Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον ΥΠΕΚΑ κ.Ι.Μανιάτη "Η Ελλάδα να παραμείνει Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα"


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής  κ. Ι. Μανιάτη
Για την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα να παραμείνει Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα

Κύριε υπουργέ,
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ,  τα οποία δεν έχουν διαψευστεί,   τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών εντός της επικράτειας των χωρών – μελών της.  ‘Όπως έγινε γνωστό, από τη σύνοδο Μονίμων Αντιπροσώπων, στην οποία πάρθηκε η εν λόγω απόφαση, απείχε μόνο το Βέλγιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η συμφωνία θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου 2014 στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια  θα πρέπει να πάρει την έγκριση από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κύριε υπουργέ,
Σας προτρέπουμε, ως προεδρεύων της Συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. να μην επικυρώσετε με την υπογραφή σας για τη χώρα μας στις 12 Ιουνίου την απόφαση για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων εντός της Ε.Ε. Διότι έτσι  θα βάλετε σε σοβαρό κίνδυνο την ελληνική βιοποικιλότητα, την καθαρότητα των βιοκαλλιεργειών, την υγεία των πολιτών, και τη μικρή αγροτική παραγωγή, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών όπως η Monsanto, η Bayer, η Dupont.

Σας υπενθυμίζουμε τις ομόφωνες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων της χώρας μας του 2004,  με τις οποίες όλη η ελληνική επικράτεια είχε κηρυχτεί Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα. Θεωρούμε την επικύρωση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της απόφασης για την καλλιέργεια  Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών ως την άλωση της Ευρώπης, του τελευταίου προπύργιου των μη τροποποιημένων καλλιεργειών, από τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα, γεγονός που είναι λυπηρό να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Τελικά, κύριε Υπουργέ, πάμε μπροστά ή πίσω; Ποιες «δεσμεύσεις» έχετε αναλάβει σε βάρος της υγείας, της βιοποικιλότητας και της αγροτικής οικονομίας της χώρα μας; Με ποιο τρόπο θα θωρακίσετε τους Έλληνες αγρότες απέναντι στις μελλοντικές έννομες διεκδικήσεις των πολυεθνικών γιγάντων που θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην ελληνική αγροτική παραγωγή με τους πατενταρισμένους μεταλλαγμένους σπόρους τους;

Κύριε υπουργέ,
Σας προτρέπουμε να μη βάλετε την υπογραφή σας στο «εξαγγελθέν έγκλημα».
Η Ελλάδα να παραμείνει Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα.


Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece http://www.nfgr.org ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου