Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

27/3-22/4/2012: «Αντιμέτωποι με το κλίμα», Έκθεση γελοιογραφίας: Σύγχρονοι Σουηδοί και Έλληνες γελοιογράφοι «μιλούν» με το πενάκι τους για την κλιματική αλλαγή



Είκοσι καταξιωμένοι γελοιογράφοι από την Ελλάδα και τη Σουηδία συμμετέχουν στην έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο: «Αντιμέτωποι με το Κλίμα», που διοργανώνεται  στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:30 και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και το Σουηδικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης. Στόχος της είναι να προβάλει πρωτότυπα όσο και ευφάνταστα έργα, καταθέτοντας έτσι μια σειρά διασκεδαστικών όσο και αφυπνιστικών συλλογισμών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Πρώτο το Σουηδικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης είχε την ιδέα να προωθήσει τον διάλογο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από την δημιουργία μιας έκθεσης γελοιογραφίας με αυτό το θέμα. Οι «πένες» που κλήθηκαν να σχολιάσουν το παγκόσμιο δίλημμα για το κλίμα ανήκουν στους Σουηδούς: Μάγκνους Μπαρντ,  Ρίμπερ Χάνσον, Ελένα Λίντχολμ, Λούβε Αντέλ και Κάριν Σούνβισον.
Κεντρική ιδέα του Σουηδικού Ινστιτούτου ήταν τα δεκαπέντε έργα των πέντε δημιουργών να ξεπεράσουν τα σύνορα της Σουηδίας και να ταξιδέψουν σε χώρες του κόσμου, με την προϋπόθεση ότι θα εκτεθούν με αντίστοιχα έργα των εκεί γελοιογράφων. 

Στην Ελλάδα, δεκαπέντε Έλληνες γελοιογράφοι που βρίσκονται σε μάχιμη θέση στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, κλήθηκαν να «μιλήσουν» με τη δική τους πένα. Πρόκειται για τους: Τάσο Αναστασίου, Δημήτρη Γεωργοπάλη, Κώστα Γρηγοριάδη, Πάνο Ζάχαρη, Πέτρο Ζερβό, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Καλαϊτζή, Μιχάλη Κουντούρη, Ηλία Μακρή, Πάνο Μαραγκό, Κώστα Μητρόπουλο, Σπύρο Ορνεράκη, Βαγγέλη Παυλίδη, Στάθη, και Μαρία Τζαμπούρα, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.

Τα αιχμηρά σκίτσα των Σουηδών και των Ελλήνων γελοιογράφων προτείνουν μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη καυστικότητα οπτική και  ενθαρρύνουν έναν γενικότερο διάλογο για μια βιώσιμη κοινωνία, με την ευχή να εντείνουν την επίγνωση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 27 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου 2012 και συνοδεύεται από παράλληλη έκθεση σπουδαστών της σχολής Ορνεράκη με το ίδιο θέμα. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

 «Αντιμέτωποι με το κλίμα»
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:  Η γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης του κοινού για τα παγκόσμια θέματα. Τεχνικές και μυστικά – θεωρητική προσέγγιση.
Ίδρυμα Ευγενίδου, Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, ώρα 10:00


Το σεμινάριο με τίτλο: «Η γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης του κοινού για τα παγκόσμια θέματα. Τεχνικές και μυστικά – θεωρητική προσέγγιση», πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο), την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 και ώρα 10:00.

Σουηδοί και Έλληνες γελοιογράφοι απευθύνονται σε φοιτητές Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, καθηγητές εικαστικών στην Εκπαίδευση, μαθητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι εισηγητές Χανς Λεππ, Ρίμπερ Χάνσον, Ελένα Λίντχολμ, Μαρία Τζαμπούρα, Μιχάλης Κουντούρης και Ηλίας Ταμπακέας προσεγγίζουν τη γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης, με τρόπο όμως απλό και κατανοητό, και προτείνουν ενδιαφέρουσες τεχνικές και μυστικά, χρήσιμα τόσο για εκπαιδευτικούς και φοιτητές όσο και για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μελλοντικά με τη γελοιογραφία.

Οι εισηγήσεις των Σουηδών ομιλητών θα πραγματοποιηθούν στα Σουηδικά και στα Αγγλικά και με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Σημειώνεται ότι η είσοδος στο σεμινάριο είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469688 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σεμιναρίου 
Eγγραφές
09.30  
10.00
Χαιρετισμοί


10.00
Λεωνίδας Δημητριάδης –Ευγενίδης


Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου
10.05
Håkan Malmqvist


Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα
10.10
Πάνος Καρβούνης


Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ομιλίες


10.20
Hans Lepp


Senior Advisor Σουηδικού Ινστιτούτου Στοκχόλμης
10.40  
Riber Hansson


Εικονογράφος


«Humour in all seriousness». Ποιος αποφασίζει τι είναι αστείο;


Ο γελοιογράφος ή ο αναγνώστης;
11.00
Ηλίας Ταμπακέας


Γελοιογράφος, καθ. Σχολής Ορνεράκη, μέλος της Λέσχης Ελλήνων    


Γελοιογράφων


«Μια πολύ πολύ σύντομη Ιστορία της Ελληνικής και παγκόσμιας


γελοιογραφίας»
11.20
Διάλειμμα
11.35 
Helena Lindholm


Εικονογράφος


«Η χαρά του να δουλεύεις με διαφορετικούς τρόπους»
11.55
Μαρία Τζαμπούρα


Γελοιογράφος Εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων


«Εξ οικείων τα βέλη»
12.15
Μιχάλης Κουντούρης


Γελοιογράφος, συνεργάτης της Educartoon, μέλος της Λέσχης


Ελλήνων Γελοιογράφων


«Η χρήση της γελοιογραφίας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση»
12.35
Συζήτηση με το κοινό – ερωτήσεις
13.00
Ξενάγηση από τους δημιουργούς στην Έκθεση
Τους ομιλητές και τη συζήτηση κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου συντονίζει η επιμελήτρια της ελληνικής συμμετοχής κ. Χάρις Κανελλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου