Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Επίσκεψη Αυγερινοπούλου στη Λίμνη Μουριάς | Θετικές οι Απαντήσεις των Υπουργείων και της Περιφέρειας για τον επαναπλημμυρισμό της



[Για τον επαναπλημμυρισμό της Λίμνης Μουριάς στο Νομό Ηλείας η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, που συμμετέχει στους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις, μαζί με άλλους φορείς της περιοχής. Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχουν στηρίξει το αίτημα του επαναπλημμυρισμού, έχουμε κάνει σχετικές αναρτήσεις ΕΔΩ  ΕΔΩ  ΕΔΩ και έχουμε συμπεριλάβει τη Λίμνη Μουριάς στην ανακοίνωση που εκδώσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου). 
Σήμερα δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου της κας Αυγερινοπούλου που είναι Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, στο οποίο παρουσιάζονται "οι θετικές οι Απαντήσεις των Υπουργείων και της Περιφέρειας για τον επαναπλημμυρισμό της Λίμνης Μουριάς". Οι ΦτΦ/NFGR, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, παρακολουθούν τις εξελίξεις και στηρίζουν κάθε προσπάθεια για τον επαναπλημμυρισμό της Λίμνης]
----------------------

Επίσκεψη Αυγερινοπούλου στη Λίμνη Μουριάς
Θετικές οι Απαντήσεις των Υπουργείων και της Περιφέρειας για τον επαναπλημμυρισμό της

  
Επίσκεψη μετά από πρόσκληση τοπικών φορέων και Περιβαλλοντικών Συλλόγων της περιοχής πραγματοποίησε στην αποξηραμένη Λίμνη Μουριάς του Δήμου Πύργου, η Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας ασχολείται επισταμένα εδώ και καιρό με το αίτημα επαναπλημμυρισμού της Λίμνης και σε σχετική Ερώτηση που υπέβαλε στα αρμόδια Υπουργεία ενημερώθηκε τόσο από το ΥΠΕΚΑ, όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, αλλά και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ότι οι αρμόδιες αρχές βλέπουν θετικά την εκπόνηση σχεδίου επαναπλημμυρισμού της λίμνης, η οποία αποξηράνθηκε τη δεκαετία του 1960 δίχως όμως να παραχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Την Δρ. Αυγερινοπούλου συνόδευσαν στην αποξηραμένη λίμνη ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννη, κ. Ιωάννης Καλλόφωνος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Δημήτριος Αποστολόπουλος ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς και Αλφειού Ποταμού, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου, η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας και ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις Πυργίων, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γρανιτσέικων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «η Δεξαμενή» και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος συζήτησαν επί χάρτου για τον επαναπλημμυρισμό της Λίμνης, με στόχο την αποκατάσταση της οικολογικής ανισορροπίας, την προσπάθεια αναβίωσης της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.   
   
«Η αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στη Λίμνη Μουριάς θα ωφελήσει και το περιβάλλον, αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών. Είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να μελετηθεί ορθά και να υλοποιηθεί με στόχο την προστασία των οικοσυστημάτων, αλλά και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στο Νομό μας» τόνισε η Δρ. Αυγερινοπούλου.

Στην Ερώτηση που υπέβαλε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.ΠΕ.Κ.Α απαντά ότι «προβλέπεται εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την παρακολούθηση των αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων του εκβολικού συστήματος του  Αλφειού καθώς και «η ανάπτυξη σχεδίου επαναπλημμυρισμού της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς, το οποίο θα αποτελεί ταυτόχρονα μοχλό οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής».

Σε απάντηση της υπ’αριθ.26265/11.10.2013 Ερώτησης της Βουλευτού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απαντά μεταξύ άλλων ότι: «Πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Π.Δ.Ε. είναι η μετατροπή μέρους της αποξηραμένης λίμνης, εκ νέου σε λίμνη με τον επαναπλημμυρισμό της». Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με την ίδια απάντηση, θα προτείνει ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ-ΣΕΣ 2014-2020  πρότασης για «Ανασύσταση της Λίμνης Μουριάς και Διασύνδεση της Τοπικής Κοινωνίας με την Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής».


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή σχετικής πρότασης, αλλά όπως επισημαίνεται και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και των Συμπληρωματικών Μέτρων του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Πελοποννήσου με τίτλο «Ανασύσταση και αποκατάσταση περιοχών υγροβιοτόπων-Διερεύνηση αποκατάστασης αποξηραμένων λιμνών» θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες χρηματοδότησης των μελετών και του εγχειρήματος. Όπως επισημαίνεται και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο εν λόγω Σχέδιο «προτείνεται η εκπόνηση μελέτης με στόχο την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εργαλείων διαχείρισης υγροτοπικών συστημάτων, καθώς και η ανάπτυξη σχεδίου επαναπλημμυρισμού της αποξηραμένης Λίμνης Μουριάς». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου