Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Νίκος Ι.Ψαρρός: Τα ελάφια - πλατώνια της Λήμνου




[Τα Πλατώνια, επιστημονική ονομασία "Dama dama",  της Λήμνου αναζητούν τροφή σε κατοικημένες περιοχές]


Τα ελάφια - πλατώνια της Λήμνου
Ανάμεσα στα χαλάσματα του Κάστρου της Μύρινας ζουν αρκετά αγριοκάτσικα και μια πολυπληθής ομάδα από ελάφια! Πρόκειται για τα γνωστά πλατώνια, που μεταφέρθηκαν πριν μερικές δεκαετίες από τη Ρόδο, πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν οι νέοι κάτοικοι του κάστρου. Τα παιχνιδιάρικα ελάφια - πλατώνια - είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους επισκέπτες του νησιού μας που δεν βλέπουν καθημερινά κάτι παρόμοιο κι από τόσο κοντά.

Αυτή τη στιγμή όμως τα ελάφια δεν βρίσκονται υπό την προστασία ή την φροντίδα κάποιου φορέα αλλά έχουν αφεθεί στην τύχη τους, όποια κι αν είναι αυτή. Έτσι λοιπόν κανείς δεν γνωρίζει αν τα ελάφια θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν, αν πολλαπλασιάζονται ή αν μειώνονται, αν βρίσκονται μόνο στο Κάστρο της Μύρινας ή αν έχουν βρει καταφύγια και σε άλλες περιοχές. Υπάρχει σαφές πρόβλημα διαχείρισης των ελαφιών.

Παλιότερα είχε γίνει μια μελέτη για την μεταφορά των ελαφιών σε ελεγχόμενη περιοχή, στην περιοχή του οινοποιείου λίγο έξω από τη Μύρινα. Η μελέτη αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Υπήρχε κατ΄ αρχάς μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο μεταφοράς των ελαφιών αφού θα έπρεπε εξειδικευμένο συνεργείο με την εποπτεία του κτηνιάτρου να βρει τα ελάφια, στη συνέχεια να τα αναισθητοποιήσει “πυροβολώντας” τα με αναισθητικά βελάκια και να τα μεταφέρει χωρίς να τα βλάψει (τα ενήλικα ζώα είναι αρκετά βαριά). Επιπρόσθετα ο χώρος που είχε επιλεγεί για να εγκατασταθούν τα ελάφια ήταν ακατάλληλος και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί έναν πληθυσμό ελαφιών.

Στο πρόβλημα αυτό της διαχείρισης των ελαφιών ήρθε να προστεθεί και αυτό της διαχείρισης των αδέσποτων σκυλιών που βρίσκεται σε έξαρση τους τελευταίους μήνες. Η δημοτική αρχή δήλωσε σχετικά με το πρόβλημα των ελαφιών ότι δεν υπάρχουν κονδύλια, ενώ είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ χαμηλό ενδιαφέρον από τους δημοτικούς συμβούλους για το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως και για όλη την σωρεία των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει μειώσει την ήδη μικρή περιβαλλοντική συνείδηση, κι αυτό δεν είναι καλός οιωνός για τα ελάφια.   

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, για τα ζώα και τους ανθρώπους, αν η Μύρινα ήταν μια “κλειστή πόλη”. Επειδή όμως η Μύρινα είναι ουσιαστικά ένα “μεγάλο χωριό” υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής των ζώων πρός την ύπαιθρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν βρεθεί ελάφια αρκετά χιλιόμετρα έξω από την Μύρινα αναζητώντας την τροφή τους.
Υπάλληλος του δήμου ασχολείται με το τάισμα των ελαφιών στο Κάστρο, όμως η τροφή δεν είναι αρκετή με συνέπεια να εμφανίζονται (βραδινές κυρίως ώρες) ομάδες ελαφιών μέχρι και 15-20 ατόμων που ψάχνουν στους σκουπιδοντενεκέδες της κεντρικής αγοράς.
Κάτοικοι ανέφεραν ότι τα ελάφια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πηδούν πάνω από ψηλούς φράκτες, μπαίνουν στα σπίτια τους και μασουλούν τους μπαξέδες τους.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι τα ελάφια έχουν μετατραπεί από “τουριστική ατραξιόν” σε “μεζέ”, αφού κάποιοι τα κυνηγούν για το κρέας τους εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν υπάρει διοικητική μέριμνα για τα ελάφια.
 
Νίκος Ι. Ψαρρός
Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Βουνού & Θάλασσας Λήμνου
-------
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΟΦΒΘ Λήμνου είναι μέλος του Ελληνικού Δίκτυου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για τα "Πλατώνια" Dama dama  της Ρόδου - φυλλάδιο της Περιβαλλοντικκής Οργάνωσης ΑΙΘΡΙΑ ΕΔΩ.
Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ στην εφημερίδα REAL για τα "Πλατώνια της Λήμνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου