Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Στις 22 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης, θα υπογράψουν στη Νέα Υόρκη, 100 εκπρόσωποι κρατών τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή | On April 22 – Earth Day – representatives from more than 100 countries will gather at the United Nations in New York to sign the Paris Agreement on climate change.


Στις 22 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης, θα υπογράψουν στη Νέα Υόρκη, 100 εκπρόσωποι κρατών τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή 
 On April 22 – Earth Day – representatives from more than 100 countries will gather at the United Nations in New York to sign the Paris Agreement on climate change. 

Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη ενιαία ημέρα υπογραφής στην ιστορία των Διεθνών Συμφωνιών.
Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού χρειάζονται τρία "βήματα".

Το πρώτο βήμα έγινε το Δεκέμβριο του 2015: 195 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι η θερμοκρασία του πλανήτη να μην αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.
Το δεύτερο βήμα θα γίνει στις 22 Απριλίου 2016 στη Νέα Υόρκη: Εκπρόσωποι από τουλάχιστον 100 χώρες θα υπογράψουν επίσημα τη συμφωνία.
Το τρίτο βήμα, το οποίο μπορεί να πάρει μήνες για να γίνει, είναι η επικύρωση σε εθνικό επίπεδο - με νομοθετικές ή εκτελεστικές ενέργειες. Η συμφωνία για να «τεθεί σε ισχύ», θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες που παράγουν μαζί το 55% των εκπομπών του κόσμου. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο, ανακοίνωσαν ότι θα επικυρώσουν τη συμφωνία,Οι δύο αυτές μεγάλες χώρες παράγουν σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών μεταξύ τους. Άρα θεωρείται βέβαιο ότι και το τρίτο βήμα θα γίνει.

Το δυσκολότερο όμως είναι όχι η υπογραφή της συμφωνίας αλλά η εφαρμογή της, σύμφωνα με τις εθνικές δεσμεύσεις κάθε χώρας.

Η Κοινωνία των Πολιτών θα πρέπει να παροτρύνει τα εθνικά κοινοβούλια και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς να επικυρώσουν και κυρίως να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Παράλληλα σε ατομικό επίπεδο, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να μειώσει το αποτύπωμά του σε άνθρακα με το περπάτημα ή την ποδηλασία ή χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την αγορά τοπικών και ανανεώσιμων προϊόντων, τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και φυσικών πόρων, την προστασία  της βιοποικιλότητας - του εδάφους -  των δασών - των ωκεανών κ.λπ,  τον περιορισμό των αστικών αποβλήτων κ.λπ.

Περισσότερα ΕΔΩ.
-----------------------------------
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης απαντώντας στην ερώτηση της Χαράς Καφαντάρη [ΣΥΡΙΖΑ]  δήλωσε θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπως και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. για την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα.
[περισσότερα ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου