Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η ρύπανση του ποταμού Ασωπού συνεχίζεται/ Τα πρόστιμα δεν σταματούν τη ρύπανση/ Διαφωνούμε με την αρχή "Ο ρυπαίνων πληρώνει" - γιατί έχει και πληρώνει/ Μέτρα για την προσταστία του Ασωπού ΤΩΡΑ



Σύμφωνα με το άρθρο του Παναγιώτη Μπουγάνη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (9/10/2011) "Οι λιγοστοί επιθεωρητές περιβάλλοντος έλεγξαν μεταξύ άλλων χοιροτροφεία, πτηνοτροφεία, μικρές μεταλλευτικές μονάδες, βιοτεχνίες σκαφών αναψυχής και κατέγραψαν πλήθος παραβάσεων. Όποια πέτρα κι αν σήκωναν κάτι έβρισκαν. Ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ευρήματά τους είχαν ελάχιστη -έως καμία- σχέση με τη ρύπανση του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα από βαρέα μέταλλα".
Συνεχίζει το άρθρο "Τη συνεχιζόμενη απραξία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν τα μόλις 25 πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) από τότε που έγινε η κυβερνητική αλλαγή τον Οκτώβριο του 2009. Μάλιστα πάνω από τα μισά (15) αφορούν αυτοψίες που έγιναν πιο πριν".
 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.


 Εμείς θεωρούμε ότι τα πρόστιμα ακόμα και αν πληρώνονται, που είναι αναμφίβολο, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ρύπανσης. Η αρχή "Ο ρυπαίνων πληρώνει" δεν εμποδίζει την πρακτική α) "Ο έχων χρήματα ρυπαίνει και πληρώνει" γιατί τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κοστίζουν περισσότερα β) "Ο έχων τις διασυνδέσεις με το κράτος δεν πληρώνει ή πληρώνει με εκπτώσεις".

Κανένα πρόστιμο και κανένας έλεγχος δεν λύνει το πρόβλημα της ρύπανσης. Οι έλεγχοι επιβεβαιώνουν την ρύπανση... Δεν προλαβαίνουν... Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι λίγοι, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον "αστυνόμο".  Άρα πρέπει να προβλέπονται αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος πριν από την αδειδότηση των επιχειρήσεων και αυστηρές συνέπειες που να φτάνουν κλιμακωτά μέχρι το κλείσιμο της επιχείρησης που ρυπαίνει.

Το Fast Track που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για να προωθήσει την "ανάπτυξη" εκτιμάμε ότι θα περιορίσει τις περιβαλλοντικές διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τους προληπτικούς ελέγχους και πως θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου