Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ηλίας Γιαννίρης: Προστατευόμενες περιοχές και γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες

[Φωτ. Νέος Κόσμος: Το Voodoo Lily, ένα φυτό που ως επί το πλείστον δει στα βουνά της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου.]

 Ηλίας Γιαννίρης: Προστατευόμενες περιοχές και γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες
Πρόβλημα αποτελεί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος  (ΕΕΑ) η κατάτμηση των προστατευόμενων περιοχών  στην Ευρώπη. Το θέμα μας αφορά άμεσα γιατί οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που προωθούνται στα νησιά του Αιγαίου ως αιολικά πάρκα, συχνά είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές ή τις διατρέχουν, τις κατατμούν. Η κατάτμηση θα προέλθει  από τις θεμελιώσεις, τα χιλιόμετρα δρόμων, τις καλωδιακές διασυνδέσεις, τους υποσταθμούς κλπ.
 
Η  Jacqueline McGlade, διευθύντρια της EEA είναι σαφής: «Πολλά από τα είδη της Ευρώπης ακόμη αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Είναι ανάγκη να εργαστούμε σκληρότερα για να διατηρήσουμε είδη στην ευρύτερη ύπαιθρο». Καλεί δηλαδή για προστασία  και στις ευρύτερες περιοχές γύρω από τις 105.000 προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης. Η έκθεση είναι κριτική και στην επανεξέταση των δραστηριοτήτων που επιτρέπονται στις προστατευόμενες περιοχές. «Μερικές επιτρέπουν τη δόμηση, αλιεία και βιομηχανία ενώ άλλες αποκλείουν τις περισσότερες ανθρώπινες παρεμβάσεις», γράφει η έκθεση. Η κατάτμηση των βιοτόπων μπλοκάρει τις μεταναστεύσεις και δημιουργεί μη-βιώσιμους μικρούς πληθυσμούς. Η Ε.Ε. βάζει σαν στόχο να σταματήσει την απώλεια βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση των υπηρεσιών του οικοσυστήματος μέχρι το 2020 επανεξετάζοντας το τι επιτρέπεται και τι όχι στις προστατευόμενες περιοχές και τον περίγυρό τους.
 
Μέχρι το 2020 υπάρχουν  2 ενεργοί στόχοι:
·        Ο πρώτος είναι αυτός της διείσδυσης κατά 20% των ΑΠΕ (που δεν είναι μόνο ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που προωθούν αλλά και άλλες μορφές), και κατά 20% εξοικονόμηση ενέργειας, για την οποία δεν ενδιαφέρεται  κανείς. 
·        Ο δεύτερος στόχος είναι το σταμάτημα της απώλειας βιοποικιλότητας που συντελείται κυρίως από την  κατάτμηση των βιοτόπων λόγω δρόμων, χτισίματος, επεκτεινόμενων δικτύων κλπ.
Ο πρώτος στόχος προωθείται έντονα, βίαια, με επίσημα ψεύδη  και χωρίς πολλή ενημέρωση μόνο ως προς το σκέλος της διείσδυσης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών και τίποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα μυρίστηκαν «ψητό», αφού η χώρα θα αγοράζει από τους ιδιώτες  το ρεύμα ακριβότερα από ότι .το πουλάει η ίδια η ΔΕΗ στους καταναλωτές! Ακόμη περισσότερο γιατί η χώρα είναι έτοιμη να τους δώσει «τζάμπα» πολύτιμη γη. Και επίσης βλέπουν στον ορίζοντα την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας των νησιών και τη μονοπωλιακή τους θέση μετά την «εξαφάνιση» της ΔΕΗ. Ένα μέλλον ορατό που το είδαμε στο παρελθόν με τη μονοπωλιακή -δήθεν- θέση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, την πώλησή της και τελικά την κατάληξη σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο σε όλη την Ελλάδα- την AEGEAN. Το ίδιο δρομολόγιο ακολουθούν και στην ενέργεια, και ο πολιορκητικός κριός τους είναι οι βιομηχανικές ΑΠΕ και η διασύνδεση με τη χερσαία χώρα.
Ο δεύτερος στόχος απλά .δεν υπάρχει στην Ελλάδα, στην ατζέντα του ΥΠΕΚΑ, στις πολιτικές της αυτοδιοίκησης. Αβέβαιο το μέλλον των προστατευόμενων ειδών. Γύρω στο 2020 θα έχουν εξαφανιστεί ή θα έχουν ελαχιστοποιηθεί τα  απειλούμενα και προστατευόμενα είδη.
Δυο μέτρα και δυο σταθμά για την Ευρώπη; Δυο επίσης και για τη χώρα;
 
Η αυτοδιοίκηση τι ρόλο θα παίξει;


 
Ιδιαίτερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, εν όψει της απόφασής του στις 29-10-2012 τι στάση θα κρατήσει;
Θα θέσει το θέμα της απειλούμενης ερημοποίησης στα νησιά; Είναι γνωστό ότι για κάθε στρέμμα εκχέρσωσης η επιτάχυνση της ερημοποίησης είναι εκατονταπλάσια. Σε 25 χρόνια που θα διαρκέσει κατ ελάχιστο η άδεια των ανεμογεννητριών, η κατάσταση στα νησιά θα είναι πολύ χειρότερη.
Θα υπολογίσει την αρνητική γνώμη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, με το οποίο υποτίθεται ότι έχει και μνημόνιο συνεργασίας; (και καθόλου δεν το ρώτησε εκτός από τον Δήμο Λήμνου, που ζήτησε και πήρε τη γνώμη του Πανεπιστημίου και τελικά κατέληξε ότι είναι κατά του έργου.)
Θα σεβαστεί τη θέση των δημοτικών συμβουλίων των τριών δήμων; 

Θα υψώσει φωνή διαμαρτυρίας κατά του ΥΠΕΚΑ για τη σαλαμοποιημένη διαβούλευση;
Θα επισημάνει την απουσία τεχνικών μελετών και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις διασυνδέσεις μεταξύ Χίου-Λέσβου-Λήμνου και της διασύνδεσης Λέσβου- χερσαίας χώρας;  Το έργο είναι ενιαίο και μάλιστα ονομάζεται «Αιγαία ζεύξη», όμως τέτοιες μελέτες δεν έχουν κατατεθεί.
Θα υπογραμμίσει το γεγονός ότι ο Δήμος Λέσβου προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για να κάνει αιολικό πάρκο ενώ η ΡΟΚΑΣ-IBERDROLA μας επιβλήθηκε από το ΥΠΕΚΑ με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διεθνή διαγωνισμό με όρια και προϋποθέσεις;
Πέρα από το περιβαλλοντικό μέρος, θα σταθεί στις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, στη «χασούρα» που θα έχουν τα νησιά για 25 και 50 χρόνια από τις αρνητικές αλλαγές στις χρήσεις γης, δηλαδή μέχρι το 2037 ή το 2062 που θα είναι σε ισχύ η άδεια; Τις απώλειες στις ήπιες μορφές τουρισμού και της ανάδειξης και ήπιας ανάπτυξης της ενδοχώρας;   
Θα επισημάνει ότι αύριο κιόλας μπορούν να εγκριθούν κεντρικά τόσες και άλλες τόσες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες και επομένως όλα γίνονται χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, έτσι, ανάλογα με το συμφέρον των ιδιωτών;
Θα αναζητήσει μια διαφορετική ενεργειακή πορεία με μικρές μονάδες ΑΠΕ, γεωθερμία, τηλεθέρμανση, οικιακή και οικιστική αυτονομία, υβριδικά- αναστρέψιμα έργα, έξυπνα δίκτυα; Όλα αυτά δηλαδή που συνιστά το δίκτυο ΔΑΦΝΗ, στο οποίο μάλιστα η Περιφέρεια είναι εταίρος.
Θα υποστηρίξει την προστασία του περιβάλλοντος των νησιών ή θα χύνει κροκοδείλια δάκρυα συνεχώς μέχρι το 2037 ή το 2062;
Θα δεχτεί να παίξει το ρόλο που υπαγορεύουν  οι ιδιώτες σε βάρος του τόπου και των συμφερόντων των νησιωτών ή θα προασπίσει το τοπικό συμφέρον και το συμφέρον των ίδιων των κατοίκων;

 
Το Βόρειο Αιγαίο μπορεί να αρθρώσει μια διαφορετική φωνή που να εξυπηρετεί το συμφέρον των νησιωτών, όπως έκαναν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την περίπτωση των Ανεμογεννητριών στην Κέρκυρα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα.
Η υποταγή στις κεντρικές πολιτικές πανικού που εκβιάζουν ανάλογα με το πώς τους βολεύει, δεν είναι η περήφανη στάση που πρέπει να κρατήσουμε κατά της υποθήκευσης του μέλλοντος των νησιών μας.
 
Ηλίας Γιαννίρης
Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου