Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Φωτογραφικό Ρεπορτάζ από την Ημερίδα των "ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ" με θέμα "Τουρισμός που δεν πληγώνει" (αειφορία και τουρισμός)

[Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας των ΦτΦ και των συνδιοργανωτών

[Εργαστήριο: το προφίλ του εναλλακτικού ταξιδιώτη]

[Εργαστήριο: Νεολαία και τουρισμός]

[Εργαστήριο: Περιβαλλοντικό μονοπάτι στον Ηριδανό/ Κεραμεικός]

[Dr. Christian Baumgartner: Γραμματέας της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης NFI]

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και Ρεπορτάζ από τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης

Ρεπορτάζ – για την έκθεση φωτογραφίας και της ημερίδας [6-9/3/2013]  με θέμα
“Τουρισμός που δεν πληγώνει” (αειφορία και τουρισμός)

Με επιτυχία έληξαν οι εργασίες της ημερίδας και η έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Τουρισμός που δεν πληγώνει” (Αειφορία και τουρισμός).  Την ημερίδα και την έκθεση διοργάνωσαν οι “Φίλοι της Φύσης”/ Friends of Nature Greece σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, την MONUMENTA για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά.
Η έκθεση φωτογραφίας, που είχε μεταφερθεί από την Αυστρία στην Αθήνα, με θέματα απ' όλο τον κόσμο,  ήταν μια κριτική στο μαζικό τουρισμό που αφήνει βαρύ οικολογικό αποτύπωμα, χωρίς να συμβάλει ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών και σε ορισμένες περιπτώσεις καταπατά τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτόν. Στο διαγωνιστικό τμήμα υπήρξαν θέματα για το δικαίωμα των ΑΜΕΑ στον τουρισμό, τη συμμετοχή των επισκεπτών στην τοπική κοινωνική ζωή, το σεβασμό στην  ήθη και έθιμα των μόνιμων κατοίκων  κ.λπ.
Στην ημερίδα και στα εργαστήρια  που συμμετείχαν εκατό άτομα μίλησαν και συντόνισαν  οι: Christian Baumgarther, Πάρις Τσάρτας, Μαρία Κονιώτη, Σταύρος Πασίρογλου, Ειρήνη Γρaτσία,  Γιάννης Σχίζας, Σοφία Δημητρίου, Ελένη Νιάρχου, Δήμητρα Σκούφη – Κατσιδονιώτη,   Αναστάσιος Παππάς, Χριστιάνα Βλαχάκη, Κώστας  Φωτεινάκης.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα έλαβαν “Βεβαίωση Συμμετοχής” και 15 κείμενα με θέματα  που αφορούν ή συνδέονται με τον τουρισμό όπως π.χ. “Κλιματική αλλαγή”, “Καλές πρακτικές και ήπιες μετακινήσεις”, “Τουρισμός ως ένα μέσο για την ανακούφιση από τη φτώχεια”, “Η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική”, “Τουριστικές επιγραφές”,  “Παγκόσμιος Ηθικός  Κώδικας για τον Τουρισμό”  κ.λπ.
Η ημερίδα εκτός από τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα διεύρυνε (ή άνοιξε) δρόμους συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των εισηγητών αλλά και μεταξύ των συμμετασχόντων.
Το θέμα “Τουρισμός που δεν πληγώνει” (Αειφορία και Τουρισμός) έχει πολλές πλευρές και έχει δηλωθεί η επιθυμία από αρκετούς που συμμετείχαν στην ημερίδα, ορισμένα από τα θέματα να παρουσιαστούν με μεγαλύτερη άνεση χρόνου.

Οι ΦτΦ αξιοποιώντας τις εισηγήσεις των ομιλητών, τα συμπεράσματα των εργαστηρίων και τις γενικότερες θέσεις των NFI θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις τους για τον τουρισμό μέχρι τον Μάιο του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου