Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ECOLOGIST: Μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός των μελισσών στη Κίνα και στη Βρετανία!!!


[Το άρθρο για τις μέλισσες και οι οικολογικές και οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η μείωση ή ακόμα και η εξαφάνιση των πληθυσμών στην Κίνα και στην Αγγλία  παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το άρθρο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του έγκυρου περιοδικού EGOLOGIST (11/4/2012)  και μεταφράστηκε από την Αλεξάνδρα Θεοφίλη για τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και τους «Φίλους της Φύσης». Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα μεταφρασμένα από φίλους και συνεργάτες οικολογικού, κοινωνικού, πολιτικού ενδιαφέροντος.]

TAKE ACTION: Support Friends of the Earth's National Bee Action Plan

ΔΡΑΣΕ: Υποστήριξε το Εθνικό Σχέδιο  Δράσης για τις Μέλισσες των Φίλων της Γης
Στην Κίνα, οι αχλαδιές έπρεπε να γονιμοποιηθούν με το « χέρι» ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης των μελισσών από την βιομηχανική καλλιέργεια. Τώρα οι Φίλοι της Γης έχουν ξεκινήσει αγώνα προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμβάλει στην παύση της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών της ίδιας της Βρετανίας
Οι μέλισσες παίζουν έναν ουσιώδη ρόλο στο οικοσύστημα. Γονιμοποιούν τα φυτά από τα οποία προέρχεται η τροφή μας. Χωρίς τη βοήθεια των μελισσών, οι αγρότες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν δαπανηρές τεχνικές  γονιμοποίησης έντασης ανθρώπινης  εργασίας, οι οποίες μειώνουν την παραγωγή και κοστίζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο αγγλικές λίρες ετησίως. Για να πολεμήσουν αυτό, οι Φίλοι της Γης έχουν ξεκινήσει τον «Αγώνα της Μέλισσας» ελπίζοντας να τραβήξουν την προσοχή για την σωτηρία των μελισσών πριν να είναι πολύ αργά.
Η κατάσταση του πληθυσμού των μελισσών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δραματική. Από το 1985 έχει χαθεί ο μισός πληθυσμός των διαχειριζόμενων μελισσιών. Οι άγριες μέλισσες είναι κοντά στην εξαφάνιση και κάποια είδη μέλισσας έχουν πεθάνει εντελώς.

Αυτά είναι ανησυχητικά γεγονότα, όχι μόνο για τους κατόχους μελισσιών και τους παραγωγούς μελιού, αλλά για το σύνολο της γεωργικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την γονιμοποίηση φυτών και καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των μηλιών και της φράουλας οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για την βιομηχανία τροφίμων της Βρετανίας.
Πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ και την υποστήριξη των Φίλων της Γης, τοποθετεί  την αξία των μελισσών παραγωγής μελιού στα 1,8 δισεκατομμύρια, 20% υψηλότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις. Αυτός ο αριθμός απορρέει από το πιθανό κόστος της γονιμοποίησης με χρήση ανθρώπινης εργασίας των καλλιεργειών του Ηνωμένου Βασιλείου στην περίπτωση που οι μέλισσες εξαφανιστούν.
Αυτό δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στην κομητεία Χανιουάν, της Κίνας, οι αχλαδιές έπρεπε να γονιμοποιηθούν από ανθρώπους, όταν οι τοπικοί πληθυσμοί μελισσών καταστράφηκαν εξαιτίας απώλειας του φυσικού περιβάλλοντος τους, η οποία συνδέεται με εντατικές γεωργικές πρακτικές.
Σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την συμβολή της στην προστασία των μελισσών, οι Φίλοι της γης, κατασκεύασαν έναν προσωρινό κήπο στο Stone Circle, ακριβώς έξω από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου την Τετάρτη. Ο έκτασης 150 μέτρων κήπος ήταν γεμάτος με «φιλικά» προς της μέλισσες άγρια λουλούδια, τα οποία χαρίζονταν σε περαστικούς προκειμένου να τα φυτέψουν  και στους δικούς τους κήπους. Επίσης, μέσων φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων θα χορηγηθούν επιπλέον 20.000 πακέτα άγριων σπόρων για να βοηθήσουν τον κόσμο να δημιουργήσει μικρής κλίμακας, φιλικό  προς τις μέλισσες, φυσικό περιβάλλον στους κήπους του.
Οι Φίλοι της Γης καλούν την κυβέρνηση να βοηθήσει να αντιστραφεί η μείωση του πληθυσμού των μελισσών με την υποβολή του «Βρετανικού σχεδίου δράσης για τις Μέλισσες». Το σχέδιο δράσης προσπαθεί να ανατρέψει την χρήση παρασιτοκτόνων στην γεωργία, καθώς και να αναπτύξει μικρής κλίμακας τοπικές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τοπικά είδη όπως οι μέλισσες, καθώς και άλλους «γονιμοποιητές».
«Εάν δεν σταματήσουμε την μείωση των βρετανικών μελισσών, οι γεωργοί μας θα πρέπει να βασιστούν στην γονιμοποίηση με το «χέρι», εκτοξεύοντας τις τιμές των τροφίμων στα ύψη», λέει ο Paul de Zylva, ακτιβιστής των Φίλων της Γης, «Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή των περισσότερων από τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά και έτσι εκτός του μεγάλου κτυπήματος που θα δεχτεί η οικονομία μας, θα πληγεί και η διατροφή μας. Ο David Cameron πρέπει να  προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές για να δώσει στις μέλισσες μας την δυνατότητα να μην εξαφανιστούν και να γλυτώσει τους Βρετανούς από δισεκατομμύρια».
ΠΗΓΗ ΤΗΕ ECOLOGIST ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου