Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Να καταψηφιστεί το ν/σ με θέμα "Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις"


Αρ.πρωτ.24/2013 – 10/07/2013

Να καταψηφιστεί το ν/σ
«Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις»


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  παρακολουθούμε την έντονη κινητικότητα που υπάρχει για το θέμα του τουρισμού, τόσο με το ν/σ για την απλούστευση των διαδικασιών και την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ όσο και με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο.
Η πρότασή μας, να καταψηφιστεί το ν/σ βασίζεται στις θέσεις για τον τουρισμό που οι  ΦτΦ παρουσίασαν  στην ημερίδα για «τον Τουρισμό που δεν πληγώνει» (9/3//2013) και στις επεξεργασίες της Διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of Nature,  της οποίας η οργάνωσή μας, ΦτΦ,  είναι μέλος.
Η βασική μας θέση είναι ότι το ν/σ πρέπει να καταψηφιστεί γιατί δεν διαπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της ποικιλομορφίας (μείγμα τουριστικής απεύθυνσης, με ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού), της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της μικρής τουριστικής επιχειρηματικότητας, της αναγνώρισης και της συμβολής των εργαζομένων  στη διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Επιπρόσθετα η ψήφισή του εκτιμάμε ότι θα αποτελέσει την ταφόπλακα του, έτσι και αλλιώς, απαξιωμένου ΕΟΤ.

Το ν/σ διαπνέεται από το πνεύμα και τις υπερμεγεθυμένες πρακτικές αποτυχημένων  τουριστικών μοντέλων τύπου Ντουμπάι και Ισπανίας, ενώ θα έπρεπε να εμπνέεται και να εξασφαλίζει την προβολή των φυσικών, πολιτιστικών και παραδοσιακών αποθεμάτων της χώρας μας.
Ως εθνικά αποθέματα θεωρούμε τη βιοποικιλότητα, το ελληνικό τοπίο, τη γαστρονομία, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, την ιστορία και τους συγγραφείς, τις ελληνικές τέχνες και τα γράμματα, το λαϊκό πολιτισμό και τους παραδοσιακούς χορούς κ.λπ.

Δυστυχώς το ν/σ, που θα μπορούσε κάτω από άλλες προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα μοχλό  ισορροπημένης τουριστικής ανάπτυξης, φαίνεται ότι επιτρέπει όλες τις τουριστικές δραστηριότητες σε βουνά και αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
Εκείνο που δεν επιτρέπει η κυβέρνηση είναι η ελεύθερη κατασκήνωση,  για την οποία προβλέπει υπερδιπλασιασμό του προστίμου, σε μια εποχή που ο κόσμος της εργασίας, οι νέοι, και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, αδυνατούν να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές σε οργανωμένα καταλύματα.


«Οι διακοπές είναι ανάγκη – η ελεύθερη κατασκήνωση δικαίωμα – ο σεβασμός στη φύση υποχρέωση»
----------
Διαβάστε την έκτακτη παρέμβαση  του WFF ΕΔΩ και ΕΔΩ  των 12 ΜΚΟ (ENGLSH HERE)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου