Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Τα ρέματα είναι ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - Η ΦΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ | Παρέμβαση 14 φορέων στην Περιφέρεια Αττικής & οι αντιδράσεις | Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου "πάμε ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ"


[Φωτ. από την παρέμβαση στην Περιφέρεια Αττικής 24/9/2015]

Το θέμα άνοιξε για τα καλά με την παρέμβαση στην Περιφέρεια των δεκατεσσάρων φορέων για τον τρόπο και τα μέσα "καθαρισμού" των ακόμα ακάλυπτων ρεμάτων στην Αττική.

Διαβάστε ΕΔΩ για την παρέμβαση που έγινε και το κείμενο που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Αττικής [αλλά και σε πολλές άλλους τομείς/ Αντιπεριφέρειες και άλλες υπηρεσίες όπως π.χ. στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος].

Από τα Δυτικά συνυπογράφουν το κείμενο ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου και η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS καθώς και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece (έδρα Χαϊδάρι -  δράση Πανελλήνια).

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες, δεκάδες αναρτήσεις σε blog, συνεντεύξεις κ.λπ. με αποτέλεσμα  η περιφέρεια να εκδώσει  Δελτίο Τύπου   (20/10/2015). Το απόσπασμα του ΔΤ που ακολουθεί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο "αντιπαραθετικό": 
"Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας. Ιδιαίτερα, δε, όταν η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η παράταξη Δύναμη Ζωής απαρτίζεται και από μέλη σημαντικών οικολογικών κινημάτων με διαδρομή και αγώνες σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της πολιτικής Οικολογίας τα τελευταία χρόνια και έχουν εμπράκτως αποδείξει όχι μόνο την ευαισθησία τους στο θέμα αυτό..." 

Ιδιαίτερα ατυχής ήταν η φράση της κας Δούρου  "Ενδεικτικά, δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεδομένου ότι παράλληλα διασφαλίζεται και η προστασία του οικοσυστήματος" [ΑΥΓΗ 20/10/2015].

Τι θα μπορούσε να είχε γίνει από την αρχή:
  1. Καλώς μας δέχτηκε η κα Δούρου και οι συνεργάτες της στις 24/9/2015, αν και δεν είχαμε ραντεβού.
  2. Θα μπορούσε να δεσμευτεί ότι τουλάχιστον θα αποφευχθούν τα μηχανικά και τα βαρέα μέσα καθαρισμού εντός της κοίτης των ρεμάτων και ότι θα χρησιμοποιηθούν ανθρώπινα χέρια, όπου είναι δυνατόν ή που θα υποδειχθούν από τους ενδιαφερόμενους ή από τους επιβλέποντες του έργου, για τη φετινή  περίοδο που διανύουμε.
  3. Να υπάρξει ρητή δέσμευση της Περιφέρειας ότι το επόμενο έτος, δηλαδή το 2016, αφού θα υπάρχει άνεση χρόνου και δεν θα υπάρχει η πίεση και η απειλή "της ανθρώπινης ζωής" που υπάρχει τώρα, ότι τότε θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ρεμάτων, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τους Δήμους και τους κατοίκους ως ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ και όχι ως οχετοί. 
Εδώ θα είμαστε και τους επόμενους μήνες, έχουμε σημειώσει την τελευταία παράγραφο του ΔΤ που λέει ότι "Η Περιφέρεια Αττικής ελπίζει και υπολογίζει στη συνεργασία των ενεργών πολιτών και επιζητεί το δημόσιο έλεγχο και την καλόπιστη κριτική..."
Θα δούμε πως αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί....
----------------------
Και για την ιστορία των ρεμάτων και των δομημένων περιοχών ας δούμε τις φωτογραφίες:
[Χάρτης του δικτύου ρεμάτων και δομημένων επιφανειών λεκανοπεδίου Αθήνας - 1893]


[Χάρτης του δικτύου ρεμάτων και δομημένων επιφανειών λεκανοπεδίου Αθήνας - 1988]


Για τις πλημμύρες προφανώς δεν "φταίνε" τα ρέματα αλλά οι άνθρωποι και το αλόγιστο κέρδος.  Από τα 700 ποτάμια, ρέματα κ.λπ. σήμερα έχουν απομείνει 50 και αυτά σε άθλια κατάσταση, όπως περιγράφει η δημοσιογράφος Βάλια Μπαζού στο ΠΟΝΤΙΚΙ [ΕΔΩ].





2 σχόλια:

  1. Η κυρία Δούρου πήρε μία απάντηση στο άρθρο της http://www.globalview.gr/2015/10/20/%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%B1-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%AF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://secure.avaaz.org/el/petition/Periferiarhi_Attikis_Rena_Doyroy_Soste_to_Rema_tis_Pikrodafnis/?pv=11&fb_action_ids=10201229111047223&fb_action_types=avaaz-org%3Apost

    ΑπάντησηΔιαγραφή