Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ: 60 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Τι πουλιέται, τι μένει.....

[Φωτ. ΓΛΥΦΑΔΑ WEB]

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 
60 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Τι πουλιέται, τι μένει.....

Ήδη σήμερα στο Δήμο, στο 76% των ακτών δεν διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση!

Τρεις οργανωμένες ακτές κολύμβησης, με εισιτήριο και χρήσεις που ταλαιπωρούν τους κατοίκους και ρυπαίνουν τις παραλίες, χρήσεις που δεν συνάδουν στο χαρακτήρα των οργανωμένων πλαζ, καταστήματα που καταλαμβάνουν τμήματα των ακτών, ακόμη και πολυτελείς κατοικίες στη Βουλιαγμένη χτισμένες δίπλα στη θάλασσα.... 

Όμως, η κατάσταση αυτή πρόκειται να επιδεινωθεί ραγδαία με τις μελλούμενες εκποιήσεις για την ιδιωτική εκμετάλλευση των ακτών.

Οι μνημονιακοί νόμοι έχουν προλειάνει το έδαφος. Οι νόμοι για τις στρατηγικές επενδύσεις, για την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, για τις χρήσεις γης και την πολεοδομική ανασυγκρότηση, με επιστέγασμα το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς και το σχέδιο νόμου για την εκμετάλλευση των δασών, πρόκειται να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση του Δήμου μας και αλλοίωση του εξαιρετικού κάλλους φυσικού μας τοπίου. 

■ Η Α' ΠΛΑΖ και ο ελεύθερος χώρος του ΠΡΩΗΝ ΚΑΜΠΙΓΚ Βούλας, εκτάσεις μεγαλύτερες των 200 στρεμμάτων, έχουν περιέλθει στην 'Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ', που προχωρά εσπευσμένα στην κατάρτιση σχεδίων για την αξιοποίηση - ιδιωτικοποίησή τους (βλέπε σχετικά δημοσιεύματα....).Οι μνημονιακοί νόμοι δίνουν τη δυνατότητα για νέα δόμηση στις εκτάσεις αυτές και για χωροθέτηση χρήσεων κατά το δοκούν!

Σήμερα τη διαχείριση των χώρων αυτών έχει η ΕΤΑΔ ΑΕ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ). Η μεν πλαζ είναι μισθωμένη στις Απολλώνιες Ακτές ΑΕ, το δε πρώην κάμπινγκ είναι μια από τις ελάχιστες ελεύθερες παραλίες. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χιλιάδες λουόμενους και διατηρείται καθαρός από εθελοντές που διεκδίκησαν το άνοιγμα του χώρου και που, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το άνοιγμα του, ανέλαβαν το βάρος και την ευθύνη της λειτουργίας του.

■ Η νήσος ΥΔΡΟΥΣΑ, έκτασης μερικών δεκάδων στρεμμάτων, είναι προστατευόμενη περιοχή ως προς τη χλωρίδα, την πανίδα και τους αρχαιολογικούς της χώρους, σύμφωνα με το ΠΔ 1-3-2004 (ΦΕΚ 254Δ) και χαρακτηρίζεται δασική από το Δασαρχείο Πειραιά. Σύμφωνα με το ίδιο ΠΔ, καμία δόμηση δεν επιτρέπεται στη νήσο.

Την 'αξιοποίησή' της, ωστόσο, έχουν βάλει στόχο οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, διατεινόμενοι ότι θα επενδύσουν σε μεγάλης κλίμακας έργα, ώστε να προσελκύσουν εκδηλώσεις και γάμους πλουσίων από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν τα 5 εκατ. των Αθηναίων! Αναφέρονται ψευδώς σε σχετική μελέτη του ΕΜΠ και παρακάμπτοντας το Δήμο, επιχειρούν να αποσπάσουν τη συγκατάθεση κυβερνητικών παραγόντων, ώστε να κατασκευάσουν λιμάνι, μεγάλο υπαίθριο λυόμενο θέατρο και πολλές άλλες κατασκευές πάνω στη νήσο.

Δυστυχώς, οι μνημονιακοί νόμοι, δυνητικά, παρέχουν τη δυνατότητα για την κατασκευή πολλών από τα παραπάνω, χωρίς σεβασμό στο τοπίο και την πολιτιστική μας κληρονομιά, χωρίς στοιχειώδη περιβαλλοντική μέριμνα και με απόλυτη περιφρόνηση στις ανάγκες των πολιτών.

■ Η Β' ΠΛΑΖ Βούλας, έκτασης 55 στρεμμάτων, μετά τη διάλυση της σύμβασης με τις Απολλώνιες Ακτές ΑΕ, που μίσθωναν το χώρο, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο! Σήμερα, τη διαχείρισή της έχει η ΕΤΑΔ ΑΕ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ) και ενδέχεται να προβεί σε μέτρα για την ιδιωτική της εκμετάλλευση, αντί να παραχωρήσει την έκταση στο Δήμο, προκειμένου να καθαριστεί και να αποδοθεί στους δημότες.

■ Στην περιοχή Αγ. Νικολάου ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ σε ελεύθερη αμμουδιά ακτογραμμής μήκους 300 μέτρων, τοποθετήθηκε πρόσφατα αυθαίρετη μεταλλική περίφραξη, που απομακρύνθηκε μετά από άμεση κινητοποίηση των κατοίκων. Κάποιοι διατείνονται ότι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ μεγαλοεφοπλιστής, που αγόρασε και μετατρέπει το παράπλευρο ξενοδοχείο σε πολυτελή κατοικία πάνω στο κύμα, έχει καταλάβει τμήμα της παραλίας και προσδοκά να οικειοποιηθεί ολόκληρη την έκταση!

■ Η χερσόνησος του ΑΣΤΕΡΑ, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων μαζί με τους αιγιαλούς, έκταση που περιλαμβάνει περιοχές απολύτου προστασίας και αρχαιολογικούς χώρους, ξεπουλιέται ολόκληρη στο Αραβικό fundμε το εξευτελιστικό για το Ελληνικό Δημόσιο τίμημα των 80 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί σταδιακά. Σύμφωνα με τα υπό έγκριση ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων),εκτός από το ξενοδοχείο, θα δοθεί η δυνατότητα να ανεγερθούν 38.000 τμ πολυτελείς κατοικίες, ένα γκέτο πλουσίων δηλαδή...

■ Στη δασική και αρχαιολογική έκταση του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, που, σύμφωνα με τα ΕΣΧΑΔΑ(Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων), θα προσαρτιστεί μελλοντικά και αυτή στον ΑΣΤΕΡΑ, παλιά κτήρια του Ορφανοτροφείου έχουν ήδη μετατραπεί σε πολυτελείς βίλες δίπλα στη θάλασσα! Ερήμην του Δήμου, εγκρίθηκε πρόσφατα μελέτη διαμόρφωσης της έκτασης από τον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), μελέτη που υποβλήθηκε στον ΟΡΣΑ στις 20/6/14, μετά το νόμο για τη κατάργησή του!
■ Η ΠΛΑΖ της Βουλιαγμένης, είναι η μόνη πλαζ του Δήμου, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει το σύνολο των εισιτηρίων, δηλαδή περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο. Και όμως και αυτή η πλαζ παραδίδεται σε 'επενδυτές' με διαγωνισμό της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), που ολοκληρώνεται τις μέρες αυτές και με προτιμητέο επενδυτή το Αραβικό fund του ΑΣΤΕΡΑ! Από τους μνημονιακούς νόμους δίνεται η δυνατότητα στους «επενδυτές» να χωροθετήσουν χρήσεις κατά το δοκούν και, μέσω ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής ΑνάπτυξηςΔημόσιων Ακινήτων), να δομήσουν τουριστικές εγκαταστάσεις και διάφορα άλλα κέντρα ψυχαγωγίας, αποκλείοντας τους πολίτες και από αυτήν την παραλία ή θεσπίζοντας πανάκριβο εισιτήριο εισόδου... 

■ Για την ελεύθερη ανατολική ΠΑΡΑΛΙΑ της Βάρκιζας και την ΠΛΑΖ της Βάρκιζας, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη σενάρια ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Με αφορμή, όμως, τη μελέτη Δοξιάδη, για την οποία η ΜΠΕ(Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) εγκρίθηκε εσπευσμένα από το Υπουργείο, παρά την αντίθετη γνώμη του Δήμου και της Περιφέρειας, είναι πολύ πιθανό, για την κατασκευή του έργου, να εκχωρηθεί ολόκληρη η έκταση στους επενδυτές...

Έτσι, δεν θα έχει απομείνει καμιά σχεδόν ελεύθερη παραλία για τους δημότες και για τους επισκέπτες.

Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι όλα αυτά μεθοδεύονται στο όνομα του δημόσιου χρέους και της τουριστικής ανάπτυξης. Πέρα από τα εξευτελιστικά ανταλλάγματα, που υπολείπονται του 10% των αντικειμενικών αξιών των περιοχών αυτών, καταστρέφεται το φυσικό μας τοπίο, οι αιγιαλοί, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι δασικές εκτάσεις, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Τις περιφραγμένες και τσιμεντοποιημένες παραλίες περιφρονούν πρώτα απ' όλα οι τουρίστες. Υπάρχει παγκόσμια σχετική εμπειρία, αλλά και στο Δήμο μας διαπιστώνουμε ότι κανένας τουρίστας δεν επισκέπτεται τις οργανωμένες πλαζ. Σίγουρα, κάποια μεγάλα οικονομικά κέντρα θα ωφεληθούν από τη δημιουργία γκέτο πλουσίων, εγχώριων και μη. Αντίθετα, δεκάδες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, που σήμερα προσπαθούν να επιβιώσουν, θα πληγούν ακόμη περισσότερο. Με θέσπιση κινήτρων για τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς και για τις εκατοντάδες αδιάθετες παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή, με απελευθέρωση και διαφύλαξη των ακτών, των δασών και των αρχαιολογικών χώρων και με διάφορες άλλες 'συνέργειες', όπως οδική και ακτοπλοϊκή σύνδεση κλπ, μπορούμε να πετύχουμε τουριστική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει δουλειά στους κατοίκους και θα σέβεται το περιβάλλον.

Τέλος, ως πρώτο βήμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να περιέλθει η διαχείριση των ακτών στο Δήμο. Αν και παλαιότερα ο ΕΟΤ(Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) ή η ΕΤΑ ΑΕ(Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) υπέγραφε συμβάσεις παραχώρησης μεγάλων παραλιακών εκτάσεων στους Δήμους, σήμερα η ΕΤΑΔ ΑΕ(Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), όχι μόνο δεν υπογράφει νέες, αλλά ούτε ανανεώνει αυτές που έληξαν πρόσφατα. Ζητά χρηματικά ανταλλάγματα από τους Δήμους, σαν να είναι οι ακτές εμπορεύσιμο είδος! Οι Δήμοι με την οικονομική ασφυξία που τους έχει επιβληθεί, δεν μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυτική παραλία της Βάρκιζας, για την οποία έληξε η σύμβαση παραχώρησης. Ο Δήμος εξακολουθεί και συντηρεί την έκταση με δικά του έξοδα. Απάντηση στο αίτημά του για ανανέωση της σύμβασης δεν λαμβάνει. Η Κτηματική Υπηρεσία μάλιστα προσέφυγε δικαστικά, γιατί κάποιοι καταστηματάρχες καταβάλλουν τέλη τραπεζοκαθισμάτων στο Δήμο και όχι στην ΕΤΑΔ ΑΕ(Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου)!

Το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον για τους Δήμους θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των παραλιών μας, στοιχείο που αξιοποιείται από την κυβέρνηση για τη σχεδιαζόμενη εκποίησή τους....

ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

25 / 7 / 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου