Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

WWF Hellas: Παρατηρήσεις επί της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας σε προστατευόμενες περιοχές


Άλλη μια φορά για τον αιγιαλό
WWF Hellas

Τετάρτη, 16 Μάρτιος 2016

Πριν 2 καλοκαίρια, το πανελλήνιο ξεσηκώθηκε για την προστασία των ελληνικών ακτών ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που ήθελε να τις χτίσει και να τις παραχωρήσει σε ιδιώτες. Η μαζική αντίδραση τότε πέτυχε την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου και πέρασε δυναμικά το μήνυμα ότι το κράτος πρέπει να ακούει τη φωνή των πολιτών.

Αυτές τις μέρες γίνεται μια δημόσια διαβούλευση που αφορά το ίδιο θέμα – την προστασία των ελληνικών ακτών και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Ωστόσο, ούτε την φορά αυτή μπορεί να εκφραστεί ανεμπόδιστα η φωνή του κόσμου. Το Υπουργείο ζητά από πολίτες και φορείς να καταθέσουν τα σχόλια τους σε μόλις 6 μέρες. Δεν υπάρχει κείμενο ή έστω θέμα για την διαβούλευση. Οι πολίτες δεν μπορούν ούτε να ενημερωθούν ο ένας από τον άλλο, καθώς η διαβούλευση έχει κλειστό χαρακτήρα, δηλαδή δεν επιτρέπει σε όσους συμμετέχουν να δουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των άλλων. Ακόμα, οι κρίσιμες αποφάσεις παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας έχουν λήξει, ενώ η ίδια η ανακοίνωση του Υπουργείου περιέχει ανακρίβειες.

Το WWF καλεί το υπουργείο να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η «οριζόντια» παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και η εκ των προτέρων έγκριση της περαιτέρω παραχώρησης από αυτούς σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, ζητά την ισχυροποίηση του καθεστώτος προστασίας του παράκτιου χώρου και ένα βελτιωμένο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, το οποίο θα επιτρέπει πραγματικά τη συμμετοχή των πολιτών.
ΠΗΓΗ: WWF Hellas
------------------


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετείχαν στους αγώνες που αναπτύχθηκαν για την προστασία των ακτών και του αιγιαλού. [σχετικές αναρτήσεις ΕΔΩ].
Πρόσφατα υποστηρίξαμε τον αγώνα των κατοίκων της Ίου προσφεύγοντας μαζί με άλλου φορείς και πολίτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας [ΕΔΩ]

Δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν μπορέσαμε να πάρουμε μέρος στη δημόσια διαβούλευση για τον Αιγιαλό. Ο χρόνος για να κατατεθούν προτάσεις ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος, δεν είχε κατατεθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση από το ΥΠΑΠΕΝ και έτσι μπορούμε να εκφράσουμε την άποψη ότι η διαβούλευση ήταν προσχηματική.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ΥΠΑΠΕΝ θα υιοθετήσει τις προτάσεις κατέθεσε το WWF Hellas καθώς και παλαιότερες θέσεις του Πανελλήνιου Δικτύου "ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" 19.06.2014 [ΕΔΩ], στο οποίο συμμετείχαν και οι ΦτΦ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου