Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συμμετέχουν την Κυριακή 31 Μαρτίου στη δενδροφύτευση στο Ελληνικό: "ΟΧΙ στη λεηλασία της ΦΥΣΗΣ και των ελεύθερων χώρων

[Emiliano Zapata and his horse, Diego Rivera, 1932]  
"Αγώνας για Γη και Ελευθερία"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece συμμετέχουν την Κυριακή 31/3/2013 στη δενδροφύτευση και περιποίηση του Ελαιώνα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

Οι ΦτΦ έχουν τοποθετηθεί ανοικτά και ξεκάθαρα με ομόφωνο Ψήφισμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης στις 29/9/2012 με το οποίο διεκδικούσαμε μεταξύ των άλλων: 
α) To πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να αξιοποιηθεί σύμφωνα με την μελέτη/ πρόταση του ΕΜΠ που έχει υιοθετηθεί από τους Δήμους και τα κινήματα των πολιτών της περιοχής. Το Ελληνικό δεν πωλείται. 
β)  Την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παραλίες και στο θαλάσσιο μέτωπο. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε νομική ή άλλη ρύθμιση που στο όνομα της προσέλκυσης επενδυτών ξεπουλούν την παραλία  από το ΣΕΦ ως το Σούνιο.

Σήμερα που η απειλή της τσιμεντοποίησης του Ελληνικού και το μάντρωμα της παραλίας του Σαρωνικού είναι προ το πυλών,  οι ΦτΦ καλούν τα μέλη, τους φίλους και τους συνεργάτες  τους,  τα κινήματα πολιτών να συμμετέχουν στην υπεράσπιση της Φύσης και των Ελεύθερων χώρων.
Σημείο συνάντησης:  Ελληνικό (είσοδος από την οδό Αεροπορίας - πύλη κανόε-καγιάκ) - στο πανό των ΦτΦ με θέμα "ΟΧΙ στη λεηλασία της φύσης και των ελεύθερων χώρων"
Ώρα: 10:00π.μ.
Τηλ.επικοινωνίας: 6976416920 - Mai: nfgr@org 
------------------------------------------

ΨΗΦΙΣΜΑ της Εθνικής Συνδιάσκεψης των Φίλων της Φύσης 29/9/2012

Για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού,
τους Ελεύθερους/αδόμητους χώρους,
την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ακτές
και στο θαλάσσιο μέτωπο

    Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο Ελαιώνας της Αθήνας, τα πρώην στρατόπεδα στα αστικά κέντρα, αλλά και μικρότερα οικόπεδα που για διάφορους λόγους έμεινα αδόμητα, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πράσινες οάσεις αναψυχής στην τσιμεντούπολη της Αθήνας.

Ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη το μικροκλίμα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας έχει αλλάξει, έχουμε απώλειες χιλιάδων στρεμμάτων σε πράσινο, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής στην πόλη να έχει υποβαθμιστεί. Με κάποιο τρόπο το «ισοζύγιο» του πράσινου πρέπει να εξασφαλιστεί, έστω και στα προηγούμενα (απαράδεκτα) επίπεδα 1,5-2,0 τ.μ. ανά κάτοικο.

Όμως αντί να διατηρούνται οι ελεύθεροι χώροι για να πρασινίσουν, και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη, διαχρονικά  οι κυβερνήσεις επιχειρούν να τους ξεπουλήσουν.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη των Φίλων της Φύσης καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιστημονικά Ιδρύματα, το ΤΕΕ, το ΔΣΑ, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, τους Περιβαλλοντικούς – Οικολογικούς – Φυσιολατρικούς – Εξωραϊστικούς Συλλόγους, τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, τα Κινήματα και τις Πρωτοβουλίες πολιτών να υπερασπίσουμε τους ελεύθερους χώρους από την τσιμεντοποίηση  και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παραλίες του Σαρωνικού.

Διεκδικούμε:

1.      To πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να αξιοποιηθεί σύμφωνα με την μελέτη/ πρόταση του ΕΜΠ που έχει υιοθετηθεί από τους Δήμους και τα κινήματα των πολιτών της περιοχής. Το Ελληνικό δεν πωλείται.
2.      Καμία υποχώρηση για τον Ελαιώνα της Αθήνας. Το Π.Δ. του 1999 και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στην προσπάθεια τσιμεντοποίησης της ιστορικής περιοχής.
3.      Την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παραλίες και στο θαλάσσιο μέτωπο. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε νομική ή άλλη ρύθμιση που στο όνομα της προσέλκυσης επενδυτών ξεπουλούν την παραλία  από το ΣΕΦ ως το Σούνιο.
4.      Να διατηρηθούν, να πρασινίσουν και να ζωντανέψουν οι μικροί ή μεγάλοι ελεύθεροι χώροι (στρατόπεδα, μικρά ή μεγάλα αδόμητα  οικόπεδα) στο κέντρο των πόλεων.


Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου