Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

27 Απριλίου 2016: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το θόρυβο - ηχορύπανση | International Noise Awareness Day 21st anniversary - Noise Pollution


Εμείς τον υπερβολικό θόρυβο τον ονομάζουμε ηχορύπανση"/ Noise Pollution  γιατί δεν είναι κάτι που απλώς μας ενοχλεί αλλά που επηρεάζει δραματικά την φυσική και την ψυχική μας ισορροπία.


Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου, δηλαδή σήμερα 27 Απριλίου 2016, έχει κηρυχθεί από το 1992, ως η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Δυστυχώς στη χώρα μας ελάχιστα έχουμε ασχοληθεί ως κοινωνία, αλλά και οι κυβερνήσεις μας, με την "ηχορύπανση". Ευτυχώς που είναι καθιερωμένες κάποιες Παγκόσμιες ή Ευρωπαϊκές  ημέρες, όπως η σημερινή, να μας θυμίζουν τι δεν κάναμε τις προηγούμενες 364 ημέρες του χρόνου.


Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που αφορά "την προστασία των εργαζομένων από το θόρυβο*", προφανώς δεν γνωρίζουμε αν και πόσο εφαρμόζεται, αν γίνονται έλεγχοι κ.λπ. ωστόσο για την ηχορύπανση κυρίως στις πόλεις από αστικές χρήσεις, μεταφορές κ.λπ. ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε.
[* α)[ΕΔΩ] ΟΔΗΓΙΑ 2003/10/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Φεβρουαρίου 2003 περί των ελάχιστων προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας για την έκθεση των εργαζοµένων σε κινδύνους προερχόµενους από φυσικούς παράγοντες (θόρυβος) (17η ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ) β) [ΕΔΩ] Το Π.Δ 149/2006 (Α΄ 159/28.07.2006) που εφαρμόζει στη χώρα μας την Ευρωπαϊκή Οδηγία]

Παρά τις λίγες πηγές που διαθέτουμε για την ηχορύπανση στις πόλεις, αξίζει να παρουσιάσουμε ένα απόσπασμα από  την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή κ.Πετράκη  με θέμα "Ρύπανση και Θόρυβος στην Περιοχή Χαϊδαρίου - Μια πρώτη προσέγγιση", Μάρτιος 2010.
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι "Ο Δήμος Χαϊδαρίου... βρίσκεται σε υποβαθμισμένη σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο περιοχή της ευρύτερης πρωτεύουσας. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, αφενός με λόγω της γειτνίασης με τη βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας και αφετέρου λόγω της ύπαρξης ενός μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου που συνδέει την περιοχή της πρωτεύουσας με τις δυτικές περιοχές της Αττικής και την Πελοπόννησο. Οι πηγές αυτές της ρύπανσης και του θορύβου συνεισφέρουν σημαντικά στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στο δήμο Χαϊδαρίου..."
[Πλήρης η έκθεση ΕΔΩ]


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στο στρατηγικό τους σχέδιο 2015-2025 έχουν εντάξει το θέμα της ηχορύπανσης στη χώρα μας. 
Για την ώρα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε ορισμένα αγγλόφωνα sites σχετικά με το θέμα:
European Acoustics Association [ΕΔΩ]

Center for Hearing & Communication [ΕΔΩ]
European Environment Agency [ΕΔΩ]
SKY LINES WIKI [ΕΔΩ]
---------------------
Δείτε ΕΔΩ το σχέδιο νόμου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τη μουσική και την ένταση.
-------
Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στις 19/4/2016 με θέμα "Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας". Περισσότερα ΕΔΩ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου