Κυριακή 19 Απριλίου 2015

OI θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ για τη μεγαλύτερη Μεταναστευτική Τραγωδία


Ανθέων 72, 124 61, Χαϊδάρι | http://naturefriends-gr.blogspot.gr
Mail: naturefriendsgreece@gmail.com


Δελτίου Τύπου
19/4/2015

OI θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ για τη μεγαλύτερη Μεταναστευτική Τραγωδία

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με αφορμή τη μεγαλύτερη Μεταναστευτική Τραγωδία, 700 μετανάστες, πνίγηκαν στα βόρεια των λιβυκών ακτών, παίρνουν θέση. Δημοσιεύουν την απόφαση της Παγκόσμιας Διεθνούς Συνδιάσκεψης στην Ilava της Πολωνίας [Οκτώβριος 2013] με την οποία καλούσαν «σε αγώνα εναντίων των υποκείμενων αιτιών και για την αναθεώρηση των νόμων περί ασύλου και προσφύγων».

Δελτίο Τύπου | Naturefriends Internatioanal | Φίλοι της Φύσης [18/10/2013]

Ε.Ε. – Νόμπελ Ειρήνης – Εκτεθειμένη από την Μεταναστευτική Τραγωδία
EU – Winner of the Nobel Peace Prize –Exposed by Refugee Disaster

Οι Naturefriends International/ Φίλοι της Φύσης καλούν σε αγώνα εναντίον των υποκείμενων αιτιών και για την αναθεώρηση των νόμων περί ασύλου και προσφύγων.

Βιέννη, 18 Οκτωβρίου 2013
Κατά την Ετήσια Διεθνή Συνδιάσκεψη  στη Ilawa της Πολωνίας, οι πρόεδροι των οργανώσεων των Naturefriends International/ Φίλων της Φύσης, εκπροσωπώντας 500.000 μέλη, απαιτούν άμεση παύση της αντιμετώπισης των προσφύγων κατά τρόπο απάδοντα προς το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όλοι οι εισερχόμενοι στην Ευρώπη πρέπει να δικαιούνται ανθρωπιστικής βοήθειας με τη μορφή ευπρεπούς καταλύματος και δίκαιων διαδικασιών. 
Τα τελευταία 15 χρόνια, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Φθάσαμε σε μια τραγική κορύφωση όταν αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων σκοτώθηκαν στα ανοικτά της Λαμπεντούσα και της Μάλτας μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Αντί να δέχονται βοήθεια στους προορισμούς τους, οι επιζώντες αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες και πρόστιμα έως 5.000 ευρώ. Αλιείς που προσφέρουν βοήθεια δύνανται να προσαχθούν σε δίκη για υποβοήθηση «λαθρομετανάστευσης».
Το “Φρούριο της Ευρώπης”: Ανθρώπινα Δικαιώματα υπό αμφισβήτηση από μέτρα για την παρεμπόδιση της εισόδου μεταναστών
Σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικρίνουν την υπηρεσία ελέγχου ευρωπαϊκών συνόρων Frontex για σοβαρές παραβιάσεις. Παρότι η θαλάσσια διάσωση εδράζεται στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, η Frontex δεν έχει ειδική εντολή για τέτοιες επιχειρήσεις. Σε καταφανή αντίθεση προς την υποχρέωση για διάσωση προσφύγων, η Frontex σκοπεί περισσότερο στην παρεμπόδιση της “έκνομης μετανάστευσης”. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να επιδείνωση της κατάστασης. Λόγω της αναβάθμισης του εξοπλισμού θαλάσσιας επιτήρησης με δορυφόρους και μη επανδρωμένα σκάφη, οι πρόσφυγες που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, έκπτωτοι και απελπισμένοι, στο μέλλον θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ακόμα μικρότερα και λιγότερο ασφαλή σκάφη.
Αναθεώρηση της νομοθεσίας για το άσυλο και τους πρόσφυγες
Επιπροσθέτως προς την άμεση αναθεώρηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και τους πρόσφυγες, οι Φίλοι της Φύσης απαιτούν αύξηση της χρηματοδότησης που προορίζεται για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. “Το γεγονός ότι κάποιες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλουν ένα μικρό τμήμα του διεθνώς συμφωνηθέντος 0.7 % ΑΕΠ είναι μια απόλυτη ντροπή”, τονίζει ο Manfred Pils, Πρόεδρος τωνNaturefriends International/ NFI.
Ο Pils ισχυρίζεται επίσης ότι “οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κανονικές διαδικασίες ασύλου στις ευρωπαϊκές πρεσβείες στις χώρες τους. Αυτό θα βοηθούσε στη μείωση της βιασύνης των προσφύγων ήδη στις χώρες προέλευσής τους. Επιπλέον, η πολιτική ofbattening down the hatches’ είναι πέρα κάθε λογικής, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ευρώπη έχει σαφώς ανάγκη από ένα συντονιστικό όργανο για τη μετανάστευση πολιτών. Μες στα επόμενα χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός Αφρικανών θα φθάσουν στην Ευρώπη, κατακλύζοντας τις αγορές. Οι NFI ζητούν, μετά την υποδοχή τους, οι πρόσφυγες να έχουν εξασφαλισμένη την ανθρωπιστική βοήθεια, την προβλεψιμότητα των δικαστικών αποφάσεων, ίση κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, κατάργηση των νόμων για τις τριτοκοσμικές χώρες και σωστές διαδικασίες μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και της άδειας παραμονής”.
Όσοι επιθυμούν να σταματήσει η εισροή προσφύγων, θα πρέπει να προσδιορίσουν τα βαθύτερα αίτια.
"Η συνεπής και ευρεία διεθνής συνεργασία και τα μέτρα που λαμβάνονται στις χώρες προέλευσης είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης για τους πρόσφυγες από το να πιαστούν στον ιστό της πολιτικής προσφύγων’’ της Ευρώπης, δήλωσε ο Manfred Pils ως συμπέρασμα. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά τις πολιτικές της για την Αφρική. Τα κεφάλαια που σήμερα εσφαλμένα διατίθενται στην προώθηση των εξαγωγών ή στην ενίσχυση του “Φρουρίου της Ευρώπης” πρέπει να επενδυθούν σε μια πιο κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
 Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί από το 2008 τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου