Τρίτη 31 Μαΐου 2016

2η Επιστολή Κώστα Φωτεινάκη (προέδρου των ΦτΦ) προς τον Πρωθυπουργό για τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

31/05/2016
Προς τους

  • Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα,
  • Υπουργό Οικονομίας κ.Γεώργιο Σταθάκη,
  • Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νίκο Βούτση

ΘΕΜΑ: Η Ελλάδα να «μπλοκάρει» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28,29/06/2016) την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. και να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Μετά την πρόσφατη επιστολή που σας στείλαμε με ημερομηνία 05/05/2016 και με θέμα «Η Κυβέρνηση, οι Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δικηγορικοί και Δικαστικοί Σύλλογοι, οι Εργαζόμενοι, οι Αγρότες και οι Καταναλωτές, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ να πάρουν έγκαιρα και ξεκάθαρη θέση για τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙP,CETA,TΙSA» επανερχόμαστε με αφορμή α) την έναρξη της εκστρατείας 1η Ιουνίου 2016  ενάντια στη CETA αλλά και β) με την επικείμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο θα πάρετε μέρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 28 και 29 Ιουνίου 2016 πρόκειται να συνέλθει  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως γνωστό «Μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχετε, μεταξύ των άλλων θεμάτων θα αποφασισθεί και η δρομολόγηση εφαρμογής της  Εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. Επιπρόσθετα όμως υπάρχει και η πρόσφατη δήλωση (30/5/2016) του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Γιουνκέρ, σύμφωνα με την οποία, θα καλέσει τους αρχηγούς των κρατών να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την Εμπορική Συμφωνία TTIP μεταξύ των ΗΠΑ και Ε.Ε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Οφείλετε να πάρετε πολύ σοβαρά υπ’ όψη σας τις δραματικές συνέπειες που θα έχουν για την Ελλάδα οι ληστρικές εμπορικές συμφωνίες στη δημοκρατία, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην εθνική ανεξαρτησία, στα προσωπικά δεδομένα, στις εργασιακές σχέσεις, στη δικαιοσύνη.
Οφείλετε να πάρετε υπ’ όψη σας τις σοβαρές αντιστάσεις που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και πρόσφατα και στη χώρα μας α) με τις αποφάσεις Δήμων, Περιφερειών, ΠΕΔΑ για Ελεύθερες Ζώνες από τις
TTIP CETA β) με τις δράσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA και άλλων οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών.

Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, οι ληστρικές συμφωνίες αμφισβητούνται και από ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών  του κόμματός σας, ακόμα και Υπουργών της κυβέρνησής σας, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση και τη συνεδρίαση του Εθνικού Κοινοβουλίου με ειδικό θέμα τις συμφωνίες TTIP CETA.

Επίσης, μια σειρά χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γαλλία, στέκονται για τους δικούς τους λόγους, εντόνως κριτικά προς την TTIP. Ακόμα και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του SPD δήλωσε πρόσφατα για την TTIP, προφανώς για τους δικούς του λόγους, ότι «δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της κακής συμφωνίας».

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας ζητούμε, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 28,29 Ιουνίου 2016 για τη CETA και την TTIP:
1.      Να απαιτήσετε η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μεικτή με έργα και όχι με λόγια, έτσι ώστε, αν δεν βρεθούν εμπόδια να την «μπλοκάρουν», να συζητηθεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες.
2.      Να μη συμφωνήσετε  με την «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην επικυρώσετε την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.
3.      Να μην επιβεβαιώσετε στον κ.Γιουνκέρ την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση  των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Σας ζητούμε να μη συμβάλλετε στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Το Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι ΦτΦ είναι Εθνικοί Συντονιστές της εκστρατείας για να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος ως  κοινό αγαθό και μέλος του Δικτύου «Our World Is Not For Sale». Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου