Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η υπερθέρμανση της Γης επιβεβαιώνεται/ Climate Change

Η επιφάνεια της Γης όντως γίνεται θερμότερη, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από αμερικανική ερευνητική ομάδα. Η ομάδα, η οποία φέρει το όνομα Berkeley Earth Project, συστάθηκε μετά το «Climategate» και είχε στόχο να διερευνήσει την ορθότητα των ισχυρισμών των συναδέλφων τους σχετικά με την παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές του Berkeley Earth Project συγκέντρωσαν ορισμένα νέα δεδομένα αλλά χρησιμοποίησαν και εντελώς νέες μεθόδους, για να αναλύσουν τόσο τα νέα όσο και τα παλιότερα ευρήματα. Το ερευνητικό πρόγραμμά τους χρηματοδοτήθηκε μάλιστα και από πηγές που στηρίζουν λόμπι που αντιτίθενται στην ανάληψη δράσης για την προστασία του κλίματος.

Το Climategate έγινε το 2009 και αφορούσε κατηγορίες ότι τα δεδομένα σχετικά με την υπερθέρμανση ήταν «παραφουσκωμένα».

Καινούργια Αρχή

Προκειμένου η κοινότητα που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία, ο Richard Muller, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συγκέντρωσε στο Berkeley Earth Project και μια ομάδα 10 επιφανών επιστημόνων. Μεταξύ αυτών και τον φετινό βραβευμένο με Νομπέλ Φυσικής, Saul Perlmutter.

Οι ερευνητές εντόπισαν 40.000 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο, οι οποίοι διέθεταν τα δεδομένα τους σε ψηφιακή μορφή. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν νέους τρόπους ανάλυσης των δεδομένων, ώστε να απεικονίσουν τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης από το 1800 μέχρι σήμερα.

Διαπίστωσαν ότι η γραφική παράσταση στην οποία οδηγήθηκαν ήταν εξαιρετικά όμοια με εκείνη των συναδέλφων τους, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί ως αναξιόπιστοι.

Ιδια αποτελέσματα

Το κοινό συμπέρασμα όλων των ερευνητών είναι ότι από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου. Επιπροσθέτως, οι αλλαγές στις θαλάσσιες θερμοκρασίες του βορείου Ατλαντικού φαίνεται πως είναι η κύρια αιτία για τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της Γης από έτος σε έτος.

Η ερευνητική ομάδα του Berkeley Earth Project έχει προς το παρόν αναρτήσει τα ευρήματά της στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να ανοίξει ευρεία συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή.


ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου