Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πέμπτη, 25/2, 19:00 | Εκδήλωση / Συζήτηση στην Αθήνα «Σκουριές Χαλκιδικής : Αποκάλυψη Τώρα»


[Οι ΦτΦ/NFGR συμμετέχουν και στηρίζουν τον αγώνα, από την έναρξή του, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία]
----------------

Εκδήλωση / Συζήτηση στην Αθήνα |«Σκουριές Χαλκιδικής: Αποκάλυψη Τώρα»
Πέμπτη, 25/2, 19:00

«Μόνο εκείνοι αξίζουν να έχουν ελευθερία,
που είναι έτοιμοι να αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτήν»

Τους τελευταίους δύο μήνες γίναμε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς επικοινωνιακής επίθεσης της εταιρείας Eldorado Gold, που λυμαίνεται και καταστρέφει έκταση 8.000 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στις Σκουριές Χαλκιδικής για δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού. Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της η Eldorado Gold για άλλη μία φορά διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι διεξάγει μια εξαιρετικά επωφελή επένδυση για την χώρα αλλά και για την περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, ενώ εμφανίστηκε να ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Ελληνική νομοθεσία. Η επικοινωνιακή εκστρατεία παραπληροφόρησης της Eldorado Gold πολλαπλασιάστηκε εργολαβικά από τα κραταιά ΜΜΕ, τα οποία ανελλιπώς τροφοδοτεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια με χορηγίες. Ενισχύθηκε όμως απροκάλυπτα και από σύσσωμα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων υιοθέτησαν και υπερθεμάτισαν την ψευδή της αφήγηση περί εθνικής ευεργέτιδας και κοινωνικά ωφέλιμης επένδυσης.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. 
Η Eldorado Gold είναι μια εταιρεία, η οποία απέκτησε την ιδιοκτησία της τεράστιας έκτασης δάσους στις Σκουριές Χαλκιδικής με σκανδαλώδη τρόπο από το Ελληνικό δημόσιο, υπόθεση για την οποία το Ελληνικό κράτος έχει καταδικαστεί για παράνομες ενισχύσεις από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια εταιρεία, η οποία με διάφορους τρόπους, που της δίνει η απεριόριστη για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις ασυδοσία της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια ελάχιστους φόρους επί κερδών στο Ελληνικό κράτος. Είναι μια εταιρεία, που της έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατομμυρίων για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Είναι μια εταιρεία, που εφαρμόζει στην πράξη σοβαρότατες αποκλίσεις από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης, που η ίδια κατέθεσε. Είναι τέλος μια εταιρεία, που είναι αποφασισμένη να φέρει προ τετελεσμένων τις τοπικές κοινωνίες και, γενικότερα, την Ελληνική κοινωνία, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό την καταστροφή του δάσους των Σκουριών, κόντρα σε όσα επικοινωνιακά τερτίπια επινοεί. 

Για την ενημέρωση των πολιτών στην Αθήνα για το καταστροφικό χρονικό των τριών χρόνων της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αλλά και για την πληροφόρηση σε σχέση με τις επικείμενες εξελίξεις και την αναγκαιότητα του αγώνα, καλούμε στην ακόλουθη ανοιχτή εκδήλωση / συζήτηση :
Σκουριές Αποκάλυψη Τώρα : Αναδρομή στα Τρία Χρόνια της Καταστροφής και Σύγχρονες Εξελίξεις
Πέμπτη, 25/2, 19:00, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων [Ερμού 134]
Ομιλητές : Θεοχάρης Ζάγκας (Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ), 
Σαράντης Δημητριάδης (Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ), 
Τόλης Παπαγεωργίου (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μια συγκριτική έρευνα του antigoldgr.org  για τα πεπραγμένα της εταιρείας στις Σκουριές, σε σχέση με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τους όρους της ΑΕΠΟ και των λοιπών εγκρίσεων και θα ακολουθήσει συζήτηση για την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα στην Αθήνα. Επιπλέον, το Σάββατο 27/2 και ώρα 22:00 θα γίνει Πάρτυ Οικονομικής Ενίσχυσης για τον Αγώνα της Χαλκιδικής στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Νοσότρος [Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια].

Η εμπειρία των κοινωνικών αγώνων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική αποδεικνύει πως μόνο τα κινήματα μπορούν με αδιαμεσολάβητο τρόπο να δίνουν συλλογικές απαντήσεις ενάντια στην καταστροφική επέλαση των εταιρειών και του κέρδους. Απέναντι στις εξελίξεις που αναμένονται από την διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Eldorado Gold απαιτείται εγρήγορση και κινητοποιήσεις. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού της Χαλκιδικής και θα αγωνιστούμε για την άμεση παύση και τον τερματισμό της δραστηριότητας της Eldorado Gold στην περιοχή.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΚΚΑΒΟ

Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου