Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη του Κώστα Φωτεινάκη στο "ράδιο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" για τον Όλυμπο και το σχέδιο του κ.Μάρδα | "Διεκδικούμε την άμεση δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, σύμφωνα με τις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου/ Δρυμού, που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους επενδύσεις και παρεμβάσεις στο Βουνό των Θεών"

Φωτ. Νίκος Νέζης "Το φαράγγι του Ενιπέα" από τη σειρά ΟΛΥΜΠΟΣ που δημοσιεύσαμε στο Blog NFGR SOILS  [ΕΔΩ ΕΔΩ]

Η συνέντευξη δόθηκε στο ράδιο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, στο πρόγραμμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό στην κα Καίτη Χόρτη, Τρίτη 23/2/2026 ΕΔΩ.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ανέφερε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή ελικοδρομίου και οικισμού 3 – 4 καταφυγίων στον Όλυμπο και η δημιουργία τελεφερίκ, από την πλευρά της Ελασσόνας και ενός ακόμα μικρού οικισμού, από την πλευρά του Λιτόχωρου, στους πρόποδες του βουνού. Τα σχέδια για την αξιοποίηση του Ολύμπου από πότε έχουν αρχίσει να συζητιούνται;
Κ.Φ: Το συγκεκριμένο σχέδιο του κ.Μάρδα από 18 Οκτωβρίου του 2015. Παρουσιάστηκε στο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ…..
Ο κ.Μάρδας έχει δώσει όχι μία, αλλά πολλές συνεντεύξεις για το θέμα του ελικοδρομίου, του οικισμού και των νέων καταφυγίων. Και όχι μόνο συνεντεύξεις…. Έχει παρουσιάσει τις θέσεις του και στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κατερίνης στις 21 Δεκεμβρίου 2015. Πρόσφατες συνεντεύξεις για το θέμα έδωσε στις 22/1 , στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2016.

Η θέση μας είναι ότι στον Όλυμπο υπάρχουν ήδη εννέα καταφύγια, δεν χρειάζονται περισσότερα. Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί τον Όλυμπο μπορεί να πάει οδικώς στα Πριόνια (1.100 μ) που είναι 18 χλμ από το Λιτόχωρο και από εκεί να περπατήσει στο πανέμορφο φαράγγι του Ενιπέα [ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ].



Οι σημερινές δηλώσεις περί αξιοποίησης θεωρείτε ότι έχουν βαρύτητα και γιατί;
Κ.Φ.: Δεν γνωρίζω τι περιεχόμενο δίνετε στη λέξη βαρύτητα. Το γεγονός ότι συχνά ο κ. Μάρδας παρουσιάζει την πρόταση για νέα καταφύγια, ελικοδρόμιο κ.λπ. που να εξυπηρετεί τους έχοντες και τους κατέχοντες να φτάσουν στον Μύτικα χωρίς να ιδρώσουν για να πιουν καφέ, προφανώς έχει κάποια βαρύτητα. Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι μέχρι τώρα το ΥΠΑΠΕΝ δεν έχει πάρει θέση, ούτε κάποιος άλλος υπουργός ή στέλεχος της κυβέρνησης που να στηρίζει το σχέδιο Μάρδα.
Θέλω επίσης να σημειώσω ότι στην πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή 16 Φεβρουαρίου 2016, στο TV100 της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχε και ο κ.Μάρδας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, Παύλος Ανδρεαδάκης, «έκρινε τις προτάσεις υπερβολικές, σημείωσε ότι δεν έχουν κατατεθεί επισήμως και συμπλήρωσε ότι δεν συνάδουν με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που βρίσκεται στο τελικό στάδιο.»
Βεβαίως ο κ.Μάρδας υποστήριξε στην ίδια εκπομπή ότι το σχέδιό του "δεν συνιστά περιβαλλοντική υποβάθμιση" και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Εμείς έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορούν να κατασκευαστούν νέα καταφύγια ή «χωριά» όπως σχεδιάζει ο κ.Μάρδας. Η γνώμη μας είναι ότι εκτός από το υπάρχον σχέδιο του ΠΔ για την προστασία του Ολύμπου που δεν συνάδει με το σχέδιο του κ.Μάρδα, υπάρχει και και ο πρόσφατος νόμος "περί καταφυγίων" (ΦΕΚ Β 2570/2015) που το υπογράφουν, στις 20 Νοεμβρίου 2015, η κα Κουντουρά και ο κ.Τσιρώνης. Ο νόμος αυτός "περί καταφυγίων", που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο κ.Μάρδας, δεν επιτρέπει την κατασκευή νέων καταφυγίων και χωριών  όπως τα περιγράφει ο κ.Μάρδας. 

Πιστεύετε πως το σκεπτικό της αξιοποίησης του Ολύμπου έχει ως σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών;

Κ.Φ.: Διακρίνω ένα άγχος του κ.Μάρδα να γίνουν επενδύσεις για να προσελκύσουν επισκέπτες. Αν ο κ. Μάρδας θέλει  να προσελκύσει επισκέπτες στον Όλυμπο, θα πρέπει  η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, να επεξεργαστούν ένα μακροχρόνιο σχέδιο που να απευθύνεται σε ειδικές κατηγορίες επισκεπτών απ’  όλο τον κόσμο. Επισκέπτες που να ενδιαφέρονται για  την ορεινή πεζοπορία, την υπαίθρια δασική ψυχαγωγία, την ιστορία κ.λπ.
Δυστυχώς χάθηκε μια ευκαιρία, το 2013, να προβληθεί το βουνό. Το 2013 ήταν η επέτειος των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα, στον  Όλυμπο. Το 1913 είχαν ανέβει στον Μύτικα ο γνωστός φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουαζονά, ο Ντανιέλ Μπο -  Μποβί (δ/ντης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης) με  οδηγό τον τσοπάνο  Χρήστο Κάκαλο.
100 χρόνια μετά την πρώτη ανάβαση, λίγα πράγματα έγιναν το 2013 για την προβολή της επετείου στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έβγαλαν μια σειρά γραμματοσήμων σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης η οποία έκανε και εκδηλώσεις στον Όλυμπο. Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ εκδώσαν ένα φυλλάδιο στα ελληνικά και στα αγγλικά   για το βουνό των Θεών και έγιναν ορισμένες άλλες εκδηλώσεις από Ορειβατικούς συλλόγους….
Αλλά στην πραγματικότητα δεν έγινε κάτι αξιόλογο για την προβολή του βουνού, στο εξωτερικό, και σε ειδικό κοινό,  με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση.
Οι σημερινοί επισκέπτες του Ολύμπου έχουν αυξητική τάση ή είναι μειωμένοι;
Κ.Φ:Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε οι επισκέπτες στον Όλυμπο αυξάνονται -  ωστόσο οι διανυκτερεύσεις στα υπάρχοντα καταφύγια μειώνονται. 
Ο γεωλόγος κ. Μιχάλης Στύλλας, που είναι και  διαχειριστής του καταφυγίου Χρήστος Κάκκαλος στον Όλυμπο, στο άρθρο του παρέμβαση που δημοσιεύτηκε στο site των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ γράφει ότι «20.000 ορειβάτες από περισσότερες από 40 χώρες ανεβαίνουν σε ετήσια βάση στην κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα ή Πάνθεον και ότι περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες ετησίως εισέρχονται στο χώρο του Εθνικού Δρυμού.» και υπογραμμίζει ο κ.Στύλλας ότι τα «στατιστικά στοιχεία των υφιστάμενων καταφυγίων καταδεικνύουν αξιόλογη πτώση των επισκεπτών κατά τα τελευταία χρόνια». 

Λόγω του ότι ο Όλυμπος έχει ενταχθεί στις περιοχές Natura 2000 η κατασκευή ελικοδρομίου επιτρέπεται;
Κ.Φ.: Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα αν επιτρέπεται ή όχι, η κατασκευή ελικοδρομίου για να μεταφέρει τουρίστες, λόγω Natura 2000. Προφανώς τα ελικόπτερα μπορούν να πετούν  και να προσγειώνονται σε βουνά και δάση για ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις όπως π.χ. τη διάσωση ορειβατών, την επιθεώρηση της περιοχής, την κατάσβεση πυρκαγιών κ.λπ. Η γνώμη μας είναι ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο θα πρέπει να απαγορεύει την κατασκευή ελικοδρομίου για εμπορική χρήση.
Η κατασκευή τελεφερίκ σε τι θα εξυπηρετήσει;
Κ.Φ: Εμείς διαφωνούμε με την κατασκευή τελεφερίκ που θα πηγαίνει στις κορυφές του Ολύμπου. Πρόκειται για αναπτυξιακή «ονείρωξη» για όσους πιστεύουν ότι τα τελεφερίκ και τα ορειβατικά χωριά θα προσελκύσουν τόσο κόσμο που θα συμβάλουν στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Αν κατασκευαστούν τελεφερίκ θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα απ΄ ότι θεωρητικά θα επιχειρούσαν να λύσουν.  Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση  η άποψη του Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου έχει βαρύνουσα σημασία.
Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές ή ο υπουργός ευελπιστεί να προσελκύσει κάποιους με τις προτάσεις του;
Κ.Φ:Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ.Μάρδας ισχυρίζεται ότι υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται.
Μήπως τα σχέδια αξιοποίησης στοχεύουν σε δημόσια επένδυση για να φανεί πως θα υπάρξουν θέσεις εργασίας;
Κ.Φ: Δεν έχω υπόψη μου ότι ο υπάρχον σχεδιασμός προβλέπει δημόσια επένδυση. Αν συμβεί αυτό τότε θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Θα έχουμε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για να υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον και μάλιστα χωρίς οικονομικά οφέλη. 
Οι Φίλοι της Φύσης τι κάνουν για να εμποδίσουν αυτές τις κινήσεις;
Κ.Φ: Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ στις 23 Ιανουαρίου 2012 προσυπόγραψαν ένα κοινό ψήφισμα για τον Όλυμπο, μαζί με άλλους 12 φορείς όπως π.χ. τους ΦΙΛΟΥΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Πιερία 2008, την Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Αρκτούρο κ.ά. Στο Ψήφισμα αυτό μεταξύ των άλλων γράφαμε:
«Θεωρούμε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία του Ολύμπου. Η καθυστέρηση τόσων ετών στην επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην προστασία και ανάδειξη του μυθικού βουνού. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να υπογραφεί όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς θα αποτελέσει το όχημα της αειφορικής ανάπτυξης των παρολύμπιων οικισμών. Η διαχείριση των φυσικών πόρων και η αξιοποίηση τους μπορούν να γίνουν μόνο αν θεσπιστούν κανόνες. Η έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων ευνοεί την εμφάνιση φαινομένων που οδηγούν σε υποβάθμιση.»

Στις 20 Ιανουαρίου 2016 εκδώσαμε μια ανακοίνωση την οποία  δημοσιεύσαμε και τη στείλαμε στους αρμόδιους φορείς με τίτλο «OΧΙ στους «κατακτητές των Ορέων» και της δημιουργίας τουριστικού ελικοδρόμιου στον Όλυμπο | Να δημοσιευτεί άμεσα το Π.Δ. για τον Όλυμπο σύμφωνα με την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης»


Παράλληλα φιλοξενήσαμε στο site ανακοίνωση των ΦΙΛΩΝ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Πιερία 2008, επιστολή του βετεράνου ορειβάτη, συγγραφέα και επίτιμου μέλους των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ κ.Νίκου Νέζη, άρθρο του κ.Μιχάλη Στύλλα,  γνωστού και διεθνούς φήμης ορειβάτη, γεωλόγου και διαχειριστή του καταφυγίου Χρήστος Κάκαλος.
Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να διεκδικούμε την άμεση δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, σύμφωνα με τις προτάσεις του Φορέα  Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου/ Δρυμού, που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους επενδύσεις και παρεμβάσεις στο Βουνό των Θεών.
Πιστεύετε πως θα ευοδωθούν οι προσπάθειες σας;
Κ.Φ.: Για αυτό είμαστε εδώ.. και στο ραδιόφωνο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ στην εκπομπή σας, αλλά και όπου χρειαστεί. 
Τέλος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι μόνο οι ΦΪΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ που διαφωνούν με το σχέδιο του κ.Μάρδα για τον Όλυμπο – υπάρχουν δεκάδες φορείς, και κυρίως χιλιάδες ορειβάτες, φυσιολάτρες, άνθρωποι που στηρίζουν τοπικά τουριστικά σχέδια ανάπτυξης.  με σεβασμό στη Φύση και στον άνθρωπο, που δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθού σχέδια όπως αυτό που παρουσίασε ο κ. Μάρδας για τον Όλυμπο.
---------
Ακούστε τη συνέντευξη στο ράδιο πορτοκαλί, στην εκπομπή του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό [ΕΔΩ]. Η συνέντευξη του Κώστα Φωτεινάκη είναι προς το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου