&E, να συμπεριληφθούν δηλαδή οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές στη συμφωνία.»

Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά «..οι αεροπορικές εταιρίες απολαμβάνουν ειδικών προνομίων: Ακόμα εξαιρούνται από τη διεθνή συνθήκη που υπογράφηκε στο Παρίσι…» όπως υπογραμμίζεται στην φετινή ανακοίνωσητου 2016, με θέμα «Και ο Τουρισμός πρέπει να γίνει πιο φιλικός προς το Περιβάλλον!», της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends International, της οποίας οι ΦτΦ/NFGR είναι μέλη.

«ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ για την Κοινωνική Οικολογία» |«Περιβάλλον δεν είναι μόνο το πράσινο και ο αέρας που αναπνέουμε»
Τη φετινή ΠΗΜ οι ΦτΦ/NFGR την αφιερώνουν στην «Κοινωνική Οικολογία» με το σύνθημα «Περιβάλλον δεν είναι μόνο το πράσινο και ο αέρας που αναπνέουμε».   Οι ΦτΦ/NFGR με αυτό το σύνθημα επιχειρούν να επαναφέρουν στη συζήτηση  «τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ της άρρωστης κοινωνίας μας και της οικολογικής κρίσης».

Οι ΦτΦ/NFGR δεν διστάζουν να πάρουν θέσεις για το προσφυγικό -  μεταναστευτικό που το συνδυάζουν με τα αποδημητικά πουλιά που διασχίζουν θάλασσες και βουνά για να ζήσουν, για την καταστροφή της φύσης και της τοπικής οικονομίας από την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές στη Χαλκιδική, για την ασάφεια και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη  διαχείριση  των αστικών αποβλήτων, κ.λπ.

Οι ΦτΦ/NFGR στήριξαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές πολιτών και κινημάτων (Ίος, Κάβο Σίδερο), συμμετείχαν σε αρκετούς αγώνες για την υπεράσπιση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, διοργάνωσαν συναντήσεις οικολογικής επιμόρφωσης κ.λπ.

Οι ΦτΦ/NFGR, από το 2013 συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα «STOP TTIP CETA TiSA» σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την έρευνα που έχουν αναθέσει με τίτλο «Οι συνέπειες της TTIP στην Ελληνική Οικονομία, στην Κοινωνία, στη Δημοκρατία, στη Δικαιοσύνη, στο Περιβάλλον, στις Εργασιακές σχέσεις κ.λπ». Ωστόσο παρά τις προσπάθειες που οι ΦτΦ/NFGR καταβάλουν, το θέμα «Εμπορικές Συμφωνίες», Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου/ΠΟΥ,  είναι πολύπλοκο, απαιτεί πολύ πρακτική δουλειά και συνέργεια, και θα πρέπει να απασχολήσει και άλλους οργανισμούς, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Πολιτικά και Επαγγελματικά Ινστιτούτα, MKO κ.λπ. Οι ΦτΦ παρακολουθούν τις αντιστάσεις, τις προτάσεις, τις επεξεργασίες για το Δίκαιο Εμπόριο μέσω του Δικτύου «Our World is Not for Sale» και καλούν όλους όσοι ενδιαφέρονται σε μια ευρύτερη συνεργασία.

Οι ΦτΦ/NFGR είναι οι Εθνικοί Συντονιστές για την Ελλάδα, στην εκστρατεία people4soil, που προετοιμάζεται για να ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2016, με στόχο την ενημέρωση και τη συγκέντρωση 1 εκατ. υπογραφών για να  χαρακτηριστεί το έδαφος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινό αγαθό, να προστατευθεί νομοθετικά και με αποτελεσματικότερο τρόπο, από τη ρύπανση, τη διάβρωση, την αποψίλωση κ.λπ.

Το Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι ΦτΦ είναι Εθνικοί Συντονιστές της εκστρατείας για να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος ως  κοινό αγαθό και μέλος του Δικτύου «Our World Is Not For Sale». Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου