Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τεκμηριωμένος αγώνας για τη διάσωση αλωνιών και καλντεριμιών στη Βέργα (Σέλιτσα) Καλαμάτας

 [Του Ζούζουλα το αλώνι στη Κάτω Βέργα - 2009]
[Τμήμα της ιστορική ξερολιθιάς της Βέργας]

Η Βέργα (Σέλιτσα) είναι το μπαλκόνι της Καλαμάτας που βλέπεις τον Μεσσηνιακό κόλπο και την πόλη της Καλαμάτας λες και είσαι σε ελικόπτερο. Χωριό με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, αγροτική παραγωγή και τοπική επεξεργασία προϊόντων, έχει τώρα αστικοποιηθεί από την τουριστική "ανάπτυξη" και ενσωματωθεί στο Δήμο Καλαμάτας με τον Καλλικράτη.
Ωστόσο κάποια παραδοσιακά καλντερίμια και πέτρινα αλώνια διατηρούνται ακόμα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες προσπαθούν να τα προστατέψουν και να τα αναδείξουν.

Οι "Κάτοικοι Βέργας & Δημότες Καλαμάτας για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς" έστειλαν επιστολή (2//7/2013) με επιχειρήματα και αναφορές προς τα αρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες και το Δήμο Καλαμάτας με την οποία ζητούν την  "Αντιμετώπιση Καταστροφών – Καταπατήσεων σε Καλντερίμια – Πετράλωνα της  Κάτω  Βέργας".
[Η επιστολή  που κοινοποιήθηκε και στους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ είναι διαθέσιμη καθώς και πλήθος φωτογραφιών]

Αποτέλεσμα της επιστολής είναι η ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου [ΕΔΩ].

Σύντονη ιστορική, περιβαλλοντική περιγραφή: 
Στην Καλαμάτα, Δημοτικό Διαμέρισμα Βέργας, στη θέση “Ροβόλα” Κάτω Βέργας, εδώ και 10 χρόνια συντελείται σταδιακά και συστηματικά ένα έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς : καταστροφή πολλών παραδοσιακών πετράλωνων (ηλικίας άνω των 100 και πιθανόν άνω των 200 ετών) και αντίστοιχης ηλικίας ιστορικών καλντεριμιών, αυθαίρετο μπάζωμα κοινόχρηστων δημόσιων μονοπατιών και παραδοσιακών πετραλώνων, καταπάτηση τμημάτων δημοτικού δρόμου – μονοπατιού,  χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες  χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες κλπ.
Όλα αυτά συντελούνται σε μιά περιοχή σπάνιου φυσικού κάλους και μαγευτικής θέας στο Μεσσηνιακό Κόλπο, όπου το 1826 έλαβε χώρα η “Μάχη της Βέργας” κατά του Ιμπραήμ – η πρώτη νίκη των Ελλήνων μετά το Μανιάκι και το Μεσολόγγι, που έδωσε “φιλί ζωής” στον απελευθερωτικό αγώνα και άνοιξε το δρόμο για τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο και την οριστική ήττα του Ιμπραήμ.

Περισσότερα στοιχεία:
- Κωνσταντίνου Α. Μαρκάκη, "Παραδοσιακά πέτρινα αλώνια στα "Σελιτσάνικα καλύβια" και μερικά λόγια για την ιστορία της Βέργας" [ΕΔΩ]  - Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από το άρθρο του κ.Μαρκάκη.
- Δημήτρης Πλεμμένος, "Αγώνας για τη διάσωση των καλντεριμιών της Βέργας", εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ [ΕΔΩ]

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ στηρίζουν τις πρωτοβουλίες πολιτών για τη διάσωση της περιβαλλοντικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και το αίτημα των Κατοίκων Βέργας και Δημοτών Καλαμάτας.
Η στήριξη αυτή δεν είναι θεωρητική, θα επισκεφτούμε την περιοχή και θα προωθήσουμε το αίτημα των κατοίκων, που είναι και δικό μας αίτημα, στους αρμόδιους φορείς καθώς και σε συνεργαζόμενους με τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ οργανώσεις για τη διάσωση του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου