Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να μηνύονται όταν προστατεύουν τους πολίτες | όχι στις εταιρίες που ζητούν το δικαίωμα να μηνύουν κράτη σε ειδικά δικαστήρια, είτε ονομάζονται "ISDS" ή "ICS"



ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ

Αίτηση:
Οι φωνές εκατομμυρίων Ευρωπαίων δεν πρέπει πλέον να αγνοούνται! Πείτε όχι στις εταιρίες που ζητούν το δικαίωμα να μηνύουν κράτη σε ειδικά δικαστήρια, είτε ονομάζονται "ISDS" ή "ICS". Παρακαλώ σιγουρευτείτε ότι αυτό δεν θα αποτελεί μέρος των επικείμενων γύρων διαπραγματεύσεων της Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων, της Διεξοδικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ή οποιαδήποτε άλλης συνθήκης ούτε τώρα, ούτε ποτέ.

Γιατί είναι σημαντικό

Φανταστείτε πως η κυβέρνησή σας είναι πολύ φοβισμένη για να περάσει νόμους που προστατεύουν εσάς ή το περιβάλλον, στη περίπτωση που αυτό θα επηρεάσει τα κέρδη μιας ιδιωτικής εταιρείας. Αυτό ακριβώς ετοιμάζεται τώρα μεταξύ των ΗΠΑ και όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Μια πρόταση είναι στο τραπέζι για τη θέσπιση ειδικών ιδιωτικών δικαστήριων που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να μηνύουν τις κυβερνήσεις μας. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να αμφισβητήσουν δημόσιες αποφάσεις και θα κοστίσει στους Ευρωπαίους πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι η χρήση εγχώριων δικαστηρίων [1].

Τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι εναντιώθηκαν στην αρχική πρόταση, γνωστή και ως ISDS, αλλά αντί να απορριφθεί η πρόταση, απλά να αλλάξει το όνομά της. Η νέα έκδοση ονομάζεται ICS [2]. Ενώ διαβάζετε αυτό το κείμενο, οι υπουργοί εμπορίου της ΕΕ έχουν κληθεί να εκφέρουν γνώμη πάνω σε αυτή τη νέα πρόταση.

Αναλάβετε δράση, κάντε κλικ εδώ για να πείτε στον Γιώργο Σταθάκη, υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, και στην Cecilia Malmström, Επίτροπο εμπορίου της ΕΕ, να μη δώσουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να μηνύουν κράτη μέλη της ΕΕ σε ειδικά δικαστήρια.

Πώς έχει η κατάσταση

Φανταστείτε δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από εμάς τους φορολογούμενους να διοχετεύονται προς τις επιχειρήσεις εάν τα κράτη της ΕΕ αποφασίσουν, για παράδειγμα, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια ή δεν διασώσουν τις τράπεζες [3]. Είναι συγκλονιστικό ότι αυτό συμβαίνει ήδη - στην πραγματικότητα 30 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη ζητήσει οι εταιρείες, που χρησιμοποιούν αυτά τα ειδικά δικαστήρια, από τις χώρες της ΕΕ [4].

Γιατί θα πρέπει οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ιδιωτικά δικαστήρια για να μηνύουν και να κοστίζουν στις δημοκρατίες;Εμείς, οι πολίτες, πηγαίνουμε στα εγχώρια δημόσια δικαστήρια για την επίλυση των διαφορών μας. Οι εταιρίες θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Δεν θα εξαπατηθούμε από μικροαλλαγές στη νέα έκδοση ICS.

Αυτή η καμπάνια γίνεται σε συνεργασία με: Akcja Demokracja από τη Πολωνία | Stop TTIP Latvia Campaign | Stop TTIP Slovenia Campaign | Φίλοι της Φύσης Ελλάδας | Ψάχνουμε περισσότερες οργανώσεις που θέλουν να συμμετάσχουν

Αναφορές





Περισσότερες πληροφορίες στο φυλλάδιο για το ISDS/ICS στα αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου