Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Προς το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ | Οι θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece σε επίκαιρα και κρίσιμα θέματα που αφορούν το φυσικό και το Ανθρωπογενές Περιβάλλον καθώς και την ανάπτυξη

Ανθέων 72, 124 61, Χαϊδάρι | http://naturefriends-gr.blogspot.gr
Mail: naturefriendsgreece@gmail.com/ Τηλ. FAX: 215 5257408

17/3/2015
ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Παραγωγική Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
1.      Υπουργό κ.Παναγιώτη Λαφαζάνη
2.      Αναπληρωτή Υπουργό κ.Γιάννη Τσιρώνη
3.      Αναπληρωτή Υπουργό κ.Ευάγγελο Αποστόλου 
4.      Υφυπουργό κ.Παναγιώτη Σγουρίδη 

ΘΕΜΑ: Οι θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece σε επίκαιρα και κρίσιμα θέματα που αφορούν το φυσικό και το Ανθρωπογενές Περιβάλλον καθώς και την ανάπτυξη.

Α. Τι είναι και τι θέλουν οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece: Ο σύλλογος ΦτΦ/NFGR ιδρύθηκε το 2007 και έχει μέλη σε όλη τη χώρα. Είναι μέλος της Ιστορικής Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (http://nfi.at) που ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1895, στην «ομπρέλα» της οποίας συμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με 500.000 μέλη. Η οργάνωση NFI συμμετέχει στην «ομπρέλα» των αναγνωρισμένων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων GREEN10 (http://green10.org). [Περισσότερα στα επισυναπτόμενα έγγραφα 1,2]

Β. Οι θέσεις μας για το ΥΠΑΠΕΝ: Θεωρούμε το Υπουργείο ως το «Συλλογικό διανοούμενο»  της κυβέρνησης, ως ένα εκπαιδευτικό υπουργείο το οποίο θα πρέπει να καλλιεργεί και να εφαρμόζει πολιτικές θέσεις όπως :
1.      «Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη»,
2.      την αρχή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου της πρόληψης/προφύλαξης,
3.      να επεξεργαστεί σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έναν «Πραγματικό Δείκτη Ευημερίας» (το ΑΕΠ δεν αποτυπώνει την πραγματική ευημερία μιας χώρας),
4.      της αποκέντρωσης και της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης,
5.       της αυτάρκειας και της οικογενειακής αυτοπαραγωγής  σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στα τρόφιμα και στην ενέργεια,
6.      της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τη συμβολή της χώρας μας στον έλεγχο και τον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής,
7.      στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην ανάδειξη της φυσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
8.      Θεωρούμε ότι το ΥΠΑΠΕΝ, και ιδιαίτερα οι αρμοδιότητες των δύο αναπληρωτών Υπουργών, αντικειμενικά συνδέονται και με άλλα υπουργεία όπως π.χ. του Τουρισμού, Παιδείας κ.λπ και γι’ αυτό στην αρχή (Β.) περιγράψαμε το υπουργείο ως «Συλλογικό διανοούμενο της κυβέρνησης».

Γ. Γενικές θέσεις των ΦτΦ/NFGR
Οι θέσεις και οι προτάσεις που καταθέτουμε σε τίτλους τις έχουμε επεξεργαστεί και ήδη παρουσιάσει. Με το  ΥΠΟΜΝΗΜΑ αυτό τις κοινοποιούμε στο ΥΠΑΠΕΝ έτσι ώστε να γνωρίζουν τις θέσεις μας τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να τις παρουσιάσουμε αναλυτικότερα:

1.      Πράσινο ταμείο: έχει πληγεί από τις μνημονιακές «υποχρεώσεις» που έχουν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προτείνουμε να διπλασιαστεί το ποσοστό που αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο μέσα στο 2015 και προοδευτικά μέχρι το 2018 να έχει φτάσει τουλάχιστον στο 50% των «πράσινων πόρων» που προβλέπονται στα άρθρο 3 του ν. 3889/2010, στην παράγραφο 5 του άρθρου 9 του ν. 3855/2010 (Α΄95) καθώς και σε άλλους νόμους ή υπουργικές αποφάσεις (23/11/2012 -  αρ.Πρωτ.4503).
2.      Ναυπηγοεπισκεαυστική βιομηχανία: Δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα μας, τουλάχιστον στα επίπεδα και στη μορφή που αναπτύχθηκε την εικοσαετία 1960 – 1980. Οι  όροι «ανάπτυξης» στην εικοσαετία ήταν: κανένα μέτρο για το περιβάλλον, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας, ανυπαρξία συνδικαλιστικού κινήματος,  αντεργατικοί νόμοι, χαμηλοί μισθοί και μεροκάματα κ.λπ.  Οι ανταγωνιστικές χώρες στην Ασία εξασφαλίζουν  τις συνθήκες «ανάπτυξης» στην Ελλάδα της εικοσαετίας 1960 – 1980 και επιπρόσθετα έχουν αναπτύξει υποδομές και τεχνογνωσία που δεν διαθέτει η ν/ε βιομηχανία στη χώρα μας και είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποκτήσει (ναυπηγήσεις και επισκευές εμπορικών πλοίων).
3.      Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP): Είναι μια υπό διαπραγμάτευση συμφωνία «ελεύθερου»/ ληστρικού εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί παγκοσμίως η «ορθοδοξία» του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή η πλήρης ασυδοσία των αγορών και των εταιρειών κόντρα στις ανάγκες των κοινωνιών και στην προστασία της φύσης. | Οι ΦτΦ/NFGR είναι αντίθετοι στην TTIP καθώς και στις συμφωνίες CETA TISA και συντονίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τα αντίστοιχα κινήματα και συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία για την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στις συμφωνίες TIIP CETA TISA (18 Απριλίου 2015 θα γίνει παρέμβαση στο Σύνταγμα, ώρα 11:30)
4.      ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα  - ΟΧΙ σε νέες λιγνιτικές μονάδες – ΟΧΙ στη νέα λιγνιτική μονάδα 5 στην Πτολεμαΐδα |Ελεύθερη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για οικογενειακή και βιοτεχνική χρήση.
5.      Υδρογονάνθρακες: Προσοχή στο θαλάσσιο περιβάλλον και στις ακτές -  Μεσόγειος «κλειστή λίμνη» | ΟΧΙ στην «μεγάλη ιδέα» ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κρίσης με τους υδρογονάνθρακες | Υπάρχουν πετρελαιοπαραγωγικές «πλούσιες χώρες» με φτωχούς ανθρώπους.
6.      Διαχείριση αστικών αποβλήτων: Όχι στην καύση και στην μεταφορά αστικών αποβλήτων από την μια περιοχή στην άλλη -  Καμία μεταφορά εκτός Ελλάδος -  Υιοθετούμε τη βασική πρόταση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ. Θεωρούμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από τους ΟΤΑ για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης. ΠΡΟΤΑΣΗ: όποιος ΟΤΑ δεν έχει καταθέσει ΤΣΔ μέχρι μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας (π.χ. 30 Ιουνίου 2015) να διπλασιαστεί το τέλος εναπόθεσης αποβλήτων.
7.      Αναβάθμιση της Ειδικής Υπηρεσίας  Επιθεωρητών περιβάλλοντος:  Μόνιμες θέσεις εργασίας (όχι σε αποσπάσεις) – στελέχωση - εκπαίδευση – σύγχρονα  εργαλεία ελέγχου. Αξιοποίηση του εθελοντισμού.
8.      ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Επαναφορά περιβαλλοντικών νόμων που καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν σε βάρος της προστασίας τους φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Κατάργηση των διαδικασιών ταχείας αδειοδότησης (fast track). Ενδεικτικά, κατάργηση: α) των δασοκτόνων διατάξεων  ΦΕΚ 269 A'/24.12.2014 | β)  της Υπουργικής Απόφασης ΥΠ.ΠΟ.Α/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ /ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ57/16159/9101/987/ 313 /21-1-2015 (ΦΕΚ 21/23-1-2015) που αφορά τον Αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης γ) της μείωσης των ορίων του καταφυγίου άγριας ζωής στον Κορινό Πιερίας που σκοπεύει στην ανέγερση του Οικισμού ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. ΕΚ Δ 336 - 24.07.2014 δ) του Ν.4280/2014  Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις. Ε) του ν. 4269/2014 Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση − Βιώσιμη ανάπτυξη.
9.      ΑΝΑΠΤΥΞΗ -  Τουρισμός (αφορά και το Υπουργείο Οικονομίας): ΟΧΙ στην μονοκαλλιέργεια και την μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό -  Η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό την καθιστά έρμαιο στις διεθνείς μεταβολές της ζήτησης, προκαλώντας υψηλή μεταβλητότητα στο Α.Ε.Π. Προβολή των Εναλλακτικών  μορφών  τουρισμού σε συνδυασμό με το μαζικό τουρισμό [προβολή της υγιεινής Μεσογειακής διατροφής, των παραδόσεων, του πολιτισμού, της ιστορίας, των παραδόσεων.
10.  ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Πρωτογενής τομέας: Ανάπτυξη της υπαίθρου – Τοπικές Καλλιέργειες -  Βιολογικά προϊόντα – τοπίο – βιοποικιλότητα – Διάθεση προϊόντων – Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (απειλούνται από την TTIP, διάβαζε και Γ,3]
11.  ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Αλιεία: Συμφωνούμε με την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου να απαγορεύσει τη λειτουργία της βιντζότρατας. Επιπρόσθετα προτείνουμε «Καταφύγιο αλιευμάτων» σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές για την προστασίας και την αναπαραγωγή της θαλάσσιας ζωής στα πρότυπα των «καταφυγίων άγριας ζωής».
12.  Επιστημονικά Ινστιτούτα του ΥΠΕΠΑΝ: Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί η συνεργασία του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, με τις δασικές υπηρεσίες, με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη, με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης Προστασίας  Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και των Επιστημονικών Ιδρυμάτων της χώρας. (απόσπασμα από την ανακοίνωση των ΦτΦ/NFGR για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, 21/3/2015).
13.  Προστασία Άγριας Ζωής – Απαγόρευση τσίρκο με ζώα: Η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας δεν είναι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο. Στις μέρες μας όμως παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με την αύξηση της ζήτησης και την εμπορία μέσω διαδικτύου. | Απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας των τσίρκο με άγρια ζώα και της αιχμαλωσίας κητωδών χωρίς φωτογραφικές εξαιρέσεις (απόσπασμα από την ανακοίνωση των ΦτΦ/NFGR για την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, 3/3/2015)
14.  Ενίσχυση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και ειδικότερα εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης.
15.  Προστασία υγροτόπων – επαναπλημμυρισμός λιμνών [Μουριάς και Αγουλινίτσας – νομού Ηλείας, Δύστος – Εύβοιας, Λίμνη Κάρλας)
16.  Εκπροσώπηση της Χώρας για τον κανονισμό του αφορά τους Βιομηχανικούς Ρύπους: Διαφωνούμε να εκπροσωπούν τη χώρα εκπρόσωποι των μεγάλων ρυπαντών της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Προτείνουμε να εκπροσωπείται η Ελλάδα από Πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες που έχουν κοινή αντίληψη για το θέμα της μείωσης των ρύπων.

Δ. Επίκαιρα θέματα – Προτάσεις των ΦτΦ/NFGR

Στο κεφάλαιο Δ. παρουσιάζουμε θέσεις για θέματα που είναι ώριμα και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα:
1.      Σκουριές Χαλκιδικής: Όχι στη «νομιμοποίηση» της υλοτόμησης 317.000 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στο Όρος Κάκαβος, την υποβάθμιση των εδαφών (φέτος, το 2015, Παγκόσμιο έτος εδαφών), την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας από την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας είναι καθαρά πολιτικό και η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα μέτρα - σύμφωνα άλλωστε με το πρόγραμμα της- έτσι ώστε να σταματήσει η καταστροφή. (απόσπασμα από την ανακοίνωση των ΦτΦ/NFGR για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, 21/3/2015).
2.      Γήπεδο ΑΕΚ -  ΌΧΙ στην παραχώρηση των 6 στρεμμάτων του άλσους που είναι δασική έκταση για να κατασκευαστούν καταστήματα και άλλες εμπορικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με το γήπεδο.
3.      ΤΑΪΠΕΔ -  Κατάργηση ή αλλαγή χαρακτήρα του ΤΑΪΠΕΔ | ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας |ΌΧΙ στη μεταφορά του «Παράκτιου Μετώπου ΑΕ» στο ΤΑΪΠΕΔ .
4.      Όρος Όλυμπος – Να προωθηθεί άμεσα το ΠΔ σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις το 23/1/2012. (να εξαγγελθεί στο Διεθνές Συνέδριο  «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση» [Λιτόχωρο 20-22/3/2015)
5.      Οίτη: Να χαρακτηριστούν οι Προστατευόμενες Περιοχές Οίτης - Κοιλάδας Σπερχειού – Μαλιακού ως Εθνικό Πάρκο.
6.      Κυπαρισσιακός:  Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  / Να χαρακτηρίσει την περιοχή ως Εθνικό Πάρκο [Το ΥΠΕΚΑ διοργάνωσε μια κατ’ όνομα διαβούλευση, μέσα στον Αύγουστο του 2014 με πλήρη αδιαφάνεια και μη σύννομη διαδικασία.] Να ληφθούν υπ’ όψη οι προτάσεις της κας Ελένης Πορτάλιου και του WWF .
7.      Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού – Ελεύθεροι χώροι: Προστασία από την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των Ελεύθερων χώρων των πόλεων | Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού να αξιοποιηθεί σύμφωνα με την πρόταση του τμήματος Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
8.      Ασωπός: Η ρύπανση συνεχίζεται. Ποια μέτρα επιτέλους θα ληφθούν έτσι ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία;
E. Αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, με τη χρήση των σύγχρονων μέσων GPS και αναφορών μέσω διαδικτύου για την εποπτεία και την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος κ.λπ.
Για θέματα όπως α) ανοιχτές χωματερές β) ρύπανσης γ) παράνομων διαφημιστικών πινακίδων δ) παράνομης θήρας/ αλιείας ε) εμπορίας ειδών άγριας ζωής κ.λπ. να δημιουργηθεί σε ειδικό πρόγραμμα σε SITE του ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε να καταγράφονται γρήγορα, υπεύθυνα με «πινέζες» επώνυμες καταγγελίες με φωτογραφίες, GPS οι πράξεις εκείνες που υποβαθμίζουν το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι Δασονόμοι και οι Λιμενικοί είναι ελάχιστοι και δεν μπορούν να καταγράψουν εγκαίρως τις παρανομίες, που πολλές φορές ακόμα και εντοπιστούν αμφισβητούνται από τους «δράστες». Το μέτρο αυτό, της ηλεκτρονικής καταγγελίας, έχει αποδώσει στο παρελθόν με τη φωτογράφιση και την περιγραφή της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.

ΣΤ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν ως «ηθικός», ιδεολογικός, πολιτικός και κοινωνικός οργανισμός, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο έχοντας ως γενική αρχή «Οι άνθρωποι και ο Πλανήτης πάνω από τα κέρδη».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένες από τις ανωτέρω θέσεις, απόψεις και προτάσεις είχαμε παρουσιάσει στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ.Γιάννη Τσιρώνη (9/3/2015)
-------------
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης  Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συγκαταλέγονται στους GREEN10/G10, που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου